Hyppää sisältöön

Kuntien ja kuntayhtymien taloustietojen keruu käynnistyi Valtiokonttorissa

Pian kaikkien Suomen kuntien ja kuntayhtymien taloustiedot ovat vertailtavissa julkisen verkkopalvelun, Tutkihallintoa.fi:n kautta. Jo nyt palvelussa on kuntakentän talousarvio- ja suunnitelmatietoja. Ensi vuonna sivustolle saadaan kuntatalouden toteumatiedot.

Eduskunta hyväksyi 10.12.2019 kuntien taloustietojen tuottamista ja raportointia koskevan lain. Kunnat siirtyvät asteittain automatisoituun talousraportointiin ja samalla kuntien taloustietojen keruuvastuu siirtyy Tilastokeskukselta Valtiokonttorille. Vuodesta 2021 lähtien vastaamme kuntien taloustietovarannon ylläpidosta.

Harjoituskierros onnistui lähes aikataulussa – suurin osa kuntien talousarviotiedoista kerätty

Kuntatalouden tietopalvelu otettiin käyttöön jo tämän vuoden alussa, kun kunnat ja kuntayhtymät toimittivat ensimmäistä kertaa vuoden 2020 talousarvio ja -suunnitelmatietonsa Valtiokonttoriin.

Kyseessä oli harjoitusluonteinen kierros ennen varsinaista viranomaistehtävää. Tavoitteena oli saada kaikkien kuntien ja kuntayhtymien suunnitelmatiedot tietopalveluun. Aikataulussa tietonsa toimitti 75 % kunnista ja kuntayhtymistä. Tämän hetken tilanne lähentelee sataa prosenttia.

Katso talousarvio ja -suunnitelmatietojen raportoinnin ajantasainen tilanne Tutkihallintoa.fi-palvelusta >

Ensi vuodesta alkaen tietoja kerätään monta kertaa vuodessa

Vuonna 2021 kuntakenttä toimittaa tietopalveluun toteutumatietoja. Tammikuussa toki aloitetaan taas suunnitelmatietojen keruulla, mutta huhtikuussa on edessä neljännesvuositietojen keruu. Silloin kunnat ja kuntayhtymät raportoivat taloustietojaan uudella tavalla.

Olemme talousraportoinnin automatisoinnissa lähes loppusuoralla. Matkan varrella kunnat ovat muuttaneet toimintatapojaan, siirtyneet taloushallinnossaan yhteisiin palveluluokkiin, sektoriluokitukseen sekä noudattamaan JHS-suosituksia ja taksonomioita. Kaikki tämä hyödyttää taloushallinnon automatisointia kokonaisuutena. Ennen pitkää automatisointi säästää resursseja ja tukee johtamista, kun taloustiedot ovat reaaliaikaisesti saatavilla.

Lue lisää:

Kohderyhmä: Viranomaiset

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset