Hoppa innehåll

Offren för dataintrånget i Vastaamo

  • Statskontoret betalar ut ersättning till brottsoffer enligt brottsskadelagen. Ersättning kan betalas för personskada och lidande som orsakats av brottet, och kan skilja sig från vad gärningsmannen har dömts att betala.

    Innan du kan begära ersättning som brottsoffer måste du anmäla brottet till polisen. När ärendet har gått till domstol måste du kräva ersättning från gärningsmannen. Först därefter kan du ansöka om ersättning från Statskontoret. Statskontoret kan inleda ersättningsförfarandet efter att brottmålet och skadeståndet har behandlats av domstolen.

  • Vad handlar den om?

    Statskontoret betalar ut ersättning till brottsoffer enligt brottsskadelagen. Ersättning kan betalas för personskada och lidande som orsakats av brottet, och kan skilja sig från vad gärningsmannen har dömts att betala.

    Innan du kan begära ersättning som brottsoffer måste du anmäla brottet till polisen. När ärendet har gått till domstol måste du kräva ersättning från gärningsmannen. Först därefter kan du ansöka om ersättning från Statskontoret. Statskontoret kan inleda ersättningsförfarandet efter att brottmålet och skadeståndet har behandlats av domstolen.

  • Vad ersätts?

    Ersättning kan till exempel beviljas för:

    • lidande
    • tillfällig men
    • inkomstbortfall
    • rättegångskostnader
    • andra kostnader som den sökande ådragit sig till följd av brottet (t.ex. rättegångskostnader).

    Ersättning för lidande kan utdömas för utpressning och försök till utpressning. Enligt brottsskadelagen kan inget ersättning utdömas för dataintrång och spridning av integritetskränkande uppgifter.

    Ekonomisk skada (t.ex. kostnader för att ansöka om kreditförbud, kryptering av personuppgifter eller förnyelse av betal- och kreditkort) ersätts inte.

  • Vem kan ansöka om ersättning?

    Du kan ansöka om brottsskadeersättning från Statskontoret om

    • du har anmält ett brott
    • du har lämnat en redogörelse till polisen
    • du har krävt ersättning av gärningsmannen.

    Det är också möjligt att ansöka om ersättning i vissa speciella situationer.

  • Hur mycket ersättning kan du få?

    I princip bestäms ersättningsbeloppet enligt de kriterier som anges i brottsskadelagen och skadeståndslagen. Skyddet för ersättning enligt brottsskadelagen är dock mer begränsat än rätten till ersättning enligt skadeståndslagen.

    Enligt brottsskadelagen kan ersättning för lidande utdömas för allvarliga brott mot liv och hälsa, såsom försök till mord, försök till dråp eller grov misshandel. Därutöver kan enligt brottsskadelagen ersättning utgå till en person vars frihet har kränkts genom ett brott, till exempel genom utpressning eller försök till utpressning.

    Brottsskadelagen innehåller maximibelopp för ersättningen och för brott som begåtts mellan 1.1.2018 och 31.12.2023 kan ersättning betalas upp till högst 3 600 euro. I enlighet med etablerad ersättningspraxis använder sig Statskontoret av rekommendationer från delegationen för personskadeärenden när ersättningen fastställs.

    För den ersättning som beviljas av Statskontoret görs alltid ett lagstadgat grundavdrag på 220 euro.

    Inverkan av domstolens beslut på ersättningen

    Statskontoret kan avvika från ett domstolsbeslut eller ett förlikningsavtal som godkänts av domstolen. Avvikelser från de krav som grundar sig på domstolens beslut kan göras i synnerhet när

    • fordringarna inte har prövats av domstolen
    • en ensidig dom har meddelats i fråga om ersättning, eller
    • de har varit föremål för ett avtal som godkänts av domstol och ersättningen avviker från brottsskadelagen eller från etablerad allmän praxis på ersättningsområdet.

    Ersättning betalas i enlighet med brottsskadelagen och etablerad ersättningspraxis. Brottsskadelagen begränsar ersättningsbeloppet och grunderna för beviljande av ersättning. När Statskontoret fattar beslut om ersättning beaktar man de maximibelopp som anges i brottsskadelagen och rekommendationerna från delegationen för personskadeärenden.

    Exempel på ersättning för lidande till den som utsatts för utpressningsförsök

    För brott som begåtts mellan 1.1.2018 och 31.12.2023 är det högsta beloppet för ersättning för lidande enligt lagen 3 600 euro. För utpressning och försök till utpressning är det högsta beloppet för ersättning enligt rekommendationerna från den rådgivande nämnden för personskador 500-2 000 euro (heva 1.13).

    Ersättning för lidande kan inte utdömas för dataintrång och spridning av information om privatlivet.

    Brottsoffret kan kräva ersättning från gärningsmannen i den utsträckning som Statskontoret inte har ersatt dem. Ersättning kan krävas genom verkställighet.

  • Hur ansöker jag om ersättning?

    Vi kommer att ge ytterligare anvisningar om hur man ansöker om ersättning under maj 2024. Vi rekommenderar att du inväntar ytterligare anvisningar och agerar därefter. Detta hjälper oss att säkerställa att ansökningarna behandlas smidigt och utan onödiga förseningar.

  • Användbara länkar

    Brottsskadelag 1204/2005
    Skadeståndslag 412/1974

    Brottsofferjouren
    tel. 116 006
    RIKUchat

    Brottsofferjouren (RIKU) förbättrar ställningen för brottsoffer, deras anhöriga och vittnen i brottmål, bland annat genom att erbjuda stöd- och rådgivningstjänster med låg tröskel. RIKU är tillgängligt via telefon, online och ansikte mot ansikte. RIKU ger praktiska råd och känslomässigt stöd till brottsoffer och brottsförsökspersoner, deras anhöriga och vittnen i brottmål.

  • Kundtjänst

    Om du har frågor om brottsskadeersättning finns vår kundtjänst tillgänglig för att hjälpa dig.

    • tel. 0295 50 3540, måndag till fredag kl. 9-12
    • per e-post på vastaamo.rikosvahingot(at)valtiokonttori.fi

    Obs! Kundtjänsten via e-post är endast avsedd för rådgivning. Vänligen skicka inte information som innehåller känsliga uppgifter (t.ex. medicinska rapporter) via e-post.