Hyppää sisältöön

Kenelle valtionavustuksia myönnetään, mitä rahalla tehdään? – Näin käytät Tutkiavustuksia.fi-palvelua

Valtionavustuksilla vaikutetaan yhteiskunnan kehitykseen ja yhteiskunnassa havaittuihin ilmiöihin. Siksi avustuksia on tärkeä seurata myös numeroiden takaa: kuka avustuksia saa ja millaisiin käyttötarkoituksiin? Millaisten yhteiskunnallisten muutosten toteuttamiseen ne tähtäävät? Tutkiavustuksia.fi on palvelu, jossa kansalaiset, tutkijat ja journalistit voivat katsella, suodattaa ja ladata käyttöönsä tietoja valtionavustuksista.

Mari Näätsaaren ja Ahmed Kharyn esitys Valtio Expossa 2025 houkutteli seminaarisaliin ja verkkolähetykseen mukavasti väkeä. Kuva: Johanna Tjäder

 

Valtiokonttorin osastonjohtaja Mari Näätsaari ja data-analyytikko Ahmed Khary esittelivät juuri uudistettua Tutkiavustuksia.fi-palvelua Valtio Expossa 13. toukokuuta 2025.

Vaikuttavuus ja vaikutukset ykkösasioita

Valtionavustuspalveluiden kehittämisessä kantavana ajatuksena Valtiokonttorissa on ollut, että avustusten vaikutuksia pitää avata ja seurata myös numeroiden takaa.

“Ykkösasiamme on, että haluamme fokusoida avustusten vaikuttavuuteen ja vaikutuksiin – mitä muutoksia ja hyötyjä rahalla luodaan?”, korosti Näätsaari.

”Ei riitä, että raha vaihtaa omistajaa – on nähtävä kokonaiskuva: mihin ja miksi rahaa on myönnetty ja mitä sillä on saatu aikaan?”

Tulevaisuudessa siintääkin toive laadullisten, näyttöön perustuvien tulosten esittämisestä palvelussa.

Avointa hallintoa ja veroeurojen läpinäkyvyyttä

Suomessa on reilu 70 valtionapuviranomaista. He ovat tähän asti hoitaneet avustushakunsa omilla tietojärjestelmillään. Tästä on seurannut tiedon hajanaisuutta ja erimuotoisia hakuilmoituksia.

”Tieto on ollut julkista, mutta se on ollut hajallaan.”

“Aikaisemminkin tieto on ollut julkista, mutta se on ollut hajallaan. Uusien valtionavustuspalveluiden yksi tavoite on, että avustusprosessit ovat yhtenäiset ja avustusten vaikutukset seurattavissa,” Mari Näätsaari kuvasi.

Avustuksia myönnetään yhteiskunnan kannalta hyödylliseen toimintaan 3–4 miljardia euroa vuodessa. Avustuksia saavat erimerkiksi järjestöt, yritykset, kunnat ja hyvinvointialueet, taiteilijat ja urheilijat.

Valtionavustustoiminta Suomessa (toukokuu 2025 )

 

Avustusten myöntäminen ja niihin liittyvät päätökset ovat nyt ja jatkossakin valtionapuviranomaisten vastuulla, mutta hakuilmoitukset, hakujen hallinnointi ja raportointi siirtyvät vähitellen samaan yhteiseen järjestelmään.

Myös Tutkiavustuksia.fi-palvelua kehitetään ja se täydentyy pikkuhiljaa reaaliaikaisemmalla tiedolla ja kehittyneemmillä analytiikkatyökaluilla, jotka hyödyntävät automaatiota ja tekoälyä.

“Keskustelu valtionavustuksista voi perustua faktoihin, ei arvailuihin. Tämä on avoimuuden suuri askel,” Näätsaari tiivisti.

Eniten valtionavustuksia myöntävät

Lähde: Tutkiavustuksia.fi, toukokuu 2025

Eniten valtionavustuksia saavat

Lähde: Tutkiavustuksia.fi, toukokuu 2025

 

Kuinka Tutkiavustuksia.fi-palvelua käytetään?

Data-analyytikko Ahmed Khary näytti käytännössä, miten Tutkiavustuksia.fi-palvelussa voi tehdä erilaisia hakuja ja suodatuksia. Kuva: Ilari Peltomäki

Tutkiavustuksia.fi-palveluun on rakennettu erilaisia visualisointeja ja avoimia käyttöliittymiä. Palvelussa voi tehdä hakuja käyttämällä suodattimia. Niiden avulla voi tarkastella vaikkapa kaikkia vuoden 2024 aikana päätöksen saaneita hankeavustuksia.

“Käyttäjä voi itse valita näkökulman: onko kiinnostavinta nähdä suurimmat haut, eniten avustuksia saavat vai kenties yksittäisten organisaatioiden toimintaa,” opasti Valtiokonttorin data-analyytikko Ahmed Khary.

Raporttien avulla voi vertailla hakijamääriä ja käyttötarkoituksia

Palvelussa voi tutkia yksittäisiä hakemuksia ja niiden hyväksyttyjä käyttötarkoituksia. Palvelussa voi myös tutkia, ketkä lähettävät eniten hakemuksia ja mistä he avustuksia hakevat.

”Palvelusta voi nähdä esimerkiksi sen, että henkilöhakijat saavat pienen osan koko potista, mutta he lähettävät ylivoimaisesti eniten hakemuksia”, Khary esitteli.

Karttanäkymä näyttää, millä alueilla valtionavustuksia on käytetty. Tilastokeskuksen organisaatioluokitus kertoo avustuksen saajan koon ja sektorin.

Ahmed Khary kannusti kaikkia käyttäjiä antamaan palautetta palvelusta: ”Mahdolliset puutteet tai virheet voi raportoida suoraan palvelussa, ja viranomaiset korjaavat tiedot kolmen kuukauden raportointivelvoitteen puitteissa.”

Myös Mari Näätsaari korosti, että data jalostuu tiedoksi silloin, kun sitä käytetään, ja kehotti datan käyttäjiä antamaan palautetta:

“Tieto paranee vain käyttämällä. Toivomme, että viranomaiset, kansalaiset ja tutkijat hyödyntävät palvelua ja auttavat meitä tunnistamaan kehitystarpeet.”

***
Valtionavustukset ovat valtion varoista myönnettävää harkinnanvaraista julkista rahoitusta, jolla tuetaan yhteiskunnallisesti tarpeelliseksi katsottavaa toimintaa tai hanketta. Valtionapuviranomaiset myöntävät avustuksia vuosittain arviolta yhteensä noin 3-4 miljardia euroa. Nyt ensimmäistä kertaa kaikki valtionavustuspäätökset julkaistaan avoimesti ja läpinäkyvästi yhdessä palvelussa, Tutkiavustuksia.fi:ssä.

Valtionavustustoiminnan verkkopalvelut

palvelevat avustusten hakijoita ja valtionapuviranomaisia sekä kaikkia, jota haluavat tarkastella mihin tarkoituksiin ja miten paljon valtionavustuksia on myönnetty.

Tavoitteena on, että koko valtionhallinto siirtyy valtionavustustoiminnan uuteen toimintamalliin ja ottaa käyttöön uudet yhteiset valtionavustustoiminnan verkkopalvelut. Valtiokonttori kehittää palveluita ja tarjoaa tukea niiden käyttäjille.

Teksti: Johanna Tjäder

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset