SART – Sosiaalisen Asuntorahoituksen Raportoinnin Tietojärjestelmä

sart-logo

SART-tietojärjestelmä on tarkoitettu vuokrataloyhteisöjen talouden ja toiminnan analysointiin, tunnuslukujen vertailuun ja viranomaisraportointiin.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) valvoo arava- ja korkotukilakien nojalla kuntien omistamien vuokrataloyhtiöiden tuoton tuloutusta. Valvontatehtävää varten ARA pyytää vuokrataloyhtiöitä toimittamaan tilinpäätöstiedot Valtiokonttorin ylläpitämään SART-järjestelmään vuosittain.

Myöntäessään tervehdyttämistoimenpiteitä Valtiokonttori edellyttää, että vuokrataloyhteisö liittyy SART-järjestelmään ja tallentaa järjestelmään vähintään kahden edellisen vuoden tilinpäätöstiedot. Liittymisen jälkeen tilinpäätöstiedot pitää tallentaa järjestelmään vuosittain.

Tietojen ilmoittamisen jälkeen vuokrataloyhtiöt voivat hyödyntää SART-järjestelmän tunnuslukuja ja vertailuraportteja maksutta.

Esite: SART – Tilinpäätösanalyysi- ja raportointisovellus vuokrataloille (pdf)

Tunnuslukuja toiminnan kehittämiseen

Käyttäjät saavat tunnuslukujen avulla kattavan kuvan yhteisön taloudellisesta tilanteesta ja käyttöasteesta. Rahoituslaskelman avulla yhteisöt voivat seurata taloutensa kehittymistä vuositasolla. SART soveltuu vuokrataloyhteisöjen johtamiseen, hallitustyöskentelyyn, budjetointiin, tilintarkastukseen, omistajapolitiikan ohjaukseen ja tilinpäätösanalyysiin. Oman yhteisön tunnusluvut ovat suoraan hyödynnettävissä esimerkiksi vuosikertomuksessa, yhtiökokouksessa tai asukasdemokratiaan liittyvissä tilanteissa.

Omien tunnuslukujen lisäksi käyttäjät saavat SARTin avulla vertailutietoa muista vastaavista yhteisöistä. Erilaisia vertailuryhmiä voi muodostaa alueen, koon, sijainnin, yhteisömuodon ja käyttötarkoituksen perusteella. Tietoja voi käyttää apuna oman toiminnan arvioinnissa ja kehittämisessä. Yhteisöjen omat tiedot eivät kuitenkaan näy yksilöityinä muille käyttäjille.

Vuokrataloyhteisön tiedot syötetään järjestelmään vuosittain helppokäyttöisellä lomakkeella, jossa kysytään muun muassa yhteisöstä, tuloslaskelmasta, taseesta, budjetista, kulutuksesta ja tyhjistä asunnoista. SART-järjestelmä on tietoturvallinen tiedonsiirtokanava vuokrataloyhteisöjen ja viranomaisten välillä.

Kysyttävää?

SART-asiakaspalvelu auttaa SARTiin liittyvissä kysymyksissä arkisin klo 10.00-15.00.

Tietosisältö ja tunnusluvut:
sart(at)valtiokonttori.fi
puh. 0295 50 3015

Tekninen tuki:
sart(at)logica.com
puh. 010 302 4788

Julkaistu 10.9.2013 klo 3.00 , päivitetty 31.8.2018 klo 13.12
Suomeksi   På svenska

Takaisin sivun alkuun