-
Voiko tietomurron uhri saada korvausta Valtiokonttorista?
Tietomurron kohteeksi joutunut henkilö ei voi saada korvausta kärsimyksestä valtion varoista, sillä rikosvahinkolaki ei mahdollista sitä. Korvausta kärsimyksestä voidaan myöntää vain seksuaalirikoksen uhrille, tapon, murhan tai surman yrityksen uhrille, törkeän pahoinpitelyn uhrille ja uhrille, jonka vapautta tai henkilökohtaista koskemattomuutta on muutoin vakavasti loukattu (esim. vapauden riisto, laiton uhkaus, pakottaminen, vainoaminen). Lue lisää (uutinen 29.10.2020) >
-
Miten rikosvahinkojen korvaushakemuksen lomakkeen voi tulostaa?
Suosittelemme hakemaan korvausta sähköisen asiointikanavan kautta Valtiokonttorin asiointipalvelussa. Jos tämä ei ole mahdollista, korvaushakemus on mahdollista tilata pdf-muodossa osoitteesta asiointipalvelu@valtiokonttori.fi. Pdf-lomake pitää tulostaa ja toimittaa liitteineen Valtiokonttoriin postitse, ei sähköpostin liitteenä. Osoite on: Valtiokonttori, PL 550, 00054 VALTIOKONTTORI. Lomakkeen voi lähettää sähköisesti myös Turvaviesti-palvelun kautta.
-
Mikä on rikosvahinkohakemuksen käsittelyaika?
Keskimääräinen rikosvahinkohakemuksen käsittelyaika on 4-8 kuukautta. Käsittelyaikaan vaikuttavat mm. vahinkoasian laajuus ja se, että Valtiokonttorilla on kaikki tarvittavat tiedot asian ratkaisemiseksi.
-
Voiko käsittelyä kiirehtiä?
Ei voi. Hakemukset käsitellään pääasiassa saapumisjärjestyksessä. Kuitenkin mikäli hakemus sisältää kaikki tarvittavat tiedot ja vahinkoasia on laajuudeltaan sellainen, että se voidaan ratkaista heti, niin pyrimme käsittelemään asian mahdollisimman nopeasti.
-
Voiko saada ennakkokorvausta?
Hakijalle voidaan vaatimuksesta maksaa ennakkokorvausta, jos korvausasian ratkaisu kestää Valtiokonttorissa tavallista pidempään hakijasta riippumattomasta syystä ja hakijalla on oikeus määrältään merkittävään korvaukseen.
: Jos pohdit ennakkokorvauksen hakemista, ole puhelimitse yhteydessä asiakaspalveluumme ma-pe klo 9.00–12.00 puh. 0295 50 2736 tai tiedustele asiaa lähettämällä sähköpostia rikosvahingot (at) valtiokonttori.fi -
Maksaako Valtiokonttori korkoa?
Ei, korkoja voi periä vahingon aiheuttajalta esimerkiksi ulosoton kautta.
-
Kuinka suuren osuuden Valtiokonttori maksaa oikeudessa tuomitusta määrästä?
Korvauksen määrän laskemisesta ei ole säännöksiä laissa. Jos Valtiokonttori poikkeaa päätöksessään tuomioistuimen korvausasiassa antamasta ratkaisusta, Valtiokonttori perustelee päätöksessään poikkeamisen syyt.
-
Kuka voi allekirjoittaa hakemuksen?
Hakemuksen voi allekirjoittaa hakija, holhooja, edunvalvoja, hakijan valtuuttama asiamies, asianajaja tai julkinen oikeusavustaja.
-
Mitä liitteitä hakemukseen on liitettävä?
Hakemukseen tarvitaan useita liitteitä. Katso vaadittavat liitteet Rikosvahinkokorvaukset -sivulta kohdasta Lomakkeet ja liitteet.
-
Ilmoitetaanko hakijan yhteystiedot perinnän yhteydessä vahingon aiheuttajalle?
Ei ilmoiteta. Vahingon aiheuttaja saa tietää vain hakijan nimen ja Valtiokonttorin maksaman korvauksen määrän.
-
Voiko korvausta saada valtion varoista toimittamalla Valtiokonttorille ainoastaan tuomioistuimen antaman tuomion?
Ei voi. Korvausta on haettava Valtiokonttorilta sitä varten tarkoitetulla korvaushakemuslomakkeella. Lomake on Rikosvahinkokorvaukset-sivulla kohdassa Lomakkeet ja liitteet.
-
Jos tekijä on jäänyt tuntemattomaksi, voiko korvausta hakea Valtiokonttorilta?
Kyllä voi.
-
Voiko korvausta hakea Valtiokonttorilta käräjäoikeuden tuomion perusteella?
Kyllä voi. Korvausta voi hakea vaikka tuomio ei olisi lainvoimainen.
-
Miten tilitietojen muutos ilmoitetaan?
Tilinumeron muutokset on ilmoitettava Valtiokonttorille joko puhelimitse, postitse, faksilla, Suomi.fi-viestit palvelun kautta tai Valtiokonttorin sähköisellä tilinumeroilmoituslomakkeella, joka on Lomakkeet ja liitteet -välilehdellä.
-
Voiko Valtiokonttorin antamasta päätöksestä valittaa?
Kyllä voi. Korvauspäätöksessä on liitteenä muutoksenhakuohje. Muutoksenhaut käsitellään vakuutusoikeudessa.