Hyppää sisältöön

Taloustietojen raportointi – testaus

 • Kunnat ja kuntayhtymät valmistautuvat taloustietojen raportointiin Kuntatalouden tietopalveluun. Toteutumatietojen raportointi käynnistyy 2021, kun taloustietojen keruuvastuu siirtyy Tilastokeskukselta Valtiokonttorille.

  Ennen tuotantoon siirtymistä kuntien ja kuntayhtymien on testattava tietojen raportointia jokaisen raportointikokonaisuuden osalta erikseen. Eri raportointikokonaisuuksien testauksen mahdollinen aloitusaika on porrastettu ja kuvattu erillisessä aikataulussa

  Raportoinnin testaamisen aikataulu >

  Ensimmäisen aallon testaaminen on tarkoitettu IT-toimittajille ja muille ohjelmisto/järjestelmävastaaville. Kun perusta on todettu toimivaksi, alkaa toisen aallon testaaminen, joka koskee jokaista kuntaa ja kuntayhtymää kaikkien raportointikokonaisuuksien osalta. Jokaisen raportointikokonaisuuden hyväksyttävälle testaamiselle määritellään kriteerit. Tämä työ on vielä kesken.

  Miksi testaaminen on tärkeää? Testaamisella varmistetaan, että kunnan/kuntayhtymän tietojärjestelmät tuottavat oikeanlaista aineistoa oikeassa muodossa. Näin saadaan varmuus, että tuotantoon siirryttäessä kaikki pelaa. Toisaalta Kuntatalouden tietopalvelun toiminnan näkökulmasta on tärkeää löytää kaikki mahdolliset haavoittuvuudet ja virheet, ja korjata ne, ennen tuotantoraportointia.

  Kunnat ja kuntayhtymät raportoivat taloustietonsa Valtiokonttoriin ensisijaisesti XBRL-muodossa. Myös CSV-muotoisen aineiston raportointi on mahdollista.

 • Käyttäjätunnusten haku

  Hae käyttäjätunnukset osoitteesta kuntadata@valtiokonttori.fi. Kerro viestissä nimesi, sähköpostiosoitteesi sekä kunnan/kuntayhtymän nimi ja Y-tunnus. Saat sähköpostiviestin ja toimintaohjeet, kun tunnuksesi on perustettu.

 • Kirjautuminen Kuntatalouden tietopalvelun testipuolelle

  Kuntatalouden tietopalvelun (nk. Hyväksyntäpalvelu) testipuolella kunnat ja kuntayhtymät voivat katsella, hyväksyä ja raportoida testiaineistojaan.

  Kirjaudu Kuntatalouden tietopalvelun testiympäristöön tästä >

 • Tietojen toimitus liitetiedostona

  Lue lisää kuntien tietojen toimituksesta liitetiedostona Taloustietojen raportointi -osiosta >

 • Raportointi Suomi.fi-palveluväylän kautta

  Lue lisää kuntien talousaineistojen lähettämisestä Suomi.fi-palveluväylän kautta Taloustietojen raportointi -osiosta >

 • Mallitiedostoja aineistojen raportointiin

  Mallitiedostot aineistojen raportointiin löytyvät Taloustietojen raportointi -osiosta >

 • Testauksen tilanne

  Raportin saa avattua koko näytön tilaan oikean alakulman kuvaketta klikkaamalla.

  Valtiokonttorin hyväksymään testaukseen vaaditaan:

  • Aineisto on toimitettu Kuntatalouden tietopalvelun Usertest-ympäristöön (https://kuntatalous-usertest.kuntadata.fi/) 28.2.2021 mennessä joko XBRL tai CSV -muodossa.
  • Aineisto on toimitettu oikealle raportointijaksolle Q2 tai Q3
  • Aineisto on hyväksytty tietopalvelussa. Aineiston hyväksyminen tarkoittaa, että mahdolliset hyväksynnän estävät tarkastushavainnot on korjattu lähdeaineistoon ja aineisto lähetetty uudestaan tietopalveluun sekä mahdolliset kommenttia vaativat tarkastushavainnot on kommentoitu. ”OK” tai ”testi” ei ole riittävä kuvaus muutokselle.