Hyppää sisältöön

Pilvimatka ei ole pitkä viikonloppu Amsterdamissa, vaan harkintaa vaativa reissu

Valtiokonttori on matkalla pilveen – toisin sanoin, siirtymässä lähes täysin julkipilvessä toimiviin palveluihin. Tavoitteenamme on olla puhtaassa pilviympäristössä vuonna 2023. Pilvimatkamme on ollut hyvää nousukiitoa ja nousun aikana kurssia on tarkistettu kertyneiden oppien ja positiivisten kokemusten mukaan.

Miksi pilveen kannattaa pyrkiä ja millaisin eväin matkaan kannattaa lähteä? Valtiokonttori lähti pilvimatkalleen vuonna 2016 ja varsin vajavaisin tiedoin. Tuolloin tietoa ei ollut saatavilla, tänään on. Omat kokemukset voi kiteyttää muutamaksi suositukseksi matkalle aikoville:

  • Ota ensimmäinen askel nopeasti, mutta pidä se lyhyenä, tunnustelevana.
  • Julkipilvi mahdollistaa aidon ketteryyden, käytä se hyödyksi.
  • Vahvista omaa osaamista ja ennen kaikkea ymmärrystä.
  • Jos koet tietoturvan tärkeäksi, pyri mahdollisimman pian pilveen.
  • Älä pelkää, älä kuuntele huhuja, selvitä asiat.

Ensimmäinen askel kannattaa ottaa nopeasti

Julkipilven hyödyt perustuvat muutokseen, jossa perinteiset opit eivät toimi. Muutos on verrattavissa kännykkävallankumoukseen. Uutta asiaa kannattaa kokeilla pienin askelin. Ensimmäinen askel voi helposti harhautua, ota vaan rohkeasti seuraava. Itse jouduimme ottamaan alun askeleet uusiksi ja rakentamaan uudelleen minkä 2016 loimme. Uudelleenrakennus pilvessä tapahtuu ketterästi pilvessä, joten tämä on vähemmän dramaattista, kuin miltä se kuulostaa.

Aito ketteryys on mahdollista pilvessä

Pilven palvelut tukevat ketteriä toimintamalleja ja kokeilukulttuuria. Pilvi peittää perinteisten ympäristöjen monimutkaisuuden, joiden kanssa kehittäminen tahmaa teknisten ympäristöjen pystytyksissä. Pilvikehittämisessä loppukäyttäjälle voi tuottaa hyödyllisiä ominaisuuksia heti käyttöön. Oikein rakennettu pilvipalvelu ei pakota sitoutumaan teknologiaan eikä vaadi isoja investointeja. Skaalautuvuus ei ole lupaus vaan ominaisuus. Jatkuvia tuotejulkaisuja eli käyttökelpoista toiminnallisuutta voi julkaista liukuhihnalta kuin postauksia Facebookiin.

Omaa osaamista on pakko kartuttaa

Oman osaamisen tärkeyttä ei voi olla korostamatta. Maailman siirtyessä pilveen on osaajapula krooninen. Ajattelu- ja toimintatavan muutos vaatii opiskelua, varsinkin päätöksentekijöiltä. Matkapuhelimetkin muuttivat koko pelikenttää ja jopa organisaatioita, kun ihmiset olivat saavutettavissa koska vain ja missä vain – hyvässä ja pahassa.

Lisäopintojen määrä ei ole iso, mutta vaatii systemaattisuutta ja kattavuutta. Kaikki IT-henkilöt tulee perehdyttää uuteen teknologiaan, muille usein riittää kapeampi oman alueensa täsmätieto. Perusymmärrys kaikille ja lisäksi tarjolle mahdollisuus kysyä.

Riittävää tietoturvaa saa vain pilvestä

Kaikkein hankalimmat pilvikeskustelut käydään tietosuojan ja -turvan ympärillä. Syynä on muutos, jota on yhtä hankala hahmottaa, kuin aikanaan matkapuhelinten osalta. Kimeä-ääninen joukko silloinkin puhui pitkään langattomien turvallisuushaasteista, kunnes äänet hiljenivät tosiasioiden kautta.

Pelkoa hälventää vain tieto ja ymmärryksen lisääminen. Pilvipalveluiden tosiasiaa on se, että toisin kuin nykyarkkitehtuurissamme, pilvi on rakennettu turvalliseksi. Panostukset pilven tietoturvaan ylittävät monin verroin sen, mihin yksikään paikallinen tai valtiollinen toimija haluaa tai edes kykenee.

Mikäli olet oikeasti huolissasi tietoturvasta, on syytä pyrkiä pilveen nopeasti ja taidolla. Tässä kannattaa hyödyntää ulkopuolista asiantuntemusta ja tehdä asiat alusta pitäen oikein.

Pelko ja epäusko on inhimillistä, älä jää niihin kiinni

Aina kannattaa harkita, aina kannattaa olla varovainen – silti rohkea. Tämänkään blogin sisältöön ei kannata sumeilematta luottaa, vaan ottaa itse asioista selvää. Oma matkallelähdön valmius ja jaksaminen kannattaa selvittää. Jokaiselle vuorelle on aina kiivetty ottamalla ensimmäinen askel kohti huippua!

Olitte sitten jo matkalla tai vasta matkasuunnitelmia tekemässä, jaamme mielellämme ajatuksia pilven mahdollisuuksista. Ota yhteyttä!