Hyppää sisältöön

Taloustietojen raportointi – testaus

 • Kunnat ja kuntayhtymät valmistautuvat taloustietojen raportointiin Kuntatalouden tietopalveluun. Toteutumatietojen raportointi käynnistyy 2021, kun taloustietojen keruuvastuu siirtyy Tilastokeskukselta Valtiokonttorille.

  Ennen tuotantoon siirtymistä kuntien ja kuntayhtymien on testattava tietojen raportointia jokaisen raportointikokonaisuuden osalta erikseen. Eri raportointikokonaisuuksien testauksen mahdollinen aloitusaika on porrastettu ja kuvattu erillisessä aikataulussa

  Raportoinnin testaamisen aikataulu >

  Ensimmäisen aallon testaaminen on tarkoitettu IT-toimittajille ja muille ohjelmisto/järjestelmävastaaville. Kun perusta on todettu toimivaksi, alkaa toisen aallon testaaminen, joka koskee jokaista kuntaa ja kuntayhtymää kaikkien raportointikokonaisuuksien osalta. Jokaisen raportointikokonaisuuden hyväksyttävälle testaamiselle määritellään kriteerit. Tämä työ on vielä kesken.

  Miksi testaaminen on tärkeää? Testaamisella varmistetaan, että kunnan/kuntayhtymän tietojärjestelmät tuottavat oikeanlaista aineistoa oikeassa muodossa. Näin saadaan varmuus, että tuotantoon siirryttäessä kaikki pelaa. Toisaalta Kuntatalouden tietopalvelun toiminnan näkökulmasta on tärkeää löytää kaikki mahdolliset haavoittuvuudet ja virheet, ja korjata ne, ennen tuotantoraportointia.

  Kunnat ja kuntayhtymät raportoivat taloustietonsa Valtiokonttoriin ensisijaisesti XBRL-muodossa. Myös CSV-muotoisen aineiston raportointi on mahdollista.

 • Käyttäjätunnusten haku

  Kuntien ja hyvinvointialueiden taloustietopalvelun testipalvelussa (Usertest > ) siirryttiin käyttämään Suomi.fi -tunnistusta 7.9.2022. Tämän jälkeen testipalveluun aiemmin luodut käyttäjätunnukset (sähköposti + salasana) eivät enää toimi.

  Testipalvelussa käytetään jatkossa ainoastaan Suomi.fi:n testitunnuksia. Nämä tunnukset on toimitettu kuntien ja kuntayhtymien yhteyshenkilöille, sekä niille järjestelmätoimittajille, tilitoimistoille yms. joiden Valtiokonttori tietää käyttäneen testipalvelua, joko kunnan y-tunnuksella tai erillisellä testiY-tunnuksella. Jos et ole saanut tarvitsemiasi tunnuksia tai sinulla on kysyttävää, otathan yhteyttä kuntadata@valtiokonttori.fi

  Lue lisää: Suomi.fi -tunnistautuminen Kuntatalouden tietopalvelun Usertest-palvelussa>

 • Kirjautuminen Kuntatalouden tietopalvelun testipuolelle

  Kuntatalouden tietopalvelun (nk. Hyväksyntäpalvelu) testipuolella kunnat ja kuntayhtymät voivat katsella, hyväksyä ja raportoida testiaineistojaan.

  Kirjaudu Kuntatalouden tietopalvelun testiympäristöön tästä >

 • Tietojen toimitus liitetiedostona

  Lue lisää kuntien tietojen toimituksesta liitetiedostona Taloustietojen raportointi -osiosta >

 • Raportointi Suomi.fi-palveluväylän kautta

  Lue lisää kuntien talousaineistojen lähettämisestä Suomi.fi-palveluväylän kautta Taloustietojen raportointi -osiosta >

 • Mallitiedostoja aineistojen raportointiin

  Mallitiedostot aineistojen raportointiin löytyvät Taloustietojen raportointi -osiosta >