Hyppää sisältöön

ASP-lainojen enimmäismäärät nousevat

ASP-korkotukilainojen enimmäismäärien korotukset tulivat voimaan 15.4.2021 ja ne koskevat lainoja, jotka nostetaan tuona päivämääränä tai sen jälkeen. Kuntajaotteluun tulee uusi ryhmä Tampereelle ja Turulle.

Uudistuksen taustalla on edellisen, vuonna 2014 tehdyn tarkistuksen jälkeen tapahtunut asuntojen hintojen nousu suurissa kaupungeissa. ASP-lainojen enimmäislainamäärät on nyt tarkistettu vastaamaan nykyistä hintatasoa. Uudistuksen tavoitteena on se, että ensiasunnon ostajilla olisi mahdollisuus ostaa tarpeidensa ja toiveidensa mukainen asunto.

ASP-korkotukilainojen kuntajaotteluun on lisätty uusi ryhmä Tampereelle ja Turulle. Aiemmin ryhmään ”muut kunnat” kuuluneiden Tampereen ja Turun asuntojen hinnat ovat kehittyneet selvästi eri tahtiin muiden ryhmään kuuluvien kuntien kanssa.

ASP-korkotukilainojen kuntajaottelu 15.4. alkaen

Asunnon sijaintikunta: Helsinki
Voimassa ollut lainan enimmäismäärä (euroa): 180 000
Uusi lainan enimmäismäärä (euroa): 215 000

Asunnon sijaintikunta: Espoo, Kauniainen, Vantaa
Voimassa ollut lainan enimmäismäärä (euroa): 145 000
Uusi lainan enimmäismäärä (euroa): 160 000

Asunnon sijaintikunta: Tampere, Turku
Voimassa ollut lainan enimmäismäärä (euroa): (115 000)
Uusi lainan enimmäismäärä (euroa): 140 000

Asunnon sijaintikunta: Muut kunnat
Voimassa ollut lainan enimmäismäärä (euroa): 115 000
Uusi lainan enimmäismäärä (euroa): 120 000

Valtiokonttori tarjoaa laajan kattauksen ASP-tilastoja

Valtiokonttori hallinnoi valtion myöntämiä korkotukia, kuten ASP-korkotukia. Valtiokonttori neuvoo pankkeja ASP-säädösten soveltamisessa.

Valtiokonttori myös julkaisee verkkosivuillaan tilastoja ASP-talletusten, -tilien, -lainojen ja -keskikorkojen kehityksestä. Tilastot ovat tarjolla pitkinä aikasarjoina, ja tilastojen tiedot voi verkkopalvelusta siirtää Exceliin tai tallentaa csv-muotoon. Tilastot osoittavat, että ASP-lainojen suosio on kasvanut 2010-luvulta alkaen: niin lainojen lukumäärä kuin lainojen yhteenlaskettu pääoma ovat kasvaneet varsin tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan.

Viimeisimpänä Valtiokonttorin verkkosivuilla on julkaistu tilasto, joka kuvaa ASP-tileille tehtyjen talletusten kokonaismäärän kehitystä vuodesta 2003 alkaen. ASP-talletuksia oli vuoden 2020 lopussa yhteensä 1,244 miljardia euroa.Tilasto kuvaa ASP-tileillä olevien talletusten kokonaismäärän kehitystä vuodesta 2003 alkaen.

Lisätietoja:

ASP-säästäminen ja ASP-laina Valtiokonttorin verkkosivuilla
ASP-korkotukilainojen tilastot Valtiokonttorin verkkosivuilla

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset