Hyppää sisältöön


Usein kysyttyä yritysten kustannustuesta

Kustannustukea koskevaa lakia ei ole vielä hyväksytty eduskunnassa, joten tukea ei voi vielä hakea.
Vastaamme lähettämiisi kysymyksiin tällä sivulla.

Milloin tukea voi hakea?
Tukea voi hakea sitten, kun laki on hyväksytty eduskunnassa. Laki hyväksyttäneen aikaisintaan kesäkuun aikana. Valtiokonttori valmistautuu ottamaan vastaan hakemuksia mahdollisimman pian sen jälkeen, kun eduskunta on hyväksynyt kustannustukea koskevan lain.

Miksi tukea ei voi hakea jo nyt?
Joudumme Valtiokonttorissa odottamaan lain eduskuntakäsittelyn hyväksymiseen saakka, koska lakiin voi vielä eduskunnassa tulla muutoksia. Vaikka Valtiokonttorilla on valmis tietojärjestelmä, niin se vaatii räätälöintiä tämän uuden tuen käsittelyä ja maksatusta varten.

Miten tukea haetaan?
Tukea haetaan hakemuslomakkeella, joka on käytettävissä Valtiokonttorin sivuilla mahdollisimman pian lain valmistumisen jälkeen. Aikataulusta tiedotetaan lisää heti, kun se on mahdollista.

Milloin asiasta tulee lisää tietoa?
Kun laki on hyväksytty ja yksityiskohdat tarkentuneet, Valtiokonttori tulee tiedottamaan asiasta lisää kotisivuillaan ja somekanavissaan.

Kuka voi saada tukea?
Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Se kohdentuu kaikkein eniten koronasta kärsiviin yrityksiin ja toimialoihin.

Emme pysty vielä tarkemmin vastaamaan kysymykseen, koska lain valmistelu on kesken ministeriöissä (VM ja TEM). Hallituksen esitystä ei ole vielä annettu eduskunnalle. Kun eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen, Valtiokonttori tiedottaa kotisivuillaan ja some-kanavissaan, kuka voi saada tukea.

Mitkä ovat ehdot kustannustuen saamiseksi?
Ehdot tarkentuvat lain jatkovalmistelussa.

Kuinka suuri kustannustuki on?
Tuen suuruus täsmentyy lain jatkovalmistelussa.

Voiko yritykseni tehdä jo etukäteen jotain haun käynnistymistä odotellessa?
Kyllä, ainakin seuraavat asiat kannattaa tarkistaa ja huolehtia kuntoon:

  • Suomi.fi-valtuutuksen kautta hakemuksen voi tehdä joko nimenkirjoitusoikeudellinen tai valtuutettu. Hakijan kannattaa tarkistaa, että nimenkirjoitusasiat ovat kunnossa. Mikäli yrityksen nimenkirjoitusoikeudessa on puutteita tai korjattavaa, asian voi korjata olemalla yhteydessä Patentti- ja rekisterihallitukseen >
  • Lisäksi on syytä varmistua, että yrityksellä on puolesta tekemiseen edellytettävät toimenpiteet tehtynä Suomi.fissä. Yrityksen/yhteisön puolesta edustamiseen tarvittavat valtuutukset hoidetaan Suomi.fi-valtuudet-palvelussa. Kustannustukea haetaan valtuudella ”Yritysrahoituksen hakeminen”. Suomi.fi-valtuudet > 
  • Tuen hakeminen edellyttää, että hakijalla on Y-tunnus. Katso lisätietoja: Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä >

Kysy kustannustuesta

Onko sinulla kysyttävää uudesta kustannustuesta? Voit lähettää meille kysymyksesi oheisen linkin kautta. Kokoamme vastaukset tälle sivulle muidenkin kiinnostuneiden nähtäville.

Kustannustukea koskevaa lakia ei ole vielä hyväksytty eduskunnassa, joten tukea ei voi vielä hakea.
Vastaamme lähettämiisi kysymyksiin tällä sivulla.

Kysy tästä >

Kohderyhmä: Yhdistykset ja järjestöt Yritykset ja yhteisöt

Muuta aiheeseen liittyvää