Hyppää sisältöön

Näin Valtiokonttori valvoo ASP-lainoitetun asunnon käyttöä

ASP-lainalla ostetun asunnon voi perustellusta syystä vuokrata enintään kahdeksi vuodeksi. Vuokraamisesta ei tarvitse ilmoittaa Valtiokonttorille.

Valtion takaamalla ASP-korkotukilainalla on monia hyviä etuja, kuten korkotuki ja maksuton valtiontakaus. Koska ASP-järjestelmä on tarkoitettu ensiasunnon ostoon, tulee ASP-lainan kohteena olevan asunnon tulla lainansaajan omaan käyttöön. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lainansaaja asuu vakituisesti asunnossa, eikä asunto ole esimerkiksi vuokrattuna sijoituskäyttöön.

Koska elämäntilanteet toisinaan muuttuvat, voi ASP-korkotukilainan kohteena olevan asunnon vuokrata erityisestä syystä enintään kahdeksi vuodeksi. Perusteltuna syynä pidetään esimerkiksi työskentelyä tai opiskelua toisella paikkakunnalla. Yli kaksi vuotta kestävä vuokraus ei kuitenkaan ole sallittua edes perustellusta syystä. ASP-asunnon vuokrausta koskevat rajoitukset päättyvät kymmenen ensimmäisen lainavuoden jälkeen samalla kun ASP-korkotuki päättyy.

  • ASP-lainalla ostetun asunnon vuokraamisesta kysytään meiltä ulos – katso ASP-avittajan vastaus!

Aiemmin kunnat ovat valvoneet ASP-lainoitetun asunnon käyttöä, mutta tämä tehtävä siirtyi vuoden alusta Valtiokonttorille. Valtiokonttorin tehtävänä on valvoa, että ASP-korkotukilainaa käytetään lainsäädännön mukaisiin tarkoituksiin. Valtiokonttorissa valmistauduttiin vuoden 2022 aikana valvontatehtävän käynnistämiseen monin tavoin. Tehtävä on vaatinut esimerkiksi järjestelmäkehitystä ja yhteistyötä rahalaitosten kanssa.

Mikäli Valtiokonttori havaitsee, että ASP-lainoitettu kohde ei ole lainansaajan omassa käytössä, lähetetään hänelle lausumapyyntö. Lainansaajan tulee tällöin antaa selvitys lainavarojen käytöstä Valtiokonttorille. Mikäli katsotaan, että lainavarojen käyttö on ollut lain mukaista, ASP-korkotukilainaan ei tule muutoksia. Jos Valtiokonttori toteaa, että lainavaroja ei ole käytetty lain mukaisiin tarkoituksiin, lakkauttaa Valtiokonttori ASP-korkotuen. Harkintansa mukaan Valtiokonttori voi takaisinperiä aiemmin maksetun korkotuen enintään viisinkertaisena. Tieto korkotuen lakkauttamista koskevasta päätöksestä toimitetaan tiedoksi myös lainan myöntäneelle rahalaitokselle.

ASP-korkotukilainansaajan on hyvä huolehtia siitä, että hänen osoitetietonsa ovat aina ajan tasalla ja niissä tapahtuvista muutoksista ilmoitetaan väestötietojärjestelmään. Mikäli asunto on tarve vuokrata muusta kuin perustellusta syystä tai yli kahdeksi vuodeksi, on hyvä olla yhteydessä omaan rahalaitokseen ja selvittää ASP-lainan muuttamista tavalliseksi asuntolainaksi tai sijoituslainaksi. ASP-laina on myös mahdollista siirtää toiseen kohteeseen, jos esimerkiksi elämäntilanne muuttuu ja isompi asunto on ajankohtainen.

Lisätietoja:
luottoasiantuntija ja ASP-avittaja Arttu Jokinen, p. 0295 502 105

Kohderyhmä: Henkilöasiakkaat

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset