Hyppää sisältöön

En bra hobby stöder arbetsförmåga

Jag är trädgårdsmästare och merkonom till utbildning. Jag jobbar på Statskontoret på Medborgartjänster; där har jag jobbat i nästan 27 år. Jag sköter bl.a. om kundservice med två andra personer i teamet och registrerar brottsoffers ersättningsansökningar. Jag sköter också förberedelsebehandling av dessa ansökningar.

Fotografering som hobby stöder effektivt mitt arbete som kan vara psykiskt tungt. Med fotografering kan jag koncentrera mig på något annat än arbete. Hobbyn stöder min arbetsförmåga. När jag fotar brukar jag koncentrera mig på motiven för att få en så bra bild som möjligt och den skall vara väl komponerad.

Landskap i Rio Tionto ”Red Redriver”, Andalucien, våren 2017

Landskap i Rio Tionto ”Red Redriver”, Andalucien, våren 2017

Upplevelser från naturen

Jag tycker om att ta sådana bilder som väcker känsla. Mina motiv hittar jag oftast i naturen, bl.a. i skogar och skärgården. Jag fotar också Gatufotografering (Streetphoto) och stilleben. Att fotografera naturen innebär också olika upplevelser genom bl.a. djurmöten, fåglarna som kvittrar och nu senare på våren vårgrönska. Ibland händer det att man inte får någon bra bild als med sig hem, men upplevelsen har man ändå alltid med sig.

Jag har fotat sedan slutet av 1970-talet med en analogkamera i början, sedan med mellanformat kamera, på 1980-talet med en kinoformat systemkamera och nu med en digital systemkamera. Det kändes inte så svårt att gå över till digital systemkamera, för att jag hade lärt mig baskunskaperna i fotografering tidigare. Skillnaden är att man kan ställa in olika isotal på kameran efter t.ex. för varje foto om man vill göra det.

Landsap i Monttellano

Landsap i Monttellano. Andalucien våren 2017.

Att göra tillsammans är roligast

Jag är medlem i Amatörfotografklubben i Helsingfors som har grundats 1889; jag blev medlem där 1997. Jag kom med i klubben via arbetarinstitutet i Helsingfors som arrangerade en mörkrumskurs.

Vi har en fotoklubb för personal också på Statskontoret (VK-foto), den består av ca 10 medlemmar. Nya medlemmar är välkomna. VK-foto har hunnit ha många utställningar på kontorets mötescentrum med olika teman. Utställningar har varit mycket populära bland personalen och besökarna.

På kontoret har vi i alla mötesrum stora kopior av fotoklubbens medlemmars bilder. Det stimulerar arbetsgemenskapen så att man blir på gått humor när man kommer in i rummen.

Hobbyn stöder inte enbart min arbetsförmåga utan också arbetsförmågan av kollegor.

Peter Stenius

Följ min vecka på Statskontorets Instagram-konto

Kirjoittaja
Peter Stenius
Kommentoi

Mitä mieltä olet? Jätä kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *