Hyppää sisältöön

Peppol-viranomainen

Valtiokonttori on Suomen Peppol-viranomainen. Valtiokonttorin tehtävä on edistää ja valvoa Peppol-verkon käyttöä Suomessa.

Suomessa välitettiin vuonna 2024
484 966
Peppol-sanomaa
  • Peppol-verkosto on tarkoitettu sähköisten liiketoiminta-asiakirjojen välittämiseen

    Peppol on yritysten ja organisaatioiden käyttämä kansainvälinen verkosto. Sen avulla ostajat ja myyjät voivat välittää toisilleen standardimuotoisia sähköisiä liikeasiakirjoja, kuten katalogeja, tilauksia, tilausvahvistuksia, lähetysilmoituksia ja laskuja, turvallisesti suoraan järjestelmästä järjestelmään. Valtaosa Suomen merkittävimmistä kauppakumppanimaista edistää Peppolin käyttöä alueellaan.

    Peppol-verkoston osapuolia ovat eri maiden Peppol-viranomaiset, sertifioidut Peppol-palveluntarjoajat ja loppukäyttäjät. Peppol-verkostoa hallinnoi kansainvälinen yhdistys OpenPeppol AISBL.

    Valtionhallinto otti käyttöön 1.4.2024 alkaen Peppol-verkoston ja sen mukaiset laajennetun tilausprosessin (Advanced Ordering) sanomat. Lue lisää laajennetusta tilausprosessista.

    Videolla kerrotaan lyhyesti Peppol-verkosta ja sen hyödyistä

  • Peppol-verkoston osapuolet ja niiden tehtävät

    Peppol-verkoston osapuolia ovat:

    • Kansalliset Peppol-viranomaiset

    Suomen Peppol-viranomainen on Valtiokonttori, joka edistää Peppol-verkon käyttöä Suomessa. Peppol-viranomainen tukee ja valvoo Peppol-palveluntarjoajia, seuraa kansallisen lainsäädännön kehittymistä, sekä koordinoi koulutuksia ja lisää osaamista. Peppol-viranomainen myös osallistuu ja vaikuttaa kansainvälisen Peppol-verkoston kehitykseen. Kehitystyötä tehdään avoimesti ja tiiviisti sidosryhmien kanssa.

    Löydät yhteenvedon erimaiden Peppol-viranomaisista täältä.

    • Sertifioidut Peppol-palveluntarjoajat

    Peppol-palveluntarjoajien ydintehtävä on toimia yhteyspisteenä (Access Point) Peppol-verkon ja loppukäyttäjien välillä. Peppol-palveluntarjoaja voi myös ylläpitää osaa Peppolin osoite- ja kyvykkyysrekisteristä (ACL). Peppol-palveluntarjoajien kautta loppukäyttäjät liittyvät Peppol-verkostoon. Palveluntarjoajat välittävät loppukäyttäjien sähköisiä liiketoiminta-asiakirjoja, huolehtivat loppukäyttäjän Peppol-osoitteen viemisestä osoitteistoon ja vastaavat loppukäyttäjille tarjottavasta tuesta.

    Listan sertifioiduista Peppol-palveluntarjoajista löydät täältä. Peppol-palveluntarjoajan maa viittaa siihen maahan, jossa se pääsääntöisesti toimii. Verkon käytön kannalta ei ole merkitystä minkä maalaisen palveluntarjoajan palveluita käyttää.

    • Loppukäyttäjät, jotka haluavat vaikuttaa Peppolin kehitykseen.

    Loppukäyttäjällä tarkoitetaan organisaatiota, joka lähettää ja vastaanottaa sähköisiä liiketoiminta-asiakirjoja, kuten tilauksia tai laskuja. Loppukäyttäjien sähköisten liiketoiminta-asiakirjojen välittämiseen käytetään Peppol-palveluntarjoajia. Peppolin mukaisten asiakirjojen lähettäminen tai vastaanottaminen ei edellytä loppukäyttäjiltä OpenPeppolin jäseneksi liittymistä. Loppukäyttäjä voi liittyä OpenPeppolin jäseneksi, jos haluaa vaikuttaa Peppol-verkoston kehitykseen.

    Verkoston jäseneksi haluava toimijan tulee liittyä OpenPeppol-yhdistyksen jäseneksi. OpenPeppol AISBL on Belgiaan rekisteröity ja Belgian lain mukainen voittoa tavoittelematon kansainvälinen yhdistys, johon kuuluu sekä julkisen että yksityisen sektorin jäseniä.​ OpenPeppol-yhdistys vastaa Peppol-verkoston määrittelyjen, toimintamallin ja palveluiden kehittämisestä, ylläpidosta sekä toteutuksesta.​ OpenPeppolin verkkosivut löydät täältä.

  • Peppolin hyödyt

    Peppol-verkosto auttaa kaikkia yrityksiä pääsemään osalliseksi sähköisten liiketoiminta-asiakirjojen käytön etuihin.

    Yritykset ovat vuosikymmeniä käyttäneet erilaisia sähköisiä asiakirjoja toimiala- ja yrityskohtaisissa ratkaisuissa. Esimerkiksi päivittäistavarakaupan keskusliikkeet, teollisuuden yritykset ja maahantuojat ovat hyödyntäneet sähköisiä asiakirjoja, eli niin kutsuttuja hankintasanomia, tavarantoimittajiensa kanssa jo kaksikymmentä vuotta. Näiden sähköisten asiakirjojen vaihto on kuitenkin perustunut kahdenvälisiin yhteyksiin, joiden rakentaminen on työlästä, eikä kustannustehokasta kaikille organisaatioille.

    Peppolissa tiedonvaihto perustuu verkostomaiseen malliin, jossa yhdellä yhteydellä organisaatio on yhteydessä kaikkiin Peppol-verkkoon liittyneisiin organisaatioihin. Tämä malli mahdollistaa sähköisten asiakirjojen kustannustehokkaan käyttöönoton koko yrityskentällä ja julkisella sektorilla. Liiketoiminnan asiakirjojen digitalisaatio on välttämätön edellytys suomalaisille yrityksille toimia kilpailukykyisesti pohjoismaisten ja eurooppalaisten toimijoiden kanssa.

    Lue lisää Peppolin hyödyistä ja yritysten kokemuksista täältä.

  • Miten yritykseni tai organisaationi ottaa Peppolin käyttöön

    Peppol on tarkoitettu kaiken kokoisille yrityksille ja organisaatiolle. Peppolin käyttöönotossa yritystäsi auttaa oma järjestelmätoimittajasi tai Peppol-palveluntarjoajasi.

    Jotta yrityksesi voi ottaa Peppolin käyttöön, tulee yritykselläsi:

    1. olla palvelu tai järjestelmä, jossa voi käsitellä Peppolin mukaisia sähköisiä asiakirjoja.
    • Tällaisia järjestelmiä ovat esimerkiksi laskutus-, tilaustenhallinta-, tai toiminnanohjausjärjestelmät, sekä muut web-palvelut. Monissa järjestelmissä on jo perusteet kunnossa Peppol-asiakirjojen käsittelylle.
    • Eri organisaatioille toiset sähköiset asiakirjat (esim. katalogi, tilaukset, lähetysilmoitukset, laskut, jne.) ovat oleellisempia kuin toiset. Kaikille Peppolin asiakirjoille ei sen vuoksi aina rakenneta tukea omiin tietojärjestelmiin. Organisaatiossa onkin hyvä miettiä, millaisia tietoja kauppakumppaneiden välillä pääsääntöisesti välitetään ja mitä Peppol-asiakirjoja omat kauppakumppanit pystyvät lähettämään ja vastaanottamaan. Molempien osapuolten on pystyttävä käsittelemään Peppol-asiakirjoja omassa tietojärjestelmässään. Lue lisää Peppolin eri asiakirjoista, eli sanomista.
    • Löydät loppukäyttäjien Peppol-osoitteet, eli Peppol ID:t, ja Peppol kyvykkyydet joko verkkolaskuosoite.fi palvelusta tai Peppol Directorystä. Huomioithan, että loppukäyttäjien tietojen julkaisu näissä palveluissa ei ole pakollista, eli osoitteistot eivät ole kaikenkattavia.
    • Valtiokonttori myöntää valtiontukea palveluntarjoajille ja järjestelmätoimittajille Peppol-sovelluspalveluiden käyttöönottokustannuksiin. Yrittäjä, voit myös vinkata tukiohjelmasta omalle palveluntarjoajallesi tai järjestelmätoimittajallesi! Lue lisää tukiohjelmasta >
    1. olla yhteys Peppol-verkostoon Peppol-palveluntarjoajan avulla.
    • Peppol-verkostoon liitytään Peppol-palveluntarjoajan avulla. Kaikki Peppol-palveluntarjoajat näet tästä listauksesta. Listaus on englanniksi, koska Peppol on kansainvälinen. Verkon käytön kannalta ei ole merkitystä minkä maalaisen palveluntarjoajan palveluita käyttää.
    • Suurin osa suomalaisista verkkolaskuoperaattoreista on myös Peppol-palveluntarjoajia, eli Peppolista kannattaa kysyä myös omalta verkkolaskuoperaattorilta.

    Vinkki! Voit verrata Peppol-verkoston toimintamallia puhelimiin ja puhelinoperaattoreihin; jotta voimme soittaa ja vastaanottaa puheluita, tarvitsemme puhelimen (Peppolissa järjestelmän tai palvelun) ja sopimuksen puhelinoperaattorin kanssa (Peppolissa Peppol-palveluntarjoajan). Peppolissa Peppol-palveluntarjoaja välittää järjestelmässämme tehtyjä sähköisiä liikeasiakirjoja puheluiden sijaan, oli vastaanottaja Suomessa tai Australiassa.

  • Peppol-verkoston ominaisuudet

    Peppol-verkostossa on määritelty:

    • Hallintomalli
    • Osapuolia sitovat sopimukset
    • Toimintatavat
    • Peppol-verkon tukemat liiketoimintaprosessit ja asiakirjat
    • Verkon tekninen toteutus
    • Osoiterekisteri

    Alla oleva kuva havainnollistaa Peppol-infrastruktuurin perusrakennetta ja sen keskeisiä toimijoita:

    Kuvassa on Peppolin nelikulma, jossa kulmat 1 ja 4 ovat loppukäyttäjiä ja kulmat 2 ja 3 ovat palveluntarjoajia.

    Palveluntarjoaja (Access Point): kytkee loppukäyttäjät infrastruktuuriin, jotta ne voivat välittää dokumentteja keskenään.
    SML (Service Metadata Locator): infrastruktuurin keskitetty osoitehakemisto, josta löytyy tieto, onko kysytty osoite rekisteröity Peppol-verkostoon ja mistä hajautetusta ACL:stä löytyy kyseisen loppukäyttäjän tarkemmat tiedot.
    ACL (Address and Capability lookup, ennen SMP (Service Metadata Provider)): hajautettu hakemisto, josta löytyvät loppukäyttäjän kyvykkyydet, eli mitä sanomia loppukäyttäjä pystyy käsittelemään, sekä fyysisen tietoliikenneyhteyden tiedot.

  • Osallistu yhteistyöhön

    Peppol-viranomaisen seurantaryhmä kokoontuu kuukausittain keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Seurantaryhmä on kaikille avoin. Liity mukaan laittamalla viestiä: peppol@valtiokonttori.fi.

    Pohjoismaalaiset Peppol-viranomaiset fasilitoivat rakennusalan keskustelufoorumia. Lue lisää ja osallistu foorumiin täältä.

  • Peppol-palveluntarjoaja

    Peppol-palveluntarjoajiksi kutsutaan sellaisia tahoja, jotka ovat OpenPeppol –yhdistyksen jäseniä ja jotka ovat solmineet Peppol-palveluntarjoajasopimuksen Peppol-viranomaisen kanssa. Peppol-palveluntarjoajien ydintehtävä on toimia yhteyspisteenä (Access Point) Peppol-verkon ja asiakkaidensa välillä. Peppol-palveluntarjoaja voi myös ylläpitää osaa Peppolin osoite- ja kyvykkyysrekisteristä (ACL).

    Peppol-palveluntarjoaja solmii palveluntarjoajasopimuksen sen maan Peppol-viranomaisen kanssa, jossa pääsääntöisesti toimii. Tämä ei vaikuta Peppol-verkon kansainvälisyyteen. Palveluntarjoajilla voi olla asiakkaita missä tahansa maassa. Tällöin tulee huomioida kunkin maan Peppol-viranomaisen mahdollisesti asettamat maakohtaiset vaatimukset Peppolin käytölle. (Peppol Authority Specific Requiremets). Suomen maakohtaisia vaatimuksia on avattu alla. Maakohtaiset vaatimukset koskevat kaikkia sellaisia palveluntarjoajia, joilla on loppuasiakkaita kyseisessä maassa. Esimerkiksi, jos suomalaisella Peppol-palveluntarjoajalla on norjalaisia asiakkaita, tämän tulee noudattaa myös Norjan Peppol-viranomaisen säätämiä maakohtaisia vaatimuksia.

  • Peppol-verkon toiminta

    Peppol-yhteyspisteellä (Access Point) tarkoitetaan Peppol-palveluntarjoajan ylläpitämää järjestelmää, jota käytetään liiketoiminta-asiakirjojen välittämiseen Peppol-verkossa. Peppol-verkon toiminta perustuu nelikulmamalliin. Tällä tarkoitetaan sitä, että loppuasiakkaalle täytyy rakentaa yhteys vain yhden Peppol-palveluntarjoajan yhteyspisteeseen, jonka kautta hän tavoittaa kaikki Peppol-verkkoon liittyneet tahot.

    OpenPeppol–yhdistys on määritellyt sen, miten yhteyspisteiden tulee kyetä viestimään keskenään. Voit tutustua tarkemmin määrityksiin ja ohjeisiin OpenPeppol–yhdistyksen sivuilla. Yhteyspisteen voi rakentaa alusta asti itse, tai voi hyödyntää esimerkiksi jotain näistä OpenPeppolin listaamista valmiista käyttöönotettavista ratkaisuista.

  • Osoitteiston toiminta

    Peppolin osoitteisto on hajautettu. Osoitteiston toimintaan kuuluu OpenPeppolin hallinnoima Service Metadata Locator (SML) -palvelu. Sen lisäksi toiminnassa on hajautetusti lukuisia Address and Cabability Lookup (ACL) palveluita, joita Peppol-palveluntarjoajat ylläpitävät. ACL:n vanha nimi, Service Metadata Publisher (SMP), esiintyy vielä joissakin OpenPeppolin materiaaleissa. Suomen Peppol-viranomainen ylläpitää Suomen kansallista ACL-rekisteriä. Tästä lisää alla.

    Palveluntarjoajat ylläpitävät asiakkaidensa Peppol-osoitteita ja tietoa siitä, mitä liiketoiminta-asiakirjoja nämä voivat käsitellä ACL-palvelussa. ACL-palvelu sisältää myös tiedon siitä, minkä palveluntarjoajan yhteyspisteeseen liiketoiminta-asiakirja tulee teknisesti toimittaa, jotta se päätyy perille oikealle vastaanottajalle. SML-palvelua käytetään sen selvittämiseen, missä ACL-palvelussa loppuasiakkaan tietoja ylläpidetään. OpenPeppol –yhdistys ylläpitää tarkempaa dokumentaatiota sekä ACL:n (ent. SMP) että SML:n toiminnasta.

    Alla oleva kuvio havainnollistaa osoitteiston toimintaperiaatteen.

  • Suomen kansallinen ACL-rekisteri

    Suomen Peppol-viranomainen ylläpitää kansallista ACL-rekisteriä

    Suomen maakohtaisissa Peppolin käytön vaatimuksissa on säädetty kansallisen ACL-rekisterin (tunnetaan myös SMP:nä) käytöstä. Suomen julkisen sektorin organisaatioiden osoitteet tulee ylläpitää palvelussa. Halutessaan Peppol-palveluntarjoaja voi ylläpitää myös muiden suomalaisten organisaatioiden osoitteita palvelussa. Palvelun käyttö on Peppol-palveluntarjoajille maksutonta.

    Suomen kansallinen ACL-rekisteri on integroitu TIEKE:n ylläpitämään verkkolaskuosoite.fi -palveluun. Integraatiolla mahdollistetaan loppukäyttäjälle helppo tapa hakea organisaatioiden verkkolasku- ja Peppol-osoitteet samasta paikasta.

    Suomen kansallinen ACL-rekisteri otettiin käyttöön 1.2.2024. Siirtymäaika, jonka puitteissa Suomen julkisen sektorin organisaatioiden Peppol-osoitteet tuli olla palvelussa, päättyi 1.8.2024.

    Palvelun käyttöönotto Peppol-palveluntarjoajalle

    Käyttääkseen palvelua Peppol-palveluntarjoajan tulee hyväksyä Palvelun käyttöehdot.

    Palveluntarjoaja täydentää käyttöehto-dokumenttiin oman organisaationsa tiedot ja toimittaa dokumentin sähköpostilla osoitteeseen peppol@valtiokonttori.fi. Jotta palveluun saa käyttöoikeudet, tulee Peppol-palveluntarjoajalla olla vähintään yksi suomalainen organisaatio asiakkaanaan. Peppol-palveluntarjoaja ei myöskään saa olla Euroopan unionin tai YK:n asettamien pakotteiden alainen.

    ACL-rekisteriä käytetään API-rajapintojen kautta. Voit tutustua API-rajapintakuvaukseen täällä. Suomen kansallinen ACL-rekisteri perustuu avoimen lähdekoodin phoss-smp toteutukseen.

    Kun Peppol-palveluntarjoaja on hyväksynyt käyttöehdot ja täyttää palvelun käytön vaatimukset, hänelle myönnetään palvelun käyttöoikeus. Samalla saa käyttöönsä palvelun tukikanavan. Tukikanavaan voi olla yhteydessä vain palveluntarjoajan ennalta vahvistama yhteyshenkilö. Tukipalveluun voi ottaa yhteyttä tukiportaalin kautta tai sähköpostitse. Tarkemmat tiedot annetaan Peppol-palveluntarjoajalle käyttöönoton yhteydessä.

  • Näin voit ryhtyä Peppol-palveluntarjoajaksi

    Peppol-palveluntarjoajaksi ryhtymiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Suomen Peppol-viranomaiseen sähköpostitse osoitteessa peppol@valtiokonttori.fi

    1. Hae OpenPeppolin jäsenyyttä. Ohjeet jäsenyyden hakuun löydät osoitteesta: https://peppol.org/join
    2. Ota yhteyttä Peppol-viranomaiseen ja ilmaise halukkuutesi toimia Peppol-palveluntarjoajana. Tämä käynnistää tarvittavan prosessin Peppol-viranomaisen päässä. Suomen Peppol-viranomaisena toimii Valtiokonttori.  Sähköpostiosoite: peppol@valtiokonttori.fi
    3. Peppol-viranomainen järjestää aloituspalaverin palveluntarjoajan kanssa
    4. Toimita Peppol-viranomaiselle tarvittavat dokumentit
    5. Peppol-palveluntarjoaja allekirjoittaa vakiomuotoisen Service Provider Agreement sopimuksen Suomen Peppol-viranomaisen eli Valtiokonttorin kanssa. Vakiomuotoinen sopimus on luettavissa Peppolin Confluense sivuilta.

    Jotta voi ryhtyä Peppol-palveluntarjoajaksi, palveluntarjoajan täytyy läpäistä OpenPeppolin asettamat vaatimukset. Tätä varten OpenPeppol ylläpitää testipenkkiä. Tutustu OpenPeppolin sivuilta löytyviin ohjeisiin tarvittavien testien läpäisemisestä.

    1. Pyydä PKI-testisertifikaattia (PKI TestCertificate) OpenPeppolin Service Deskistä. Palveluntarjoaja voi pyytää testisertifikaattia OpenPeppolin jäsenhakemuslomakkeen allekirjoituksen perusteella.
    2. Kun testaus onnistui, voit pyytää PKI-tuontantosertifikaattia (PKI ProductionCertificate) Peppolin Service Deskistä. Tätä varten palveluntarjoaja tarvitsee kopion allekirjoitetusta Service Provider Agreementista.
    3. Peppol-viranomainen ja OpenPeppol hyväksyvät yhteistyössä PKI-testi ja tuotantosertifikaatit.
    4. OpenPeppol lähettää palveluntarjoajalle aktiivisen PKI-sertifikaatin testi- ja tuotantoverkkoon.
    5. OpenPeppol lisää palveluntarjoajan tiedot sertifioitujen palveluntarjoajien luetteloon ja lähettää palveluntarjoajalle Peppol-palveluntarjoajan logot käytettäväksi.
    6. Sertifikaatit vanhenevat kahdessa vuodessa, minkä jälkeen sertifikaatit on uusittava.
  • Peppol-osoite

    Peppol-osoite eli Peppol Participant Identifier

    Suomalaisten organisaatioiden tulee käyttää Peppol-verkoston varsinaisena osoitteena niin sanottua OVT-tunnusta, jonka muoto on 0216:003712345678ABCDE, jossa:

    • 0216 on niin kutsuttu koodistotunnus (Scheme-ID), joka kertoo järjestelmälle minkä koodin mukainen varsinainen osoite on. Käyttäjän ei tarvitse yleensä tätä itse ilmoittaa. Suomalaisilla organisaatioilla koodistotunnus on 0216. Peppolissa eri maiden käyttämät koodistotunnukset löydät täältä.
    • 0037 on kiinteä ja muuttumaton arvo
    • 12345678 on organisaation Y-tunnus ilman tarkistusmerkkiä edeltävää tavuviivaa
    • ABCDE on vapaaehtoinen käyttäjän vapaasti valitsema viiden merkin tarkenne, joka saa sisältää isoja kirjaimia (A-Z) tai numeroita (0-9).

    Esimerkkejä

    Esimerkki-Erkki Oy:
    Y-tunnus: 1234567-8
    OVT-tunnus: 003712345678
    Peppol-osoite: 0216:003712345678

    Esimerkki-Enni Oy:
    Y-tunnus: 8765432-1
    OVT-tunnus: 003787654321ENNI1
    Peppol-osoite: 0216:003787654321ENNI1

    XML-muodossa osoite näyttää esimerkiksi tältä:
    <cbc:EndpointID schemeID=”0216″>003787654321ENNI1</cbc:EndpointID>

    0216 OVT-tunnuksen tarkka määritelmä on ladattavissa tästä.

    Peppol-palveluntarjoajasi huolehtii Peppol-osoitteesi ilmoittamisesta osoitereksiteriin.

  • Suomen maakohtaiset vaatimukset

    Peppol-viranomainen voi määritellä Peppol-viranomaisen maakohtaisia vaatimuksia, joita sovelletaan automaattisesti Peppol-verkostossa kaikkiin Peppol-palveluntarjoajiin, joilla on lähettäjä- ja/tai vastaanottaja-asiakkaita Peppol-viranomaisen alueella. Eri maiden maakohtaiset vaatimukset löydät täältä.

    Suomen Peppol-viranomaisen asettamat maakohtaiset vaatimukset:

    • Suomessa toimivien yritysten tulee käyttää Peppol-osoitteessaan (Participant ID) Peppolin käyttämän ICD koodilistan 0216 mukaista OVT-koodia.
    • Suomessa toimivien Peppol-palveluntarjoajien tulee tarkistaa, että heidän asiakkaidensa Peppol-osoitteissa oleva y-tunnus vastaa Patentti- ja rekisterihallituksen rekistereissä olevaa y-tunnusta.
    • Palveluntarjoajien on tarkastettava asiakkaidensa Peppol-osoitteiden ajantasaisuus vuosittain.
    • On suositeltavaa, että palveluntarjoajien Peppol-prosessit ovat ISO27001-yhteensopivia, tai heidän prosessinsa ovat yhteensopivia jonkin muun vastaavan Traficomin hyväksymän sertifikaatin kanssa.
    • Palveluntarjoajien on raportoitava vuosittain transaktiomäärät dokumenteittain Suomen Peppol-viranomaiselle. Tämä raportointi korvataan yhteisellä Peppolin laajuisella raportointisäännöksellä vuodesta 2024 alkaen.
    • Palveluntarjoajien on perustettava Suomen julkisen sektorin organisaatioiden Peppol-osoitteet Suomen Peppol-viranomaisen ylläpitämään ACL-rekisteriin.
    • Palveluntarjoajien on toimeenpantava kolmen työpäivän kuluessa asiakkaidensa pyytämät muutokset ACL-rekisterin tai Peppol-yhteyspisteen (Access Point) vaihtamisen osalta.
  • Palveluntarjoaja tai järjestelmätoimittaja: hae mukaan Peppol-sovelluspalveluiden käyttöönottokustannusten tukiohjelmaan

    Valtio tukee Peppol-sanomaliikenteen edistämistä Peppol-sovelluspalveluiden käyttöönottokustannusten tukiohjelmalla. Tavoitteena on edistää yritysten Peppol-kyvykkyyttä ja Peppol-sanomien käyttöä Suomessa. Valtiokonttori hakee ehdokkaita tuensaajiksi ja tekee hakemusten perusteella päätökset toimijan hyväksymisestä mukaan tukiohjelmaan. Tarkoitus on saada useampi vaatimukset täyttävä palveluntarjoaja tai järjestelmätoimittaja tuen piiriin.

    Tukiohjelmaan voi hakea mukaan 5.8.2024–31.7.2026. Tukiohjelmaan voidaan hyväksyä toimija, joka täyttää tuen myöntämisen edellytykset.

    Lue lisää tukiohjelmasta täältä.

    Euroopan unionin rahoittama Next Generation EU-tunnus

     

     

    Myönteisen tuensaajapäätöksen saaneet palveluntarjoajat / järjestelmätoimittajat

    • Qvalia AB
  • Toimialakohtaiset Peppol-soveltamisohjeet

    Toimialakohtaisten soveltamisohjeiden tarkoituksena on helpottaa Peppol-sanomien käyttöönottoa ja käyttöä eri toimialoilla. Ne helpottavat toimijoita, kuten loppukäyttäjiä ja järjestelmätoimittajia, tunnistamaan omalle alalle keskeiset Peppol-prosessit, sanomat ja koodilistat. Soveltamisohje ei saa rikkoa Peppolin yhteentoimivuuden periaatetta. Jos soveltamisohjeen teon yhteydessä havaitaan sellaisia puutteita, joita ei voida täyttää soveltamisohjeella, voi Peppol-viranomainen tehdä virallisen muutosehdotuksen OpenPeppolille.

    Soveltamisohje tehdään konkreettiseen tarpeeseen ja aina yhteistyössä alan toimijoiden ja Suomen Peppol-viranomaisen kanssa. Toimialaa edustavat toimijat tekevät suurimman osan työstä itse ja heidän sitoutumisensa työhön on siksi välttämätöntä. Alkuun pääset olemalla yhteydessä Peppol-viranomaiseen: peppol@valtiokonttori.fi.

  • Kaupan alan soveltamisohje Peppol-tilaamiseen

    Kaupan alan soveltamisohje Peppol-tilaamiseen on julkaistu täällä.

    Soveltamisohje tehtiin yhteistyössä Kaupan liiton, SOK:n, Keskon, Maalarimerstarien Oy:n ja Peppol-viranomaisen kanssa. Soveltamisohje kattaa Peppolin prosesseista BIS Order Only, BIS Ordering ja BIS Despatch Advicen.

    Mahdollisista muutostarpeista voi olla yhteydessä Valtiokonttoriin peppol@valtiokonttori.fi.

  • Valtionhallinnon täsmentävä soveltamisohje Peppolin laajennetun tilausprosessin käyttöön

    Valtionhallinnon täsmentävä soveltamisohje Peppolin laajennetun tilausprosessin (Advanced Ordering) käyttöön on julkaistu täällä.

    Soveltamisohjeessa täsmennetään muutostenkäsittelyä A- ja B-luokan muutoksiin valtiohallinnon erityispiirteiden johdosta. A-luokan muutokset aiheuttavat aina tilauksen peruutuksen. B-luokan muutosten osalta tilaaja harkitsee toimenpiteet. Lisäksi soveltamisohjeessa on listattu vähimmäistietovaatimukset sanomille. Soveltamisohjeen liitteenä on myös esimerkki XML-sanomia.

    Soveltamisohje on tarkoitettu valtion toimittajien ja sovellustoimittajien avuksi Peppol-hankintasanomien käyttöönotossa valtion kanssa.

  • EN16931 Semanttisen mallin kytkentä Finvoice 3.0 ja Peppol BIS Billing välillä

    Peppol BIS Billing (Peppolin verkkolasku) on Eurooppa-normin mukainen verkkolasku. Myös uusimmilla versioilla kansallista verkkolaskuformaateista (Finvoice 3.0 ja TEAPPSXML 3.0) voidaan tehdä Eurooppa-normin mukaisia verkkolaskuja. Lue lisää Eurooppa-normista täältä.

    Voit ladata Peppolin ja Finvoicen vastaavuustaulukon tästä. Finvoicen ja TEAPPSXML:n vastaavuustaulukko on saatavissa Finanssialan verkkosivuilta.

  • Suomen Peppol-tilastot

    OpenPeppol kerää kuukausittain kaikilta Peppol-palveluntarjoajilta tiedot Peppol verkon aktiivisista loppukäyttäjistä ja välitetyistä liiketoiminta-asiakirjoista. Näistä koostetaan maakohtainen raportti jokaisen maan Peppol-viranomaiselle. Suomen Peppol-viranomainen saa raportilta tiedon Suomessa välitettyjen liiketoiminta-asiakirjojen määristä dokumenttityypeittäin ja aktiivisten loppukäyttäjien määristä. Lisäksi raporteilta on nähtävissä palveluntarjoajakohtaiset tilastot.

    Näistä raporteista Peppol-viranomainen koostaa kvartaaleittain julkaistavan kokonaisuuden tälle sivulle, josta ei ole nähtävissä yksittäisten loppukäyttäjien tai Peppol-palveluntarjoajien tilastotietoja.

    Voit siirtyä raporttien näkymien välillä käyttäen Aktiiviset loppukäyttäjät ja Välitetyt liiketoiminta-asiakirjat painikkeita.

    Interaktiivinen raportti