Hoppa innehåll

Vem beviljas statsunderstöd, vad gör man med pengarna? – Så här använder du tjänsten Granskaunderstod.fi

Med statsunderstöden påverkas samhällsutvecklingen och fenomen som iakttagits i samhället. Därför är det viktigt att hålla uppsikt över understöden också på andra sätt än enbart genom siffrorna: vem får understöd och för vilka ändamål? Vilka samhälleliga förändringar syftar de till? Granskaunderstod.fi är en tjänst där medborgare, forskare och journalister kan titta på, filtrera och ladda ner uppgifter om statsunderstöd.

Mari Näätsaaris och Ahmed Kharys presentation på Valtio Expo 2025 lockade en fin publik till seminariesalen och väckte även intresse bland dem som följde via webben.

 

Avdelningschef Mari Näätsaari och dataanalytiker Ahmed Khary från Statskontoret presenterade den nyligen förnyade tjänsten Granskaunderstod.fi (Tutkiavustuksia.fi) på Valtio Expo den 13 maj 2025.

Effekterna är viktigast

Den bärande tanken i utvecklingen av statsunderstödstjänsterna vid Statskontoret har varit att det är nödvändigt att förklara och hålla uppsikt över effekterna av understöden också på annat sätt än genom siffrorna.

“Det viktigaste för oss är att fokusera på understödens genomslagskraft och effekter – vilka förändringar och vilken nytta skapas med pengarna?”, betonade Näätsaari.

“Det räcker inte med att pengarna byter ägare – man måste se till helhetsbilden: för vilka ändamål och av vilka orsaker har pengar beviljats och vad har man åstadkommit med dem?”

I framtiden hägrar en förhoppning om att kunna presentera kvalitativa, evidensbaserade resultat i tjänsten.

Öppen förvaltning och transparenta skatteeuron

I Finland finns drygt 70 statsbidragsmyndigheter. De har hittills skött ansökningarna om understöd i separata datasystem. Detta har lett till splittrad information och olika typer av utlysningar.

“Informationen har varit offentlig, men den har varit spridd.”

”Informationen har varit offentlig också tidigare, men den har varit spridd. Ett av målen för de nya statsunderstödstjänsterna är att understödsprocesserna ska vara enhetliga och att effekterna av understöden ska kunna övervakas”, beskrev Mari Näätsaari.

Understöd beviljas för verksamhet som är till gagn för samhället till ett belopp av 3–4 miljarder euro per år. Understöd beviljas till exempel organisationer, företag, kommuner och välfärdsområden samt konstnärer och idrottare.

Statsunderstödsverksamhet i Finland (maj 2025)

 

Statsbidragsmyndigheterna ansvarar nu och också framöver för beviljandet av understöd och besluten i anslutning till dem, men utlysningarna, administrationen och rapporteringen av ansökningarna överförs småningom till ett gemensamt system.

Även tjänsten Granskaunderstod.fi utvecklas och kompletteras så småningom med information som ges mer i realtid och med mer avancerade analysverktyg som utnyttjar automatisering och artificiell intelligens.

”Diskussionen om statsunderstöd kan grunda sig på fakta, inte på gissningar. Detta är ett stort steg för öppenheten”, sammanfattade Näätsaari.

Flest statsunderstöd beviljas av

Källa: Granskaunderstod.fi, maj 2025 (namn på organisationer i grafen på finska)

 

Mest statsunderstöd får

Källa: Granskaunderstod.fi, maj 2025 (namn på organisationer i grafen på finska)

 

Hur använder man tjänsten Granskaunderstod.fi?

Dataanalytiker Ahmed Khary demonstrerade praktiskt hur man söker och filtrerar information i tjänsten Granskaunderstod.fi.

I tjänsten Granskaunderstod.fi har man byggt olika visualiseringar och öppna användargränssnitt. Man kan göra sökningar i tjänsten genom att använda filter. Med hjälp av dem kan man granska till exempel alla projektunderstöd som myndigheterna fattade beslut om under 2024.

“Användaren kan själv välja perspektivet: är det intressantast att titta på de största ansökningarna, de som får mest understöd eller kanske enskilda organisationers verksamhet,” instruerade Statskontorets dataanalytiker Ahmed Khary.

Med hjälp av rapporter kan man jämföra antalet sökande och användningsändamålen
I tjänsten kan man granska enskilda ansökningar och de godkända användningsändamålen. I tjänsten kan man också granska vem som skickar flest ansökningar och för vilka ändamål de ansöker om understöd.

“I tjänsten kan man till exempel se att privatpersoner får en liten del av hela potten, men de skickar överlägset flest ansökningar”, informerade Khary.

Kartvyn visar i vilka områden statsunderstöd har använts. Statistikcentralens klassificering av organisationer ger information om understödstagarnas storlek och sektor.

Ahmed Khary uppmuntrade alla användare att ge respons på tjänsten:

“Eventuella brister eller fel kan rapporteras direkt i tjänsten och myndigheterna rättar uppgifterna inom ramen för rapporteringsskyldigheten, som är tre månader.”

Även Mari Näätsaari betonade att data förädlas och blir kunskap när de används och uppmanade dataanvändarna att ge respons:

“Informationen förbättras endast om den används. Vi hoppas att myndigheter, medborgare och forskare utnyttjar tjänsten och hjälper oss att identifiera utvecklingsbehoven.”

***
Statsunderstöd är behovsprövad offentlig finansiering som beviljas från statens medel och som stöder projekt och verksamhet som anses vara samhälleligt nödvändiga. Statsbidragsmyndigheterna beviljar årligen uppskattningsvis cirka 3–4 miljarder euro i understöd. Nu publiceras alla statsunderstödsbeslut öppet och transparent för första gången i en och samma tjänst, Granskaunderstod.fi.

Webbtjänsterna för statsunderstödsverksamheten (Sokundertod.fi, Administreraunderstod.fi och Granskaunderstod.fi) finns till för de som ansöker om understöd, för statsbidragsmyndigheterna och för alla som vill granska för vilka ändamål och till vilka belopp statsunderstöd har beviljats.

Målet är att hela statsförvaltningen ska övergå till en ny modell för statsunderstödsverksamheten och införa nya gemensamma webbtjänster för statsunderstödsverksamheten. Statskontoret utvecklar tjänsterna och tillhandahåller stöd för de som använder dem.

Text: Johanna Tjäder

Annat som anknyter till detta

◄ Alla nyheter