Hyppää sisältöön

Handi: Kansainväliset sähköisen hankinnan osaajat koolla Valtiokonttorissa

Handi-animaatio on julkaistu, voit katsoa sen tämän uutisen lopusta löytyvästä linkistä.

Pohjoismaiden ja Baltian maiden edustajien sähköisen hankintatoimen verkosto kokoontui Valtiokonttorin isännöimässä seminaarissa 16.-17. tammikuuta. Pohjoismaiden neuvoston alaiseen The Nordic-Baltic e-procurement -verkostoon kuuluvat nimensä mukaisesti kaikki Pohjoismaat ja ensimmäistä kertaa (ministerineuvoston tahtotilan mukaisesti) myös Baltian maat. Tälläkin kertaa tapaamiseen osallistui sähköisen hankinnan asiantuntijoita jokaisesta maasta. Yhteensä valtionhankintojen osaajia oli paikalla 30.

Eniten keskustelua herättivät IPR-ongelmat verkkolaskun ja hankintasanomien standardoinnissa, ESPD-hankinta-asiakirjan käyttöönotto sekä maiden kehittämishankkeet. Samat kysymykset, haasteet ja ratkaisut tulevat esiin eri maissa, jolloin toisten kokemuksista saa poimittua parhaat ja vältettyä toisten tekemät virheet. Tunnelma tilaisuudessa oli välitön, ja verkostoituminen vietiin suoraan käytännön tasolle.

Vuoroin vieraissa: Suomi kärjessä viranomaistietojen tarkastuksessa ja verkostoitumisessa sekä kokonaisprosessin uudistamisessa

Open Peppol on vuonna 2012 päättyneen Peppol-hankkeen (Pan-European Public eProcurement On-Line) tuloksena syntynyt organisaatio. Open Peppol on perustanut sähköisen hankinnan ja laskujenvälityksen infrastruktuurin, joka on käytössä 16 Euroopan maassa. Suomessa ei (muista poiketen) ole ns. Peppol-viranomaista, mikä tarkoittaa sitä, että Peppol-yhteyspisteet ja Peppolia käyttävät organisaatiot joutuvat tukeutumaan muiden maiden Peppol-viranomaisten tukeen.

Sen sijaan eurooppalaisen hankinta-asiakirjan (ns. ESPD-lomake) kehittämisessä Suomi on ollut veturina. Hankintojen digitalisoinnin toteutusohjelman yhteydessä kehitetty viranomaistietojen automaattinen tarkastus on sovellettavissa muuallakin. Yhteistä hankinta-asiakirjaa ryhdyttiin uudistamaan, jotta voidaan hyödyntää samoja toimintamalleja ja järjestelmiä sekä samalla tehostettua toimintaa. Seminaarissa sovittiinkin pienemmän ESPD-työryhmän käynnistämisestä.

Suomessa käynnissä oleva Valtion hankintojen digitalisoinnin toteutusohjelma eli ns. Handi-ohjelma tarkastelee hankintaprosessia päästä päähän. Tyypillisesti hankintaprosessin kehittäminen on keskittynyt tiettyyn vaiheeseen, esimerkiksi juuri kilpailutukseen. Suomen valitsema kokonaisvaltainen lähestymistapa herätti paljon kiinnostusta naapurimaissa, joissa on vastaavia kehittämisaikeita.

Valtionhallinnossa on useita ja aktiivisia verkostoja. Näiden toiminnasta esitettiin paljon kysymyksiä, sillä EU-komission suunnalta osoitetut kehut suomalaista verkostoitumista kohtaan olivat kantautuneet myös naapurimaihin.

Lisätietoja: handi.fi >
Katso myös: Handi-animaatio >

◄ Kaikki uutiset