Hyppää sisältöön
Keski-ikäinen mies ja nainen tutkivat yhdessä tabletilta verkkosisältöjä.

Verkkolaskut maksetaan ajallaan

Suomen valtio on jo pitkään vaatinut verkkolaskuja toimittajiltaan. Edelleen on kuitenkin jouduttu antamaan erinäisistä syistä poikkeuslupia paperilaskujen vastaanottamiseen. Tämä ei tunnu kovin viisaalta ja kestävältä ratkaisulta.

Kun digitalisaatio etenee yhteiskunnassa, myös taloushallinnon raportointi muuttuu sähköiseksi. Vuosi 2025, jolloin valtio ottaa vastaan ainoastaan sähköisiä kuitteja, tulee vastaan yllättävän pian. Nyt on oikea aika valmistautua muutokseen.

Rakenteisen sähköisen laskun hyödyt ovat kiistattomat. Valtiohallinto voi käsitellä sähköiset laskut pääosin automaattisesti, jolloin verorahojen käyttöä voidaan säästää muihin järkevämpiin vaihtoehtoihin – manuaalista taloushallintoa ei kannata tukea kansalaisten rahoilla.

Säästöjä on saatavissa myös sähköisen laskun lähettäjälle. Sähköisen laskun hyödyt tulevat kasvamaan, kun digitalisaation laajenemisen myötä sähköinen raportointi lisääntyy. Yrittäjän työt helpottuvat. Kallista aikaa on mahdollista käyttää siihen, mihin yrittäjä haluaakin sitä käyttää, eli varsinaisen ydintoimintaan.

Yrittäjäpuolelta on kuulunut usein ääniä, että laskut maksetaan myöhässä ja tämä on osaltaan myötävaikuttamassa yrityksen käyttöpääoman niukkuuteen. Pahimmissa tapauksissa tämä taas voi vaatia kalliitakin rahoitusjärjestelyjä.

Valtio ei maksa laskuja myöhässä, varsinkaan silloin, kun laskut ovat tulleet verkkolaskuina. Vaikka postin kulussa olisi viiveitä, verkkolaskut kulkevat. Valtion maksuehto on 21 päivää. Lisämausteena maksamismenettelyihin on tulossa vielä mahdollinen toimittajarahoitus: jos lasku on sisällöltään oikea ja se voidaan käsitellä automaattisesti valtion hallinnossa, toimittaja voi saada suorituksen ennen yllä mainittua 21 päivän maksuaikaa toimittajarahoituksen kautta.

Toimittajarahoitus hinnoitellaan valtioriskillä. Tällöin rahoituskulut yrittäjälle tulevat olemaan varmasti pienemmät kuin mitä ne olisivat vaihtoehdolle, jossa yrittäjä hakee suoraan käyttöpääoman rahoitusta pankista. Toimittajarahoituksen järjestäminen on vielä lähtökuopissaan, mutta verkkolaskutus toimii ja takaa sen, että suoritus tulee toimittajalle sovitussa ajassa – 21 päivän kuluessa laskun päiväyksestä.

Nyt korvissani kuuluu jo laskujen toimittajien äänet, ettei heillä ole välineitä tehdä verkkolaskua. Se ei pidä paikkaansa. Jo yksinomaan valtio tarjoaa ilmaisia verkkolaskun laatimismahdollisuuksia, joista löytyvät tiedot Valtiokonttorin kotisivuilta. Tähän sisältyy myös neuvonta, joten yksin ei tarvitse jäädä.

Hyvä valtion yhteistyökumppani, yrittäjä, joka laskuttaa valtiota, valitse verkkolasku. Verkkolasku on nopea ja turvallinen tapa laskuttaa valtiota.

 

Kommentoi

Mitä mieltä olet? Jätä kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *