Valtiokonttori on kilpailuttanut valtionhallinnon virastoille yhteisen teknisen ilmoituskanavaratkaisun EU-direktiivin mukaisten väärinkäytösepäilysten ilmoittamiseen.
Virastokohtaisilla ilmoituskanavilla, eli niin kutsutuilla Whistleblower-kanavilla, varmistetaan, että valtionhallinnon työntekijät ja yhteistyökumppanit voivat ilmoittaa virastolle väärinkäytösepäilyistä turvallisesti ja luotettavasti. Kansalaiset voivat ilmoittaa viranomaisiin kohdistuvista väärinkäytösepäilyksistään Oikeuskanslerinvirastolle. Valtiovarainministeriö antoi valtion yhteisen ilmoituskanavaratkaisun hankinnan Valtiokonttorin tehtäväksi.
Jos ette vielä ole mukana ja haluatte ottaa käyttöön valtionhallinnon yhteisen ilmoituskanavaratkaisun, olkaa yhteydessä Mari Näätsaareen.
Direktiivin mukaisesti virastot vastaavat itsenäisesti ilmoitusten käsittelystä ja jatkotoimien toteuttamisesta. Virastot vastaavat ilmoituskanavassa käsiteltävästä tiedosta sekä siitä, mihin tarkoitukseen tietoja käytetään ja luovutetaan eli toimivat rekisterinpitäjinä.
Ilmoittajansuojelulaki (1171/2022) tuli Suomessa voimaan 1. tammikuuta 2023. Lailla implementoitiin EU:n ilmoittajansuojeludirektiivi (EU 2019/1937) eli nk. whistleblowing-direktiivi. Ilmoittajansuojelulailla annetaan suojaa eräiden väärinkäytösten ilmoittajille, jotka työnsä yhteydessä havaitsevat Euroopan unionin tai kansallisen oikeuden rikkomista. Kyseessä voi olla esimerkiksi entiset ja nykyiset työntekijät sekä itsenäiset ammatinharjoittajat.
Whistleblower työryhmä – EU-oikeuden väärinkäytökset ja niitä koskeva ilmoituskanava