Hoppa innehåll
voikukka auringossa

Hur skapar vi hopp om att kunna förhindra klimatförändringen?

På Valtio Expo var temat hopp och framtid

En vårtisdag samlades hundratals tjänstemän som arbetar inom statsförvaltningen samt utställare på soliga Skatudden för att ta del av temat hopp och framtid på Valtio Expo. I luften fanns hopp och tro på framtiden: utbildarpsykoterapeuten och författaren av facklitteratur Maaret Kallio beskrev hoppet som en central resurs i livet, utställarna berättade om sina framtida lösningar och hopp uppstod i möten mellan människor.

Klimatförändringens effekter syns omkring oss

Det finns mer hopp än man skulle kunna tro.

På eftermiddagen inledde forskningsprofessorn vid Meteorologiska institutet Hannele Korhonen dock sitt anförande om klimatförändringen med att konstatera att klimatets tillstånd enligt forskarna är “chockerande, störande och galet” och konstaterade att “allt inte är bra när det gäller klimatet”. År 2024 var det varmaste året i mäthistorien, sommaren 2024 var den varmaste i Lappland på 2000 år och sommaren 2024 slogs alla tiders rekord när det gäller antalet heta dagar i Finland. I Mellaneuropa har man varit tvungen att stänga ikoniska turistmål på sommaren på grund av rekordheta dagar och i Spanien upplevde man rekordregn i oktober 2024. Hur passar den här bilden ihop med hopp och framtid?

Kort och koncist: mycket bra. Det finns mer hopp än man skulle kunna tro.

Hannele Korhonen

Hannele Korhonen på Valtio Expo 13.5.2025. Bild: Ilari Peltomäki

Att göra saker för klimatet håller hoppet uppe

Vi har inte råd med overksamhet, men vi har råd med hopp.

Vetenskapens budskap är naturligtvis allvarligt och vårt klimat förändras i rekordfart. Vetenskapen skapar dock hopp för forskningsprofessor Korhonen och även för oss andra. Trots att vi har klantat oss och ställvis också, med Korhonens ord, sjabblat bort vår klimatpolitik, finns det ingen anledning att hänga upp sig på gårdagens synder. Våra utsläpp från och med i dag avgör mycket och dem kan vi påverka. Trots att havsytan fortsätter att stiga och glaciärerna smälter ännu en tid kan vi påverka hur snabbt förändringen sker och hur länge den pågår.

Att det hela tiden kommer ut allt billigare utsläppsfri teknik på marknaden skapar hopp. Att näringslivet kräver klimatåtgärder på bred front skapar hopp. Att medborgarna står starkt bakom klimatåtgärderna både i Finland och globalt skapar hopp.

Tankar om att det är för sent att agera eller att våra åtgärder inte har någon betydelse är enligt Korhonen osanna och skapar en hopplöshet som leder till farlig overksamhet. Vi har inte råd med overksamhet, men vi har råd med hopp. Att bekämpa klimatförändringen är inte en brytare med endast ett on/off-läge, utan ett kontinuum som rymmer många olika aktiviteter.

Statsförvaltningen är aktiv och skapar hopp

Utöver tekniken, företagen och medborgarna är också statsförvaltningen aktiv och skapar hopp. På Valtio Expo gavs Kaiku-priset till NTM-centralernas nätverk av klimatexperter för sitt utmärkta klimataktörskap. Patent- och registerstyrelsen belönades med ett hedersomnämnande för sin ansvarsmässa, som uppmuntrade medarbetarna till aktivitet.

Varje tiondels grad spelar roll.

Dessutom har organisationerna inom statsförvaltningen återigen rapporterat om hållbarheten och ansvarsfullheten i sin verksamhet. Av rapporterna görs en sammanfattning av statsförvaltningens arbete, som visar hur många aktörer som arbetar för en hållbar framtid.

Varje gärning har betydelse

Varje tiondels grad spelar roll. Varje tiondels grad kan förhindra och bekämpa mänskligt lidande i enorm utsträckning. Varje tiondels grad sparar samhällsstrukturer och människoliv. Varje liten gärning kan inspirera och skapa hopp för medmänniskorna. Bara genom att agera kan vi hålla hoppet uppe.

Netta Jakola
Hållbarhetsexpert, Statens arbetsliv och hållbarhet

Artikelns bild
Pixabay