• Kan man amortera extra på räntestödslån?

    Man kan amortera extra på räntestödslån.

  • Hur påverkar extra amorteringar betalningsplanen för lånet?

    Extra amorteringar inriktas på den sista posten i betalningsplanen. Om man vill göra en ändring i betalningsprogrammet, ska Statskontoret ge sitt samtycke till den. Samtycke söks skriftligen hos Statskontoret med en fritt formulerad ansökan.

  • Kan amorteringsfrihet beviljas för räntestödslån?

    Amorteringsfrihet för räntestödslån ska förhandlas med kreditgivaren. Dessutom ska Statskontoret ge sitt samtycke till amorteringsfriheten. Samtycke söks skriftligen hos Statskontoret med en fritt formulerad ansökan. Ansökan om amorteringsfrihet ska innehålla en grundad anledning till ändringen, och då amorteringsfriheten planeras ska amorteringskraven i förordningen om räntestöd beaktas i fråga om femårsperioderna.

  • Kan ett räntestödslån konkurrensutsättas eller lånebeviljaren bytas under lånetiden?

    Lånebeviljaren kan bytas under lånetiden, om Statskontoret godkänner ändringen. Samtycke söks skriftligen med en fritt formulerad ansökan. De ändringar som ska göras i lånevillkoren antecknas i ansökan.

  • Vilken är bassjälvrisken för mitt räntestödslån?

    Bassjälvriskräntan på räntestödslånet har fastställts i beslutet om beviljande av lån från Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA). Bassjälvriskräntan varierar enligt tidpunkten för beviljandet av lånet och lånetypen.

  • Hur får jag räntestöd för ett lån?

    Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA) godkänner projektet som ett projekt med räntestödslån och då betalas räntestöd om bassjälvriskräntan överskrids. Statskontoret betalar räntestödet till lånebeviljaren halvårsvis. Mer information om ansökan om räntestödslån finns på ARAs webbplats.

  • När upprättas ett avtal om efterpantsättning för lånet?

    Räntestödslånet ska ha en inteckningssäkerhet med bättre förmånsrätt än andra lån, som Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA) har godkänt. ARA förutsätter genom sitt finansieringsbeslut att en efterpantsättning inrättas om det finns pantbrev för andra åtaganden som har bättre företräde än det nya räntestödslånet. Till exempel om ARA genom ett justeringsbeslut beviljar ett tilläggslån för ett projekt, upprättas ett avtal om efterpantsättning mellan det ursprungliga lånet och tilläggslånet. Det enda undantaget då ARA inte har yrkat på efterpantsättning är de pantbrev som staden ställt som hyressäkerhet för hyresrättigheter och som har bästa företräde.