Hyppää sisältöön

Meidän täytyy yhdessä ymmärtää, mitä on vaikuttava valtionavustustoiminta

Olemme rakentaneet tälle vuodelle valtionavustusten vaikuttavuuteen keskittyvän koulutuskokonaisuuden. Tavoitteena on lisätä yhteistä ymmärrystä siitä, mitä on tuloksellinen ja vaikuttava valtionavustustoiminta.

Kun kohdentaminen onnistuu, voidaan saada aikaan asioita, joita yhteiskunta tarvitsee

Ei ole yhdentekevää, mihin useiden miljardien avustukset vuosittain kohdentuvat ja millaisilla kriteereillä kohdentaminen tapahtuu. Valtionavustuksilla rahoitettu toiminta on väline vastata yhteiskunnan ilmiöihin, ja kun kohdentaminen onnistuu, voimme saada aikaan asioita, joita yhteiskunta tarvitsee. Jotta uudet keskitetyt valtionavustuspalvelut voivat parhaalla tavalla edistää tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta, tulee niitäkin kehittää näistä näkökulmista.

Olemme viime vuosina toteuttaneet myös useita valmennuksia uusien valtionavustuspalvelujen käyttöönoton tueksi. Valmennuksissa on perehdytty valtionavustustoiminnan uuteen yhteiseen toimintamalliin. Ne on toteutettu yhteistyössä valtiovarainministeriön ja HAUS Kehittämiskeskuksen kanssa, ja niihin on osallistunut jo satoja virkahenkilöitä kymmenistä eri organisaatioista.

Valitse itsellesi sopivimmat koulutukset

Tänä vuonna olemme tarjonneet mahdollisuuden osallistua omiin tarpeisiin sopiviin yksittäisiin koulutuksiin. Esimerkiksi hallinnollisjuridisia koulutuksia on kevään aikana järjestetty eri teemoista. Tilaisuudet ovat olleet hyvin suosittuja ja selvitämmekin mahdollisuutta, että voisimme järjestää niitä myös syksyllä. Myöntäjän talouteen liittyvä koulutus syksyllä 2025 on jo tarjolla ja siihen voi ilmoittautua.

Myös valtionavustusten vaikuttavuuteen keskittyvästä kokonaisuudesta voi valita, osallistuuko kaikkiin vaiko osaan koulutuksista.

Ensimmäinen koulutustilaisuus on kesälomakauden kynnyksellä 17. kesäkuuta. Se on suunniteltu kertaukseksi niille, joilla on kulunut aikaa vastaavasta aiemmasta valmennuksesta, tai jotka eivät ole valmennukseen vielä osallistuneet. Tilaisuudessa kertaamme tiiviisti niitä sisältöjä, joita valmennuskokonaisuudessa käytiin läpi ja muodostamme kokonaiskuvaa siitä, mitä ovat vaikuttava valtionavustustoiminta ja uusi toimintamalli.

Meidän täytyy yhteisesti ymmärtää tuloksellisen ja vaikuttavan valtionavustustoiminnan mekanismeja

Toisessa tilaisuudessa elokuussa keskitymme lisäämään yhteistä ymmärrystämme tuloksellisuudesta, vaikuttavuudesta ja vaikutuksista valtionavustustoiminnassa. Näitä näkökulmia pohditaan toisaalta valtionavustustoiminnan sanaston ja vaikutusketjuajattelun kautta, mutta myös valtion varojen taloudellisen, tehokkaan ja vaikuttavan käytön näkökulmista.

Pääsemme siis yhdessä jatkamaan pohdintoja siitä, miksi ja miten tuloksellisuuden, vaikuttavuuden ja vaikutusten tulisi olla valtionavustustoiminnan taustalla ja lähtökohtina ja mitä edellytyksiä niihin pääsemiseksi tarvitaan.

Koulutussarjan kolmannessa osassa syyskuussa pureudumme valtionavustuspalvelujen järjestelmään vaikuttavan valtionavustustoiminnan edistäjänä. Tunnistamme tuolloin osallistujien kanssa yhdessä, miten Valtiokonttorin ylläpitämiä valtionavustuspalveluita voi jo nyt käyttää ja miten niitä kannattaisi edelleen kehittää vaikuttavuuden sisältöjen osalta.

Käymme koulutuksessa läpi kokonaan uusia, suunniteltuja tai jo toteutettuja järjestelmän toiminnallisuuksia esimerkiksi hakuilmoitukselle, hakemuslomakkeille, hakemusten arviointivaiheille ja avustusten sisällön raportointiin liittyen.

Vaikuttava valtionavustustoiminta on yhteinen asiamme

Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi tilaisuuksiin pohtimaan vaikuttavuuden teemoja. Osallistujia on tulossa laajasti eri organisaatioista, joten muistathan ilmoittautua.

Kaikki koulutuksemme on koottu HAUS:in sivuille ja niihin pääsee sieltä myös ilmoittautumaan: Valtionavustustoiminnan uusi toimintamalli

Tämä oli ensimmäinen kolmen blogikirjoituksen sarjasta, joka käsittelee vaikuttavaa valtionavustustoimintaa. Myöhemmin pääsemme syventymään tuloksellisuuden, vaikuttavuuden ja vaikutusten edellytyksiin ja mekanismeihin sekä valtionavustuspalvelujen tietojärjestelmään vaikuttavan toiminnan edistämisen näkökulmasta.