Hyppää sisältöön

Vastaamon uhrit

  • Valtiokonttori kehittää tällä hetkellä prosessia Vastaamon tietomurtoon liittyvien korvaushakemusten vastaanottamiseen ja käsittelemiseen. Ohjeistamme ja tiedotamme korvausten hakemisesta tällä sivulla toukokuun aikana.

    Viivytyksettömän käsittelyn varmistamiseksi suosittelemme, ettei korvauksia haeta ennen kuin Valtiokonttori on tiedottanut ja ohjeistanut korvausten hakemisesta tarkemmin. Hakemuksen kiirehtiminen ei nopeuta käsittelyä.

  • Mistä on kyse?

    Valtiokonttori myöntää korvauksia rikoksen uhreille rikosvahinkolain perusteella. Korvausta voidaan maksaa rikoksella aiheutetusta henkilövahingosta ja kärsimyksestä, ja se voi poiketa siitä, mitä rikoksen tekijä on tuomittu maksamaan.

    Ennen kuin voit rikoksen uhrina hakea korvauksia, sinun on tehtävä poliisille rikosilmoitus. Kun asia on edennyt tuomioistuimen käsiteltäväksi, sinun tulee vaatia korvausta rikoksen tekijältä. Vasta sen jälkeen korvausta voi hakea Valtiokonttorista. Valtiokonttori voi aloittaa korvausten käsittelyn sen jälkeen, kun rikosasia ja vahingonkorvaukset on käsitelty tuomioistuimessa.

  • Mitä korvataan?

    Korvausta voidaan myöntää esimerkiksi:

    • kärsimyksestä
    • tilapäisestä haitasta
    • ansionmenetyksestä
    • oikeudenkäyntikuluista
    • muista hakijalle rikoksesta aiheutuneista kuluista (esimerkiksi asianosaiskulut).

    Kärsimyskorvausta voidaan myöntää kiristyksestä ja kiristyksen yrityksestä. Rikosvahinkolain mukaan tietomurron ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä ei voida myöntää kärsimyskorvausta.

    Taloudellista vahinkoa (esim. luottokieltojen hakemisesta, henkilötietojen salauksesta tai pankki- ja luottokorttien uusimisesta aiheutuneita kuluja) ei korvata.

  • Kuka voi hakea korvausta?

    Voit hakea rikosvahinkokorvausta Valtiokonttorista, jos

    • olet tehnyt rikosilmoituksen
    • olet antanut poliisille lausunnon asiasta
    • olet vaatinut korvauksia rikoksen tekijältä.

    Korvausta on mahdollista hakea myös joissain erityistilanteissa.

  • Kuinka paljon korvausta voi saada?

    Korvauksen suuruus määräytyy lähtökohtaisesti rikosvahinkolaissa ja vahingonkorvauslaissa säädettyjen perusteiden mukaan. Rikosvahinkolaissa määritelty korvaussuoja on kuitenkin suppeampi kuin vahingonkorvauslaissa säädetty korvausoikeus.  

    Rikosvahinkolain mukaan korvaus kärsimyksestä voidaan myöntää vakavien henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten, kuten murhan yrityksen, tapon yrityksen tai törkeän pahoinpitelyn perusteella. Lisäksi korvausta voidaan rikosvahinkolain mukaan myöntää sille, jonka vapautta on rikoksella loukattu esimerkiksi kiristyksellä tai kiristyksen yrityksellä.  

    Rikosvahinkolaki sisältää enimmäismäärät kärsimyskorvauksille. 1.1.2018-31.12.2023 tapahtuneista rikoksista voidaan myöntää korvausta enintään 3600 euroa. Valtiokonttori käyttää vakiintuneen korvauskäytännön mukaisesti henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suosituksia korvausta määriteltäessä. 

    Valtiokonttorin myöntämästä korvauksesta vähennetään aina lakiin perustuva perusvähennys 220 euroa.  

    Tuomioistuimen ratkaisun vaikutus korvaukseen 

    Valtiokonttori voi poiketa tuomioistuimen ratkaisusta tai tuomioistuimen vahvistamasta sovintosopimuksesta. Tuomioistuimen ratkaisuun perustuvista vaatimuksista voidaan poiketa erityisesti kun 

    • korvausvaatimuksia ei ole tuomioistuimessa tutkittu 
    • korvauksista on annettu yksipuolinen tuomio tai  
    • niistä on tehty tuomioistuimen vahvistama sopimus, ja korvaukset poikkeavat rikosvahinkolaista tai vakiintuneesta yleisestä korvauskäytännöstä. 

    Korvaukset maksetaan rikosvahinkolain ja vakiintuneen korvauskäytännön mukaisesti. Rikosvahinkolaki rajaa korvauksen määrän ja sen, mistä korvausta voidaan myöntää. Kun Valtiokonttori tekee päätöksen korvauksesta, se ottaa huomioon rikosvahinkolaissa määritellyt korvausten enimmäismäärät sekä henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suositukset.  

    Esimerkki kärsimyksestä kiristyksen yrityksen uhrille 

    Kun rikos on tapahtunut ajalla 1.1.2018-31.12.2023, lain mukainen enimmäismäärä kärsimyksen osalta on 3600 euroa. Kiristyksen ja kiristyksen yrityksen osalta henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suositusten mukainen korvaus on 500–2000 euroa (heva 1.13). 

    Tietomurrosta ja yksityiselämää koskevan tiedon levittämisestä ei voida myöntää korvausta kärsimyksestä. 

    Rikoksen uhri voi vaatia korvauksia rikoksen tekijältä siltä osin kuin Valtiokonttori ei ole niitä korvannut. Korvauksia voi vaatia ulosoton kautta. 

  • Kuinka korvausta haetaan?

    Ohjeistamme korvausten hakemisessa tarkemmin toukokuun 2024 aikana. Suosittelemme odottamaan tarkempaa ohjeistusta ja toimimaan sen mukaan. Näin pystymme varmistamaan, että korvaushakemusten käsittely on sujuvaa ja onnistuu ilman turhia viivytyksiä

  • Hyödyllisiä linkkejä

    Rikosvahinkolaki 1204/2005
    Vahingonkorvauslaki 412/1974

    Rikosuhripäivystys
    puh. 116 006
    RIKUchat

    Rikosuhripäivystys (RIKU) parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa muun muassa tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita. RIKU palvelee puhelimitse, verkossa ja kasvokkain. Rikosuhripäivystys tarjoaa käytännön neuvoja ja henkistä tukea rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisilleen ja rikosasiassa todistaville.

  • Asiakaspalvelu

    Jos sinulla on kysyttävää rikosvahinkokorvauksiin liittyen, asiakaspalvelumme palvelee

    • puhelimitse maanantaista perjantaihin klo 9-12, puh. 0295 50 3540
    • sähköpostitse vastaamo.rikosvahingot(at)valtiokonttori.fi

    Huom.! Sähköpostiasiakaspalvelu on tarkoitettu neuvontaa varten. Ethän lähetä sähköpostitse arkaluontoisia tietoja sisältäviä tietoja (esim. lääkärinlausunnot).