Hyppää sisältöön

Syksyn ensimmäiset vastuullisuustyöpajat antoivat eväitä raportointiprosessin käynnistämiseen

Syksyn ensimmäiset vastuullisuustyöpajat (22.–23.11.) pureutuivat erityisesti raportointiprosessin käynnistämiseen sekä raportissa tarkasteltavien mittareiden valintaan. Työpajoissa hahmoteltiin selkeitä askelmerkkejä sille, mitä seuraavaksi kannattaa tehdä ja annettiin osallistujille ideoita ja vinkkejä raportoinnin eri osa-alueiden pohtimiseen. Tapetilla olivat esimerkiksi oikeiden vastuuhenkilöiden valinta raportin tekoon sekä raportointityön aikataulutus.

Työpajojen tarkoituksena oli orientoida osallistujia raportoinnin aloittamiseen ensimmäisen raportin julkaisun lähestyessä. Ensimmäiset Valtiokonttorin valtionhallinnon vastuullisuusraportoinnin ohjeen mukaiset raportit toivotaan tehtävän vuodesta 2021.

Organisaation vastuullisuus ja työ kestävän kehityksen eteen läpileikkaa koko organisaation. Samasta syystä vastuullisuusraportin tekemiseen kannattaakin osallistaa tekijöitä eri puolilta organisaatiota. Raportointia suunniteltaessa on hyvä idea ottaa mukaan myös olennaiset tukitoiminnot, kuten viestintä ja tieto- tai taloushallinto. Näin saadaan raportti kyllästettyä asiantuntemuksella eri osa-alueilta. Ryhmätehtävän siivittämänä osallistujat pääsivätkin konkreettisesti pohtimaan, kuinka raportointiprosessin vastuut tulisi omassa organisaatiossa järjestää.

Työpajassa kuultiin myös käytännön kokemuksia raportointiprosessista, kun Mia Malin Helsingin kaupungin strategiaosastolta kertoi Helsingin kestävän kehityksen raportoinnista sekä heidän raportointiinsa valikoituneista vastuullisuusmittareista. Alustuksen jälkeen toinen ryhmätehtävä päästi osallistujat miettimään omiin raportteihinsa sopivien mittareiden valintaa.

Vastuullisuusraportointia on hyvä miettiä matkana. Valtiokonttorin vastuullisuusasiantuntija Katri Kanerva vinkkasi työpajojen aikana, että toimivien mittareiden löytäminen ja niiden käytön toistaminen tulevissa raporteissa mahdollistaa kehityskulun hahmottamisen pidemmältä ajalta. Myös raportointiprosessin dokumentointi kannattaa ottaa käytännöksi heti ensimmäisellä raportointikerralla, sillä hyvien käytäntöjen ja oppien muistaminen helpottaa seuraavan raportin tekoprosessia.

Työpajoissa oli osallistujia yhteensä 32 eri organisaatiosta, 10 hallinnonalalta. Valtiokonttori kiittää kaikkia työpajoihin osallistujia – tästä on hyvä jatkaa kohti syksyn seuraavia työpajoja ja raportointiprosessin käynnistämistä!

Myös loppuvuoden aikana on luvassa vastuullisuuteen liittyviä tapahtumia. Seuraavat työpajat järjestetään 13.12. ja 15.12. Työpajojen lisäksi Valtiokonttori järjestää seuraavat vastuulliset aamukahvit perjantaina 17.12. klo 9 Teamsin välityksellä. Mikäli haluat osallistua aamukahveille, ilmoittaudu mukaan osoitteeseen vastuullisuusraportointi(at)valtiokonttori.fi.

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset