Hyppää sisältöön
Mies maksaa ostoksia pankkikortilla maksupäätteellä.

Vähemmän puhetta ja enemmän tekoja eKuitin hyväksi

Valtiokonttorin eKuitti-pilotit alkavat valtionhallinnossa loka-joulukuussa 2019. Pilotoinnin päätavoitteena on selvittää, mitä kaikkea sähköisen kuitin osalta tulee kehittää ennen kuin paperikuitit voidaan jättää historiaan. Pilotoinnin tavoitteena on löytää ratkaisuja, joilla kuittien välitys onnistuisi yhtä helposti kuin verkkolaskujen välitys Suomessa.

eKuitin tekninen ja toiminnallinen ohjeistus eKuitin käyttöönottoon ja palveluiden kehittämiseen valmistui kesäkuussa päättyneen RTECO-hankkeen tuloksena. Voidaan olettaa, että tarvittavat palikat ovat vihdoin koossa. Valtiohallinnossa koettiin, että nyt onkin oikea aika ottaa tärkeä askel selvittelypaperista eteenpäin ja aloittaa eKuittien testaaminen.

Kohti reaaliaikataloutta

Valtio haluaa olla edelläkävijä sähköisen taloushallinnon kehittämisessä. Tähän asti rakenteisten kuittien puuttuminen on jarruttanut voitonmarssia. Ei enää. Kun kuitin tiedot ovat rakenteisessa muodossa, tiedon pohjalta voidaan reaaliaikaisesti päivittää taloushallinnon järjestelmää.

Valtion kanssa toimimisesta halutaan tehdä entistä sujuvampaa. Rakenteisen kuitin todellinen arvo piileekin siinä, että kuitteihin tallentuva tieto esimerkiksi ostotapahtumasta liikkuu saumattomasti toimijoiden välillä. Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä?

Pilotoinnissa selvitetään, miten valtiolle tuleva rakenteinen kuittitieto voidaan saada automaattisesti valtion matka- ja kuluhallintajärjestelmään. Rakenteisia kuitteja ei ainakaan aluksi saada kaikilta, minkä takia pilotin aikana etsitään myös kuvakuitin osalta erilaisia kehitysmahdollisuuksia, joilla saavutetaan hyötyä olemassa olevaan prosessiin, siihen asti kunnes rakenteiset kuitit saadaan kaikilta.

Valtio siirtyy sähköisiin kuitteihin vuoteen 2025 mennessä. Silloin rakenteisen kuittitiedon olisi tallennuttava kaikista valtion korteilla tehdyistä ostoksista.

Ovatko järjestelmät valmiita rakenteisen tiedon käsittelyyn?

Valtion virastostoista Patentti- ja rekisterihallitus aloittaa tarjoamaan sähköistä kuittia asiakkailleen. Aluksi kuitti on kuvamuodossa, mutta jatkossa kehitystyön edetessä kuitti tulee olemaan rakenteisessa muodossa. Myös Valtionrautatiet (VR) tarjoaa sähköpostikuittia matkalipun ostosta.

Pilotissa pieni joukko virkamiehiä testaa sovittujen kauppakumppanien kanssa kuitin välitystä ostotapahtumasta matka- ja kulunhallintajärjestelmään. Pilottikokemuksia saadaan kaikille. Kauppiaat ja heidän palveluntarjoajat voivat testata, mitä heidän täytyy vielä omissa järjestelmissään tehdä, jotta rakenteinen kuittitieto saataisiin eteenpäin.

eKuittia on edistetty useissa hankkeissa vuodesta 2017 alkaen. Esimerkiksi Taltio-hankkeen TALTIO-eKuitti-osuudessa luotiin eKuitti-infrastruktuurimäärityksiä ja rakenteisen eKuitin tietosisältövaatimukset, jotka kuvattiin myös Finvoice-verkkolaskun tietokenttiin.

Kaikki mukaan kuittitalkoisiin

Valtio siirtyy sähköisiin kuitteihin vuoteen 2025 mennessä. Silloin rakenteisen kuittitiedon olisi tallennuttava kaikista valtion korteilla tehdyistä ostoksista. Järjestelmien kehittämisessä täytyykin ryhtyä tuumasta toimeen, jotta eKuittia voitaisiin tarjota ostosten yhteydessä tavoiteaikataulussa.

Kaikki, jotka haluavat tarjota rakenteista kuittia, ovat tervetulleita mukaan pilotoimaan Valtiokonttorin kanssa.

Kirjoittaja: johtava taloushallinnon asiantuntija Pirjo Ilola

Kommentoi

Mitä mieltä olet? Jätä kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *