Hyppää sisältöön


Verkkolaskutus

Valtio vastaanottaa vain verkkolaskuja, ja valtion virastoilla on myös valmius lähettää niitä. Verkkolasku on edellytys taloushallinnon automatisoinnille.

Valtio vastaanottaa vain Eurooppa-normin mukaisia laskuja 1.4.2021 alkaen.
Valtiolle saapuvista laskuista
95%
on verkkolaskuja.
 • Valtio vastaanottaa vain verkkolaskuja. Valtio ei vastaanota sähköpostin liitteenä lähetettyä laskua, sillä se ei ole verkkolasku.

  Valtio vastaanottaa 1.4.2021 alkaen vain Eurooppa-normin mukaisia laskuja. Tutustu laskun sisältöä ja välittämistä koskeviin vaatimuksiin välilehdillä Laki sähköisestä laskutuksesta ja Laskun vähimmäistietosisältö. Laskulla tulee olla riittävät ja oikeat tiedot, jotta lasku voidaan käsitellä automaatiota hyödyntäen.

  Valtiokonttori ylläpitää ohjeita siitä, miten lähetät verkkolaskun valtiolle ja miten toimit, kun haluat vastaanottaa laskusi valtion virastoilta sähköisenä.

 • Mistä on kyse?

  Valtio vastaanottaa vain verkkolaskuja. Verkkolaskujen mukana voit lähettää myös liitteitä. Laskulla tulee olla riittävät ja oikeat tiedot, jotta laskun käsittelyä voidaan automatisoida. Laskun sisältövaatimuksista on kerrottu tarkemmin välilehdellä Laskun vähimmäistietosisältö ja verkkolaskudirektiivi.

  Valtio ei vastaanota sähköpostin liitteenä lähetettävää laskua.

  Tavoitteena on, että vuoden 2019 loppuun mennessä valtiolle tulevista laskuista 95 % on verkkolaskuja. Valtiolta lähtevissä laskuissa tavoite on 36 %.

 • Ratkaisut verkkolaskun laatimiseen ja linkit laskutusportaaleihin

  Jos laskutatte valtiota eikä käytössänne ole järjestelmää, jolla tuottaa verkkolaskuja, voitte käyttää verkkolaskujen luomiseen ja lähettämiseen Handi-toimittajaportaalia, Baswaren Supplier -portaalia tai Postin Verkosto-palvelua.

  Huom! Nykyinen Baswaren Supplier -portaali on käytössä uuden Baswaren laskutusportaaliin käyttöönottoon asti. Uuden Baswaren laskutusportaalin käyttöönottoajankohta tulee varmistumaan alkuvuodesta 2021.

  Puolustusvoimia koskevien laskujen osalta Baswaren Supplier -portaalin käyttö päättyy vuoden 2020 loppuun, ja 1.1.2021 alkaen Puolustusvoimien toimittajien käyttöön tulee Apix laskutusportaali. Mikäli Teillä herää yleisiä kysymyksiä Puolustusvoimien laskutusportaalin muutokseen liittyen, voitte olla yhteydessä Puolustusvoimien palvelukeskukseen ostolaskut.pvpalvk(at)mil.fi


  Handi-toimittajaportaali

  Valtiolle tuotteita ja/tai palveluita myyvät toimittajat voivat luoda ja lähettää maksutta verkkolaskuja valtion virastoille Handi-toimittajaportaalin kautta. Toimittajaportaalin käyttöönotto edellyttää yhteydenottoa asiakkaana toimivan viraston yhteyshenkilöön tai ostajaan. Asiakasvirasto ilmoittaa uuden toimittajansa tiedot Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskukseen (Palkeet), jonka jälkeen Palkeet kutsuu toimittajan rekisteröitymään Handi-palvelun toimittajaportaalin käyttäjäksi. 

  Handi-toimittajaportaalin käytön tuki

  Handi-toimittajaportaalin käyttöönottoon ja käyttöön liittyvissä asioissa saatte tukea Palkeiden Handi-palveluryhmästä:

  Huom! Handi-toimittajaportaaliin jo rekisteröityneet toimittajat pääsevät kirjautumaan Handi-toimittajaportaaliin alla olevasta linkistä. Uusien toimittajien tulee olla yhteydessä asiakasviraston yhteyshenkilöön tai ostajaan toimittajaportaalin käytön aloittamiseksi.
  Handi-toimittajaportaaliin (vain rekisteröityneet toimittajat) >


  Basware Supplier Portal

  Verkkolaskuja voi tehdä ja lähettää maksutta valtion tarjoamalla Baswaren verkkolaskutuspalvelulla (Supplier Portal). Basware Supplier Portal on verkkopohjainen palvelu, jota voi käyttää Firefox- ja Internet Explorer-selaimilla.

  Palvelun käyttöönotto edellyttää rekisteröitymistä. Rekisteröityäkseen suomalaiset yritykset tarvitsevat y-tunnuksen. Jos olet laskuttamassa ilman y-tunnusta, pyydä ohjeita käyttöönottoon Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksesta (jäljempänä Palkeet).

  Huomioi rekisteröintipyynnön tekemisen yhteydessä, että valtion virastot löytyvät asiakasvalinnasta Valtionhallinto-organisaation alta (Lisää asiakas → Valtionhallinto → valitse virasto). Palkeet hyväksyy rekisteröintipyynnöt 1-2 työpäivän kuluessa siitä, kun pyyntö on saapunut heille.

  Baswaren Supplier Portal soveltuu suomalaisten laskuttajien lisäksi myös ulkomaisille yrityksille, sillä palvelussa on tuettuna useita laskutettavia maita ja kieliverisoita.

  Neuvontaa Palkeista

  Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeet tarjoaa toimittajille neuvontaa Baswaren Supplier-portaalin käytössä.

  • puhelin: 029 556 3700 (puhelun hinta on pvm/mpm)
  • sähköposti: verkkolaskutus(at)palkeet.fi

  Basware Supplier Portal -sivustolle >


  Postin Verkosto-palvelu

  Vaihtoehtoisesti voitte käyttää verkkolaskun tekemiseen ja lähettämiseen Postin tarjoamaa Verkosto-palvelua, joka on tarkoitettu pienyrittäjien asiointikanavaksi ja toimii kaikilla tunnetuilla selaimilla. Verkostopalvelua voivat käyttää vain suomalaiset yritykset ja yhteisöt, joilla on y-tunnus.

  Verkkolaskun lähettäminen Verkosto-palvelun kautta valtion virastoille on maksutonta, mutta palvelun käyttöönotto edellyttää, että palvelun asiointitilille tallennetaan vähintään 10 euroa.

  Verkosto-palveluun kirjautuminen ja siihen liittyvät ohjeet löytyvät Verkosto-palvelun sivustolta.

  Postin Verkosto-palvelun sivustolle >

 • Verkkolaskuosoitteet

  Virastojen ajantasaiset verkkolaskuosoitteet löytyvät Verkkolaskuosoitteistosta. Verkkolaskuosoitteisto-sivustolle >

  Valtiokonttorin verkkolaskutusosoitteet työtapaturma- ja sotilastapaturma-asioissa >


  Valtion verkkolaskuosoitteiden rakenne*:

  Verkkolaskuosoite: Viraston OVT-tunnus
  OVT-tunnus: Viraston OVT-tunnus
  Välittäjätunnus: E204503 (OpusCapita Solutions)

  Valtion verkkolaskuoperaattori on OpusCapita Solutions.

  * Muista valtion virastoista poiketen Huoltovarmuuskeskuksen verkkolaskuoperaattorina toimii Apix Messaging Oy ja välittäjätunnus on 003723327487.

 • Mitä?

  Valtion virastoilla on valmius lähettää verkkolaskuja yrityksille. Kuluttajana voit vastaanottaa e-laskuja muun muassa liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ajoneuvoveroista ja radiotaajuusmaksuista sekä Verohallinnon veroista. Myös muut valtion virastot tarjoavat e-laskua.

  Valtio ei lähetä laskuja sähköpostin liitteenä.

 • Yritysasiakas

  Jos vastaanotat laskuja valtiolta ja haluat siirtyä paperilaskun sijasta verkkolaskuun, ole yhteydessä laskuttavaan virastoon.

  Voit pyytää sähköisenä myös liitteellisen laskun, jos käytät välittäjänä pankkia ja ilmoitat laskuttavalle virastolle liitteen vastaanottovalmiudesta. Muussa tapauksessa saat liitteellisen laskun paperipostissa.

 • Kuluttaja-asiakas

  E-lasku on helppo ja virheetön tapa maksaa lasku ajasta ja paikasta riippumatta. E-lasku on myös ilmastoystävällisempi tapa laskuttaa kuin paperilasku.

  Saat e-laskun käyttöön tilaamalla sen oman verkkopankkisi kautta. Verkkopankista löytyy lista laskuttajista, joilla on valmius lähettää e-laskuja. E-laskun tilaamisen yhteydessä valtiolla käytetään tunnistustietona henkilötunnusta.

  Kun tilaat paperilaskun sijaan e-laskun, laskun tiedot saapuvat verkkopankkiisi automaattisesti. Jos haluat, saat ilmoituksen laskun saapumisesta verkkopankin lisäksi sähköpostiin tai tekstiviestillä. Verkkopankissa tarkistat laskun tiedot ja tarvittaessa hyväksyt ne. E-laskut arkistoituvat automaattisesti verkkopankkiisi. Halutessasi voit myös asettaa esimerkiksi säännölliset laskut menevän maksuun automaattisesti.

 • Laskun vähimmäistietosisältö

  Laskulla tulee olla riittävät ja oikeat tiedot, jotta lasku voidaan käsitellä automaatiota hyödyntäen. Laskun tulee täyttää Verohallinnon ohjeen mukaiset Laskuvaatimukset arvonlisäverotuksessa. Lisäksi laskulla tulee olla tilausnumero, sopimusnumero, tiliöintiviite tai työmaatieto, jos asiakas on ilmoittanut kyseisen tiedon.

  Puutteelliset laskut palautamme maksamattomana.

  Laskulla pitää olla lisäksi asiakkaan erikseen ilmoittamat yhteyshenkilö- ja lisätiedot laskun käsittelyn sujuvoittamiseksi vastaanottajalla.

 • Tilausnumero

  Tilausnumerolla lasku voidaan automaattisesti kohdistaa laskujenkäsittelyjärjestelmässä tilaukseen. Siksi on tärkeää, että laskulla välitetään laskun vastaanottavan viraston ilmoittama tilausnumero. Tilausnumeron lisäksi laskulla pitää olla asiakkaan ja laskuttajan yhteyshenkilön nimi.

  Tilausnumeron ensimmäiset merkit ovat V1. Tilausnumero on laskutasoinen tieto ja laskulla saa olla vain yhden tilauksen tiedot. Tilausnumeron yhteyteen ei saa laittaa muuta tietoa.

  Tilausnumero välitetään laskulla ensisijaisesti kentässä ”tilausnumero” (Finvoice XML:ssä OrderIdentifier).  Poikkeustilanteessa asiakkaan kanssa voi sopia tiedon välittämisestä ”ostajan viite/viitteenne” kentässä (Finvoice XML:ssä BuyerReferenceIdentifier).

  Tilausnumeron on oltava verkkolaskun visuaalisen kuvan lisäksi laskusta muodostetussa XML-tiedostossa. Laskun automaattinen kohdistaminen tilaukseen tapahtuu laskun XML:ssä olevan tilausnumeron perusteella. Laskun kuvalta kohdistusta ei voi tehdä.

 • Sopimusnumero

  Sopimusnumerollinen lasku voidaan automaattisesti kohdistaa laskujenkäsittelyjärjestelmässä ennalta tallennettuun sopimukseen. On tärkeää, että laskulla välitetään laskun vastaanottavan viraston ilmoittama sopimusnumero. Sopimusnumeron lisäksi laskulla on oltava asiakkaan ja laskuttajan yhteyshenkilön nimi.

  Sopimusnumeron ensimmäiset merkit ovat aina VSK1. Sopimusnumero on laskukohtainen ja laskulla saa olla vain yhden sopimuksen tiedot. Sopimusnumeron yhteyteen ei saa laittaa muuta tietoa.

  Sopimusnumero tulee välittää ensisijaisesti kentässä ”sopimusnumero” (Finvoice XML:ssä AgreementIdentifier). Jos kyseinen kenttä ei ole käytössä laskutusjärjestelmässä, voi sopimusnumeron välittää poikkeustapauksissa kentässä ”ostajan viite/viitteenne” (Finvoice XML:ssä BuyerReferenceIdentifier).

  Sopimusnumeron on oltava verkkolaskun visuaalisen kuvan lisäksi laskusta muodostetussa XML-tiedostossa. Laskun automaattinen kohdistaminen sopimukseen tapahtuu laskun XML:ssä olevan sopimusnumeron perusteella. Laskun kuvalta kohdistusta ei voi tehdä.

 • Tiliöintiviite

  Tiliöintiviite on toiminnallisuus, jonka avulla lasku saa automaattisesti tiliöinnin laskujenkäsittelyjärjestelmässä olevan tiedon perusteella.

  Tiliöintiviitteen ensimmäiset merkit ovat aina TK1. Tiliöintiviite on laskukohtainen ja laskulla saa olla vain yksi tiliöintiviite. Tiliöintiviitteen yhteyteen ei saa laittaa muuta tietoa.

  Tiliöintiviite tulee välittää ensisijaisesti kentässä ”tiliöintiviite” (Finvoice XML:ssä  AccountDimensionText). Jos kyseistä kenttää ei ole käytössänne olevassa laskutusjärjestelmässä, voi tiliöintikoodin välittää poikkeustapauksissa kentässä ”ostajan viite/viitteenne” (Finvoice XML:ssä BuyerReferenceIdentifier). Tiliöintiviitteen lisäksi laskulla on ilmoitettava asiakkaan ja laskuttajan yhteyshenkilön nimi.

  Tiliöintiviite on oltava laskun visuaalisen kuvan lisäksi laskusta muodostetussa XML-tiedostossa.

 • Työmaatieto

  Työmaatiedolla tunnistetaan laskut, joka kuuluvat Verohallinnon rakentamiseen liittyvän tiedonantovelvollisuuden piiriin. Laskulla laskutetaan vain kyseisen työmaan laskut.

  Työmaatieto tulee välittää ensisijaisesti Finvoice XML:ssä kentässä DeliverySiteCode tai laskutusjärjestelmän tuottaman muut formaatin vastaavassa kentässä.

  Työmaatiedon merkit ovat TA-FI-ST tai TA-FI. Työmaatiedon lisäksi kyseisessä tietokentässä ei saa olla muuta tietoa.

 • Laki sähköisestä laskutuksesta (241/2019)

  Euroopan unioni on antanut direktiivin 2014/55/EU koskien Eurooppa-standardin mukaisia sähköisiä laskuja ja komission määrittelemiä sanomamuotoja kynnysarvot ylittävissä julkisissa hankinnoissa. Eurooppa-standardi on saatavissa maksutta Suomen standardisoimisliiton SFS Ry:n sivuilta.

  Lailla hankintayksiköiden ja elinkeinonharjoittajien sähköisestä laskutuksesta pantiin täytäntöön sähköisestä laskutuksesta julkisissa hankinnoissa annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/55/EU

  Laki astui voimaan valtion osalta 1.4.2019. Lain mukaan valtiolla pitää olla tällöin valmius vastaanottaa Eurooppa standardin  mukaisia verkkolaskuja myös komission määrittelemissä sanomamuodoissa (ULB 2.1 ja Cross Industry Invoice D16B).

  UBL:n ja CII:n lisäksi valtiolla on valmius vastaanottaa verkkolaskuja myös yleisesti tunnetuissa muissa sanomamuodoissa.

  Laki sähköisestä laskutuksesta > 

   

 • Julkishallinnon soveltamisohje

  Julkishallinto on antanut täsmentävän ohjeen direktiivissä 2014/55/EU ja laissa hankintayksiköiden ja elinkeinonharjoittajien sähköisestä laskutuksesta (241/2019) kuvatusta verkkolaskun Eurooppa-standardin tietosisältömallista. Ohjeeseen on koottu ne tietoelementit, joita julkishallinto vaatii verkkolaskulla.

  Julkishallinnon täsmentävä ohje BT-17 korjaus 3-2020>

  julkishallinnon ohje englanninkielinen>

  Ohjeeseen päivitettiin heinäkuussa ALV-tunnuksen vaatimus, jos laskussa on ALV-myyntiä.

  Julkishallinnon verkkolaskujen tietosisältövaatimukset Eurooppalaisen verkkolaskumallin sisältö on päivitetty Finvoice 3.0 ja TEAPPSXML 3.0 versioissa, joista on julkaistu vastaavuustaulukko Finanssialan ja Tiedon sivuilla, ohessa linkit

  Linkki Tiedon sivuille >

  Linkki Finanssialan sivuille >

  Lisätietoja Julkishallinnon soveltamisohjeesta saa osoitteesta [email protected]