-
Se till att du har alla bilagor som krävs med ansökan.
Statskontoret har inlett handläggningen av ersättningsansökningar 25.9.2024. Du kan ansöka om ersättning i Statskontorets e-tjänst. Observera att om du ansöker om ersättning på basis av ett förlikningsavtal eller en dom om skadestånd, måste förlikningsavtalet fastställas eller domen om skadestånd vinna laga kraft för att du ska kunna få ersättning. -
Vad handlar den om?
Statskontoret ger ersättning till brottsoffer enligt lagen om brottsskadeersättning. Ersättning kan betalas för personskada och lidande som orsakats av brottet, och kan skilja sig från vad gärningsmannen har dömts att betala.
Statskontoret är endast ansvarigt för ersättning från statliga medel till brottsoffer. Om du behöver hjälp, t.ex. i samband med straffprocessen, kan du kontakta Brottsofferjouren, en rättshjälpsbyrå eller en juridisk rådgivare som du själv väljer (t.ex. en advokatbyrå, en juristbyrå).
Du kan få ersättning för dina rättegångskostnader via rättsskyddsförsäkringen eller rättshjälpen. Statskontoret gör inga utfästelser om att betala rättegångskostnader. Om du beviljas annan ersättning enligt brottsskadelagen kan du också beviljas ett skäligt belopp för kostnaderna för att väcka skadeståndstalan. För mer information, se Brotsskadeersättningär.
-
Vad ersätts?
Ersättning kan till exempel beviljas för:
- lidande
- tillfällig men
- inkomstbortfall
- rättegångskostnader
- andra kostnader som den sökande ådragit sig till följd av brottet (t.ex. rättegångskostnader).
Ersättning för lidande kan utdömas för utpressning och försök till utpressning. Enligt brottsskadelagen kan inget ersättning utdömas för dataintrång och spridning av integritetskränkande uppgifter.
Ersättning för tillfällig psykisk skada kan endast beviljas om medicinsk bevisning kan uppvisas. Medicinsk bevisning för tidpunkten för brottet, såsom läkarutlåtande, läkarutlåtanden och terapirapport eller feedback, ska lämnas in till Statskontoret. Statskontoret ersätter inte kostnaderna för att inhämta läkarutlåtandet, utan det räcker med det befintliga läkarutlåtandet för oktober och hösten 2020. Statskontoret ersätter endast tillfälliga psykiska men som orsakats av brottet. Skador som inte har ett orsakssamband med den brottsliga skadan ersätts inte. Vid fastställandet av ersättningsbeloppet beaktas rekommendationerna från den rådgivande nämnden för personskador.
Förlust av personlig tid, dagtraktamente eller förlorad arbetsförtjänst i samband med förundersökningen ersätts inte enligt brottsskadelagen.
Förlust av arbetsinkomst för deltagande i en brottmålsrättegång ersätts inte eftersom rättegången var åklagardriven och inte innehöll skadeståndsanspråk. Förlust av arbetsinkomst som uppkommit i samband med att förlikningsavtal stadfästs i domstol ersätts inte heller om målet handlagts genom skriftligt förfarande. Om skadestånd har yrkats i ett mål kan ett skäligt belopp av inkomstförlusten för rättegångsdagen ersättas. I så fall ska du lämna in ett intyg från din arbetsgivare om hur mycket lön du har förlorat och ett intyg som visar hur lång tid rättegången har pågått.
Sjukvårdskostnader: den sökande kan få ersättning för nödvändiga sjukvårdskostnader och t.ex. terapikostnader för ett brott. Om ersättning begärs för sjukvårdskostnader ska besöksjournaler samt fakturor och kvitton för kostnaderna lämnas in. Om ersättning begärs för terapikostnader som uppkommit på grund av ett brott ska terapirapport och feedback, andra nödvändiga medicinska rapporter samt fakturor och kvitton för de uppkomna kostnaderna lämnas in. För läkar- och terapikostnader ska dessutom lämnas in en utredning över eventuella ersättningar som erhållits från annat håll, till exempel från FPA eller ett försäkringsbolag.
Andra nödvändiga kostnader: den som drabbats av en personskada kan få ersättning för nödvändiga kostnader. Sådana kostnader kan t.ex. vara sjukvårdskostnader och resekostnader till läkare. Ersättning beviljas endast för de faktiska kostnader som den skadelidande har haft. Om ersättning för sjukvårdskostnader begärs för mer än 10 euro måste kvitton lämnas in.
Sökanden kan också få ersättning för parternas kostnader och för utredningskostnaderna. Hit hör t.ex. telefonkostnader som sökanden har haft och eventuella portokostnader. Förlust av egen tid ersätts inte som partskostnad. Om beloppet för de kostnader som begärs ersatta överstiger 20 euro, måste en redogörelse för beloppet och kvitton för de uppkomna kostnaderna lämnas in.
Ekonomisk skada (t.ex. kostnader för att ansöka om kreditförbud, kryptering av personuppgifter eller förnyelse av betal- och kreditkort) ersätts inte.
-
Vem kan ansöka om ersättning?
Du kan ansöka om brottsskadeersättning från Statskontoret om
- du har anmält ett brott, eller
- polisen har utrett brottet på annat sätt och du har fått ett brev från åklagaren och ett beslut om förundersökningsbegränsning i april 2024.
För att vara berättigad till ersättning måste du också
- du under förundersökningen har gjort en anmälan till polisen med krav på ersättning, eller
- krävt ersättning från gärningsmannen genom ett skadeståndsanspråk eller en förlikning.
Observera att en förlikning måste vara fastställd av domstol eller att ett skadeståndsanspråk måste vara anhängigt vid domstol för att du ska kunna få ersättning.
-
Hur mycket ersättning kan du få?
I princip bestäms ersättningsbeloppet enligt de kriterier som anges i brottsskadelagen och skadeståndslagen. Skyddet för ersättning enligt brottsskadelagen är dock mer begränsat än rätten till ersättning enligt skadeståndslagen.
Enligt brottsskadelagen kan ersättning för lidande utdömas för allvarliga brott mot liv och hälsa, såsom försök till mord, försök till dråp eller grov misshandel. Därutöver kan enligt brottsskadelagen ersättning utgå till en person vars frihet har kränkts genom ett brott, till exempel genom utpressning eller försök till utpressning.
Brottsskadelagen innehåller maximibelopp för ersättningen och för brott som begåtts mellan 1.1.2018 och 31.12.2023 kan ersättning betalas upp till högst 3 600 euro. I enlighet med etablerad ersättningspraxis använder sig Statskontoret av rekommendationer från delegationen för personskadeärenden när ersättningen fastställs.
För den ersättning som beviljas av Statskontoret görs alltid ett lagstadgat grundavdrag på 220 euro.
Inverkan av domstolens beslut på ersättningen
Statskontoret kan avvika från ett domstolsbeslut eller ett förlikningsavtal som godkänts av domstolen. Avvikelser från de krav som grundar sig på domstolens beslut kan göras i synnerhet när
- fordringarna inte har prövats av domstolen
- en ensidig dom har meddelats i fråga om ersättning, eller
- de har varit föremål för ett avtal som godkänts av domstol och ersättningen avviker från brottsskadelagen eller från etablerad allmän praxis på ersättningsområdet.
Ersättning betalas i enlighet med brottsskadelagen och etablerad ersättningspraxis. Brottsskadelagen begränsar ersättningsbeloppet och grunderna för beviljande av ersättning. När Statskontoret fattar beslut om ersättning beaktar man de maximibelopp som anges i brottsskadelagen och rekommendationerna från delegationen för personskadeärenden.
Exempel på ersättning för lidande till den som utsatts för utpressningsförsök
För brott som begåtts mellan 1.1.2018 och 31.12.2023 är det högsta beloppet för ersättning för lidande enligt lagen 3 600 euro. För utpressning och försök till utpressning är det högsta beloppet för ersättning enligt rekommendationerna från den rådgivande nämnden för personskador 500-2 000 euro (heva 1.13).
Ersättning för lidande kan inte utdömas för dataintrång och spridning av information om privatlivet.
Brottsoffret kan kräva ersättning från gärningsmannen i den utsträckning som Statskontoret inte har ersatt dem. Ersättning kan krävas genom verkställighet.
-
Hur ansöker jag om ersättning?
Se till att du har alla bilagor som krävs med ansökan.
-
När går ansökningstiden ut för att ansöka om ersättning?
Om du begär ersättning enligt ett förlikningsavtal: du måste ansöka om ersättning inom 3 år från den dag då förlikningsavtalet bekräftades. Observera att datumet för förlikningsavtalet inte är detsamma som datumet för bekräftelse av förlikningsavtalet.
Om du begär skadestånd: du måste ansöka om ersättning inom 3 år från den dag då domen i skadeståndsmålet vann laga kraft.
Om du begär ersättning på grundval av ett uttalande som gjorts till polisen under en förundersökning: du måste ansöka om ersättning inom 10 år från dagen för brottet.
-
Bilagor som krävs med ansökan
Bifoga följande bilagor till din ansökan:
Bilagor som rör den berörda personens status i brottmålet
Om du har varit målsägande i en brottmålsdom som Västra Nylands tingsrätt meddelade 30.4.2024 i Vastaamo-målet:
- Du behöver inte lämna in något utlåtande om din ställning som part i rättegången. Statskontoret kommer vid behov att begära ett utlåtande.
Om du har fått ett brev från åklagaren i april 2024 och ett beslut om att begränsa förundersökningen:
- Du kan bifoga brevet från åklagaren (inklusive följebrevet och beslutet om förundersökningsbegränsning) till din ansökan om du har brevet i din besittning. Om du inte har brevet kommer Statskontoret att begära nödvändiga förtydliganden från åklagaren. Observera att för att få ersättning måste du också ha krävt ersättning av gärningsmannen. Utöver brevet från åklagaren eller de uppgifter som Statskontoret har fått ska du till Statskontoret också lämna in ett bestyrkt förlikningsavtal eller en tingsrättsdom som gäller ersättningsanspråket.
Bilagor om rätten till ersättning
Skicka in en av följande bilagor:
- Om du har varit kärande i en skadeståndsdom, bifoga tingsrättens dom om skadestånd. Om du har lämnat in en ansökan om en dom om skadestånd ska du skicka ansökningsblanketten till den domstol där du är den part som har dömts för 30.4.2024 brottet, så observera att det är domen om skadestånd som ska lämnas in. Du kommer att få domen från tingsrätten efter att den har avkunnats. Du kan inte ansöka om ersättning innan domen har meddelats.
- Om du har ingått ett förlikningsavtal/varit part i ett förlikningsavtal ska du bifoga förlikningsavtalet och tingsrättens dom som fastställer förlikningen till din ansökan. Du kan få dessa från tingsrätten. Alternativt kan förlikningsavtalet intygas av en kommunal medlingsbyrå. Du kan inte ansöka om ersättning förrän förlikningen har stadfästs av domstolen eller medlingsbyrån.
- Om du har lämnat ett vittnesmål i samband med en brottsanmälan ska du bifoga det vittnesmål som du lämnade till polisen under förundersökningen. Du kan få ett utlåtande genom att vända dig till den polisstation där du anmälde brottet.
Ersättningsspecifika bilagor
Om du kräver ersättning för lidande:
- För att ansöka om ersättning för skador som överstiger 500 euro måste en handling från Centralkriminalpolisen lämnas in tillsammans med ansökan från läkarjournalen.
- För att få handlingen kan du göra en begäran till CKPs registratorskontor (kirjaamo.keskusrikospoliisi (at) poliisi.fi). Begäran om information ska innehålla personens namn, personbeteckning, adress och telefonnummer. Dessutom ska det framgå att begäran om information gäller en handling från centralkriminalpolisen som hänför sig till ett motsvarande brottmål som gäller uppgifter i patientregistret. Statskontoret rekommenderar att man använder skyddad e-post för att skicka informationen.
- Om handlingen inte finns tillgänglig eller om du av någon annan orsak inte lämnar in den, bedömer Statskontoret ersättningsbeloppet utifrån den tillgängliga bevisningen.
Om du ansöker om ersättning för förlorad arbetsinkomst:
- Läkarintyg över arbetsoförmåga med närvaroanteckningar
- Kopia av beslut om sjukdagpenning eller annan inkomst som betalats för den tid för vilken ersättning söks (beslut av FPA, försäkringsbolag).
- Intyg över den lön som arbetsgivaren betalat och beloppet av inkomstbortfallet.
Om du ansöker om ersättning för tillfällig psykisk skada:
- En medicinsk rapport (t.ex. ett läkarutlåtande och/eller en sjukdomshistoria)
Om du ansöker om ersättning för sjukvårdskostnader:
- Eventuella rapporter om terapin, t.ex. terapirapport och återkoppling
- Kvitto på betalning
Om du ansöker om ersättning för medicinska kostnader:
- Om du ansöker om ersättning för medicinska kostnader över 10 euro måste kvitton för kostnaderna lämnas in.
Om du begär ersättning för juridiska kostnader:
- Om du begär ersättning för sjukvårdskostnader på mer än 10 euro måste du lämna in en redogörelse för advokatkostnaderna.
- Försäkringsbolagets beslut eller rättshjälpsbeslut.
Om du ansöker om ersättning för rättegångskostnader:
- Om du begär mer än 20 euro för advokatarvoden och rättegångskostnader måste du lämna in en redogörelse för beloppet
- Kvitton på de uppkomna kostnaderna
Om du begär ersättning för ansökningskostnader:
- Faktura från advokaten
- Redogörelse för den rättshjälp som beviljats eller den juridiska rådgivare som utsetts
Övriga möjliga bilagor
- Eventuella beslut och utlåtanden från försäkringsbolag, FPA och andra ersättningskällor
- Fullmakter:
- Öppen fullmakt om du företräds av någon annan än en offentlig rättsbevakare eller en advokat
- En individuell fullmakt om du vill att ersättningen ska betalas till någon annan än dig själv.
-
När den ersättningssökande är minderårig
Om ersättningssökanden är minderårig betalas ersättningen till den minderårigas eget konto, om ersättningen överstiger 1000 euro.
Statskontoret är skyldigt att underrätta Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata om det ersättningsbelopp som betalats till den minderåriga och som överstiger 1000 euro. Enligt anvisningarna från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata får barnets förmyndare och vårdnadshavare inte blanda en minderårigs tillgångar med någon annans tillgångar.
Tillgångar som tillhör en minderårig under 18 år tillhör honom eller henne själv, men den minderårigas förmyndare är vanligen den förmyndare som sköter den minderårigas ekonomiska angelägenheter. Också någon annan än den minderårigas intressebevakare kan vara intressebevakare om intressebevakaren inte kan bevaka den minderårigas intressen. När beloppet av den ersättning som ska betalas till den omyndige överstiger 20 000 euro, antecknar Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata beloppet i registret över förmynderskapsärenden och börjar övervaka förvaltningen av den omyndiges tillgångar.
- Om ersättningen till den omyndige uppgår till 1 000 euro eller mer, ska ansökan åtföljas av en begäran om barnets personliga kontonummer.
- Ansökan måste åtföljas av ett dokument, till exempel en kopia eller en skärmdump av barnets konto, som gör det möjligt att identifiera kontoinnehavaren.
- Vid behov kan man få råd av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, till exempel om hur man skapar ett spärrat konto för en minderårig.
-
Användbara länkar
Brottsskadelag 1204/2005
Skadeståndslag 412/1974Brottsofferjouren
tel. 116 006
RIKUchatBrottsofferjouren (RIKU) förbättrar ställningen för brottsoffer, deras anhöriga och vittnen i brottmål, bland annat genom att erbjuda stöd- och rådgivningstjänster med låg tröskel. RIKU är tillgängligt via telefon, online och ansikte mot ansikte. RIKU ger praktiska råd och känslomässigt stöd till brottsoffer och brottsförsökspersoner, deras anhöriga och vittnen i brottmål.
-
Kundtjänst
Om du har frågor om brottsskadeersättning finns vår kundtjänst tillgänglig för att hjälpa dig.
- tel. 0295 50 3540, måndag till fredag kl. 9-12
- per e-post på vastaamo.rikosvahingot(at)valtiokonttori.fi
Obs! Kundtjänsten via e-post är endast avsedd för rådgivning. Vänligen skicka inte information som innehåller känsliga uppgifter (t.ex. medicinska rapporter) via e-post.