Hyppää sisältöön

Hallituksen esitys eteni eduskuntaan – Valtiokonttori valmistelee kahta uutta koronatukea yrityksille

Kustannustuesta ja sulkemiskorvauksesta järjestetään uusi hakukierros. Hallitus antoi esityksen eduskunnan käsittelyyn 10.2.2022, ja näillä näkymin lain on tarkoitus tulla voimaan 1. maaliskuuta. Kahden erillisen tuen hakuajat alkanevat Valtiokonttorissa maalis- ja huhtikuussa.

Ensimmäiseksi hakuun tulee sulkemiskorvaus yrityksille, joiden tilat ovat kokonaan tai osin suljettu tai joiden järjestämä yleisötilaisuus on kielletty pandemian hallintaan liittyvän lain säädöksen tai viranomaismääräyksen johdosta. Sulkemiskorvauksen tukikausi olisi 21.12.2021-28.2.2022. Tuen hakuaika käynnistynee Valtiokonttorissa maaliskuun loppupuolella, ja sitä haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta. Sulkemiskorvaus koskee alle 50 hengen yrityksiä.

Huhtikuussa haettavaksi tulee kustannustuki. Kyseessä on kustannustuen kuudes hakukierros. Tuki kompensoi sulkemismääräyksiä lievempien rajoitusten kielteisiä vaikutuksia rajoituksista kärsiville toimialoille ja yrityksille. Tuen tukikausi on hallituksen esityksen mukaan 1.12.2021-28.2.2022. Vertailukaudet ovat vastaavat kuukaudet vuodelta 2019, ja uusilta yrityksiltä marraskuu 2021. Lakiesityksen mukaan liikevaihdon aleneman alaraja olisi 25 prosenttia aiemman 30 prosentin sijasta.

Valtiokonttori valmistautuu palvelemaan tukien hakijoita

Lakiesitys uusista tukimuodoista on edelleen eduskuntakäsittelyssä, joten lain sisältöä ei ole vielä vahvistettu. Valtiokonttori on kuitenkin aloittanut jo molempien hakujen valmistelut, jotka sujuvat hyvin: ”Tällä hetkellä teemme muutoksia sähköiseen asiointipalveluun, jotta se vastaisi uusien hakukierrosten vaatimuksia. Palvelua kehitettäessä hakemuksesta on myös kerätty palautetta käyttäjätestausten avulla, ja niistä saatu palaute on ollut myönteistä”, kertoo palvelujohtaja Mari Selviranta.

Käynnissä olevalla valmistautumisella pyritään varmistamaan asioinnin sujuvuus ja hakemusten nopea käsittely.

Lakiesityksen etenemisestä tiedottaa tässä vaiheessa työ- ja elinkeinoministeriö >. Tarkemmat tiedot tukien hakuajoista sekä ehdoista päivittyvät sulkemiskorvauksen > ja kustannustuen > verkkosivuille lain vahvistamisen jälkeen.

Lisätietoja

Mari Selviranta, palvelujohtaja, puh. 0295 50 2015

Kohderyhmä: Yritykset ja yhteisöt

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset