Hyppää sisältöön

Yritysten kustannustuen haku käynnistyy 7.7. ja jatkuu 31.8. asti

Valtiokonttori avaa yritysten määräaikaisen kustannustuen sähköisen hakupalvelun tiistaina 7.7.2020 kello kahdeksan aamulla. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Tukeen vaikuttavat yrityksen kiinteät kustannukset ja palkkakustannukset tukikaudelta 1.4.–31.5.2020.

Kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 31.8.2020 asti. Tukea saadakseen sitä ei siis tarvitse kiirehtiä hakemaan heti hakuajan alkaessa. Tuesta säädetään laissa, joten kaikki yritykset, jotka täyttävät tuen saamisen edellytykset ja hakevat sitä määräaikaan mennessä, tulevat sen saamaan.

Toimialan voi tarkistaa Valtiokonttorin verkkosivuilta

Tuen piiriin kuuluvat toimialat on määritelty valtioneuvoston asetuksessa. Kustannustukea voidaan maksaa yrityksille, joiden Verohallinnolle ilmoitettu päätoimiala kuuluu 1.4.2020 tuen piiriin.

Jos yrityksen toimiala ei asetuksen mukaan kuulu tuen piiriin, yrityksen tulee osoittaa erityisen painavat syyt sille, että sen liikevaihto on alentunut koronatilanteen vuoksi. Erityisen painavaksi syyksi voidaan katsoa esimerkiksi sellainen rajoitus tai määräys, jonka takia elinkeinon harjoittaminen on vaikeutunut. Lisäksi yrityksen tulee osoittaa, miksi sen tilanne poikkeaa toimialan yleisestä tilanteesta. Yritys voi tarkistaa Valtiokonttorin verkkosivuilta toimialat, jotka kuuluvat asetuksen mukaan kustannustuen piiriin.

Laskuri auttaa tukimäärän arvioinnissa

Tuen saamisen edellytyksenä on, että yrityksen liikevaihdon täytyy olla laskenut yli 30 prosenttia vertailuajankohtaan nähden. Valtiokonttori saa tiedot yrityksen liikevaihdosta yrityksen Verohallinnolle tekemistä ALV-ilmoituksista tai niiden puuttuessa yrityksen omasta ilmoituksesta.

Valtiokonttorin verkkosivuilta löytyy laskuri, jonka avulla voi arvioida, onko yritys oikeutettu tukeen. Laskuri on suuntaa antava, eikä sen ilmoittama tulos ole virallinen päätös kustannustuesta, vaan tukea pitää hakea erikseen sähköisessä asiointikanavassa.

Ohjevideo auttaa hakemuksen täyttämisessä

Ohjevideo auttaa hakemuksen täyttämisessä. Siirry ohjevideoon tästä linkistä.

Kustannustuki voidaan maksaa vain tilille, jonka yritys on ilmoittanut Verohallinnolle. Yritys voi tarkistaa tilinumeronsa tarvittaessa OmaVero-sivuilla.

Hakemuksen täyttämistä varten tarvitaan seuraavat tiedot:

  • Tuki- ja vertailukuukausien myynnin tiedot kuukausitasolla, ellei tietoja ole ilmoitettu Verohallinnolle kuukausittaisella ALV-ilmoituksella
  • Kiinteiden kulujen tiedot tukikuukausilta kuukausittain
  • Tiedot muualta saaduista koronapandemiaan liittyvistä korvauksista ja tuista

Valtiokonttori saa yrityksen muut talous- ja palkkatiedot Verohallinnolta ja tulorekisteristä.

Usein kysytyt kysymykset ja asiakaspalvelu auttavat hakijaa

Ensin kannattaa tarkistaa, löytyykö omaan kysymykseen jo vastaus usein kysyttyjen kysymysten joukosta tai kustannustuki-palvelusivulta.

Jos vastausta ei löydy, kustannustuen puhelin- ja chat-palveluista saa neuvontaa. Puhelin palvelee arkisin klo 9–15.

Päätökset julkaistaan Valtiokonttorin verkkosivuilla

Kustannustukihakemukset ja -päätökset julkaistaan Valtiokonttorin verkkosivulla. Sivulta voit seurata esimerkiksi hakemuksesi käsittelyvaihetta tai raportointitietoa hakemuksista ja niiden käsittelystä. Sivu julkaistaan pian haun käynnistymisen jälkeen.

Kohderyhmä: Yhdistykset ja järjestöt Yritykset ja yhteisöt

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset