Hyppää sisältöön

Valtiokonttoriin perustettiin syksyllä 2022 Peppol-viranomaistoiminto.

Valtiokonttorin tehtävänä on edistää taloushallinnon digitalisoimista koko suomalaisessa yhteiskunnassa. Olemme jo vuosia tehneet töitä sen eteen, että verkkolaskujen, eKuitin ja hankintasanomien käyttö yleistyy. Valtiokonttori on virallinen OpenPeppol-yhdistyksen jäsen. Jäsenyyden myötä Valtiokonttoriin perustettiin vuoden 2022 syksyllä Peppol-viranomaistoiminto.
Kansainvälisen Peppol-verkoston kautta sähköisiä liiketoiminta-asiakirjoja voidaan lähettää standardoidusti ja toimialariippumattomasti.

Mikä on Peppol?

Peppol on kaikille avoin verkosto, jonka kautta eri toimijat voivat välittää sähköisiä liiketoiminta-asiakirjoja toisilleen standardisoidulla, toimialariippumattomalla tavalla. Sähköisiä liiketoiminta-asiakirjoja ovat esimerkiksi katalogit, tilaukset ja tilausvahvistukset. Peppol-verkostoon liitytään Peppol-palveluntarjoajien välityksellä.​

Peppol-verkosto auttaa kaikkia yrityksiä pääsemään osalliseksi eduista, joita sähköisten liiketoiminta-asiakirjojen käyttäminen tarjoaa. Peppolissa tiedonvaihto perustuu verkostomaiseen malliin, jossa yhdellä yhteydellä organisaatio on yhteydessä kaikkiin Peppol-verkkoon liittyneisiin organisaatioihin. Tämä malli mahdollistaa sähköisten asiakirjojen kustannustehokkaan käyttöönoton koko yrityskentällä ja julkisella sektorilla. Liiketoiminnan asiakirjojen digitalisaatio on välttämätön edellytys suomalaisille yrityksille toimia kilpailukykyisesti pohjoismaisten ja eurooppalaisten toimijoiden kanssa.

Valtionhallinto ottaa käyttöön Peppol-hankintasanomat ensi vuonna

Valtionhallinto ottaa vuoden 2024 aikana käyttöön Peppol-hankintasanomat. Myös valtaosa Suomen merkittävimmistä kauppakumppanimaista edistää Peppol-sanomien käyttöä alueellaan. Viestimme muutoksesta valtion hankintayksiköille yhdessä Valtiokonttorin hankintatiimin ja Palkeiden kanssa. Lisäksi valtionhallinnon organisaatiolle tullaan järjestämään asiasta infotilaisuuksia, webinaareja ja koulutusta.

Peppol-viranomaisena Valtiokonttori

  • vastaa Peppolin käytöstä ja yhteisön koordinoinnista Suomessa
  • rekrytoi ja tukee Suomessa toimivia palveluntarjoajia
  • valvoo, että Peppol-palveluntarjoajat toimivat OpenPeppol-yhteisön sääntöjen mukaisesti
  • tukee ja kannustaa organisaatioita sähköisten Peppol-liiketoiminta-asiakirjojen ja Peppol-verkon käyttöön
  • seuraa kansallisen lainsäädännön kehittymistä
  • koordinoi koulutuksia ja lisää osaamista
  • tarjoaa Suomelle mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa kansainvälisen Peppol-verkoston sekä sanomaliikenteen kehitykseen. Kehitystyötä tehdään avoimesti ja tiiviisti sidosryhmien kanssa.

Mitä nimi Peppol tarkoittaa?

Alun perin Peppol (Pan-European Public Procurement On-Line) oli EU:n rahoittaman projektin nimi vuosina 2008-2012. Projektin päätyttyä osanottajat perustivat OpenPeppol-yhdistyksen hallinnoimaan projektin tuloksia.

Tutustu tarkemmin Peppoliin

Lue hankintojen tiedonvaihdon sähköistämisestä

Lisätietoja Peppolista:
Hannu Kivinen, johtava asiantuntija, hannu.kivinen@valtiokonttori.fi

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset