Hyppää sisältöön

Kuntien tilanneseuranta tuo ajantasaista tietoa kaikkien saataville

Suomalaiset kunnat eroavat monin tavoin toisistaan. Kuntien taloudelliseen tilaan ja niiden edellytyksiin järjestää asukkailleen palveluita vaikuttavat esimerkiksi väestön ikärakenne ja kaupungistuminen. Valtiokonttori on avannut Tutkikuntia.fi-palvelun, jonka kautta kuka tahansa voi seurata kuntien tilannetta. Palvelun tavoitteena on parantaa valtionhallinnon, valtiovarainministeriön ja kuntien päätöksenteossa käytetyn tiedon saatavuutta ja käytettävyyttä.

Kuntatiedolle on hyvin erilaisia käyttäjätarpeita. Esimerkiksi työssään sitä tarvitsevat valtion virkamiehet ja kuntien omat asiantuntijat. Tämän lisäksi yksittäistä kansalaista saattaa kiinnostaa muun muassa eri kuntien palvelujen, veroprosentin sekä asumiskustannusten tai työllisyystilanteen tarkastelu. Median edustajille kuntatieto on tärkeää, kun he etsivät aineistoa kuntiin liittyviin artikkeleihin.

Tutustu kuntien tilanneseurantaan Tutkikuntia.fi:ssä >

Tieto kootaan eri lähteistä helposti ymmärrettävään muotoon

Kuntatiedon käyttäjiä on siis monia, ja tarve kuntien tilanneseurannalle on suuri. Palvelu kokoaa keskeisiä kuntien taloudenJani Heikkinen., toiminnan ja  toimintaympäristön arvioimisessa käytettyjä tietoa. Tietoa kerätään eri viranomaislähteistä ja rekistereistä, kuten Tilastokeskuksesta, Verohallinnolta, THL:stä ja Valtiokonttorista. 

”Tiedot on saatu palveluun helposti luettavaan muotoon. Helppokäyttöinen palvelu on myös löytänyt kunnista käyttäjiä. Aiomme jatkaa palvelun kehittämistä edelleen – tavoitteena on hyödyntää entistä paremmin kaikkea viranomaistietoa eri tahojen päätöksenteossa ja johtamisessa”, Jani Heikkinen valtiovarainministeriöstä kertoo.

Valtiokonttori on toteuttanut Tutkikuntia.fi-sivustolla olevan kuntien tilanneseuranta -palvelun yhteistyössä valtiovarainministeriön ja Deloitten kanssa osana julkishallinnon tiedolla johtamiseen keskittyvää Tietokiri-hanketta.

Olli Ahonen.

”Kuntien tilanneseuranta on erinomainen esimerkki siitä, miten pystymme tuottamaan uusia tietopalveluita nopeasti ja joustavasti, kun meillä on toimiva tekninen perusta ja ketterää kehittämistä tukeva toimintatapa”, kertoo Tietokiri-hankkeen omistaja Olli Ahonen Valtiokonttorista.

Kuntien tilanneseuranta -palvelun toteuttamisesta on kerrottu myös Deloitten verkkosivuilla.

Lisätietoja

Olli Ahonen, apulaisjohtaja, olli.ahonen(at)valtiokonttori.fi, p. 0295 503 310
Jukka Kujala, raportointiasiantuntija, jukka.kujala(at)valtiokonttori.fi, p. 0295 503 314

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset