ASP-säästäminen

ASP-säästötilin voi avata 15–39-vuotias henkilö, joka ei ole aikaisemmin omistanut 50 prosenttia tai enempää asunnosta. Sopimuksessa mukana oleva aviopuoliso voi olla yli 39–vuotias. Perintönä tai muuten vastikkeettomasti (esimerkiksi lahjana) saatu asunto estää ASP-sopimuksen tekemisen vain siinä tapauksessa, että omistukseen on saatu koko asunto (100 %).

ASP-tilille säästetään omasäästöosuutena vähintään 10 prosenttia asunnon tai ASP-tallettajan omistukseen tulevan osuuden (vähintään 50 prosenttia) hinnasta. Omakotirakentaja säästää 10 prosenttia kustannusarviosta.

Asunnon hankkijan pitää tehdä talletuksia ASP-tilille vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä. Talletuksia ei kuitenkaan tarvitse tehdä peräkkäisinä vuosineljänneksinä. Talletusten tulee olla 150–3 000 euron suuruisia.

Alaikäisen säästäjän talletusten täytyy koostua omalla työllä ansaituista varoista.

Alaikäisiä säästäjiä koskeva ohje (pdf) >>

ASP-säästöosuuden täyttymisen jälkeen pankki voi myöntää asuntolainaa 90 prosenttia asunnon kauppahinnasta tai omakotirakentajalla kustannusarviosta, jos asunto tulee omaan vakituiseen asumiskäyttöön. Asuntolaina on ASP-korkotukilaina ja mahdollinen lisälaina (mikäli ASP-korkotukilaina ei kata 90 prosentin lainaosuutta).

Pankin kanssa voi sopia säästötavoitteen muuttamisesta, mikäli hankittavan asunnon hinta sitä edellyttää. ASP-säästötilin voi talletusaikana siirtää myös toiseen pankkiin. Mikäli ASP-tililtä nostetaan varoja ennen sopimuksen ehtojen täyttymistä, ASP-sopimus purkautuu.

Poikkeuslain (26.6.2009/483) mukaan ASP-säästäjälle maksetaan 3000 euron asuntosäästöpalkkio, jos asunnon ostoa koskeva kauppakirja on allekirjoitettu tai omakotitalon rakennustyö aloitettu viimeistään 31.12.2011.

Julkaistu 1.1.2015 klo 8.00 , päivitetty 1.7.2016 klo 15.39
Suomeksi   På svenska

Takaisin sivun alkuun