Hyppää sisältöön

Tekoäly avuksi ja työn laatu nousuun?

”Ennen kaikki oli paremmin.” Tuttu lause, jota aika ajoin kuulee. Viime aikoina olen keskustellut kollegoiden kanssa työn laadusta, ja siitä mihin se on menossa. Tuntuu siltä, että kiire on valtava ja jatkuva osa työn tekemisessä, joka puolestaan vaikuttaa työn laatuun.

Aloitin työurani Yleisradiossa 90-luvun lopussa, jolloin elettiin vielä vahvasti analogista aikakautta. Silloin televisiouutisten uutisjutuissa pidettiin tärkeänä kuvan ja äänen teknistä laatua. Juttujen tekemiseen oli runsaasti aikaa. Aamukokouksen jälkeen lähdettiin hankkimaan taustatietoa ja sovittiin haastateltavat. Myöhemmin iltapäivällä kuvattiin ja illalla uutisjuttu leikattiin. Puoli yhdeksän uutisissa juttu pyöritettiin kuvanauhoilla maailmaan.

Myöhemmin 2000-luvulla internet ja digitoiminen muuttivat suhtautumista kuvan laatuun. Nyt tärkeintä on nopeus ja kiinnostava sisältö. Tubetuskulttuuriin sopiikin tietynlainen rosoisuus. Sisällöissä korostuu oma näkemys, ei mielellään ostettu tai viranomaisnäkemys. Media ja median kulutus muuttuivat nopeasti ja muutos vain jatkuu.

Tekoäly helpottamaan kiirettä?

Kuten näemme, työ muuttuu ja samalla työn laatuvaatimukset muuttavat muotoaan.

Paljon puhutaan, että tekoälyt ja robotit tulevat viemään työmme. Itse näen, että ne tulevat helpottamaan työtämme, ja meidän täytyykin oppia tekemään tiivistä yhteistyötä. Viestijän työn arkeen kuuluu esimerkiksi viestintäsuunnitelmien, tiedotteiden ja uutisten laatimista, somesta puhumattakaan. Toivon, että tekoäly voisi helpottaa minua ns. rutiinitöissäni, esimerkiksi uutisjuttujen viemisessä verkkoalustoille kuvineen päivineen tai hankkimalla minulle taustatietoa eri lähteistä. Ja tietysti myös sometuksen voisin ulkoistaa osittain tekoälylle. Tällöin minulle vapautuisi työaikaa muuhun tärkeään työhön, esimerkiksi paneutua enemmän valmentamiseen.

Uskon, että työnlaatu kohentuu, kun saamme lisää aikaa työllemme. Toki työmaailma on muuttunut niin, että kaikkea ei tarvitse tehdä ”perusteellisesti”. Joskus riittää muutaman tärkeimmän pointin esittely, ja se on silti erittäin laadukasta työtä. Tärkeintä on erottaa ne tehtävät, jotka on tehtävä huipputasoisesti.

Millaisia tehtäviä sinä voisit ulkoistaa tekoälylle?

Kirjoittaja
Päivi Väntönen
Kommentoi

Mitä mieltä olet? Jätä kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *