Hyppää sisältöön

Valtion myyntilaskujen sähköistyminen on tärkeä askel kohti tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää laskutusprosessia

Valtion myyntilaskujen välityksen sähköistyminen on noussut vuoden aikana hieman yli 10 %. Valtion virastojen laskuja toimitettiin vuonna 2023 yhteensä yli 9 miljoonaa kappaletta, joista noin 50 % välitettiin sähköisesti. Sähköistymisaste oli maaliskuussa 2023 43,76 %, ja 53,53 % maaliskuussa 2024. Tämä osoittaa selkeää kehitystä kohti sähköisen laskutuksen käyttöä.

Valtion myyntilaskutuksen tilastot löytyvät Valtiokonttorin sivustolta. 

Valtiokonttori edistää aktiivisesti yhdessä muiden valtion virastojen kanssa valtion laskutuksen sähköistämistä. Valtion virastot laskuttavat kansalaisia ja yrityksiä ensisijaisesti digitaalisesti.

Vaikka sähköistyminen on lisääntynyt, on paperilaskujen osuus valtion laskutuksessa edelleen merkittävä. Valtiokonttori tekee aktiivisesti toimenpiteitä paperitse toimitettavien laskujen vähentämiseksi muun muassa tarjoamalla modernit sähköiset kanavat laskujen vastaanottamiseen.

Kansalaiset voivat vastaanottaa valtion virastojen lähettämiä laskuja e-laskuina, OmaPostiin, Kivra digipostipalveluun tai Suomi.fi-viesteihin. Mikäli henkilöasiakkaalla on käytössä useita sähköisiä palveluita, on laskujen toimittamisen ensisijaisuusjärjestys seuraava:

  1. E-lasku. E-lasku on helppo ja turvallinen tapa vastaanottaa laskuja valtiolta suoraan omaan verkkopankkiin.
  2. OmaPosti. Jos asiakas on ottanut OmaPosti -palvelun käyttöösi, saa hän laskut OmaPosti -palvelun kautta sähköisesti. Laskut tulevat OmaPostiin, jos ei ole tilannut erillistä e-laskua.
  3. Kivra. Valtion laskujenvälityksessä on otettu uutena digitaalisena kanavana käyttöön Kivra digipostipalvelu maaliskuussa 2024. Lähetämme laskut digipostipalvelu Kivraan niille asiakkaille, jotka ovat ottaneet palvelun käyttöönsä, mutta eivät ole tilanneet erillistä e-laskua tai eivät käytä OmaPostia
  4. Suomi.fi-viestit. Lähetämme laskut Suomi.fi-viestit palveluun niille asiakkaille, jotka ovat ottaneet sen käyttöönsä, ja joilla ei ole käytössä e-lasku, OmaPosti tai Kivra
  5. Paperilasku. Valtio lähettää yhä myös paperilaskuja niille asiakkaille, jotka eivät ole tilanneet erillistä e-laskua tai ottaneet käyttöön OmaPostia, Kivraa tai Suomi.fi-viestejä.

Valtiokonttori kannustaa kaikkia hyödyntämään sähköisiä palveluita, jotka tekevät valtion lähettämien laskujen maksamisesta nopeampaa, turvallisempaa ja ympäristöystävällisempää. Ottamalla käyttöön e-laskun tai sähköisen postilaatikkopalvelun auttaa paitsi vähentämään valtiolle aiheutuvia kustannuksia, myös säästää ympäristöä.

Digitaalisen viranomaisviestinnän ensisijaisuus – Valtiovarainministeriö (vm.fi)

Lisätietoja: projektipäällikkö Kirsi Launomaa kirsi.launomaa@valtiokonttori.fi

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset