Hyppää sisältöön

ASP-järjestelmän ehdot muuttuvat 2023, Valtiokonttorille uusia tehtäviä

Valtiokonttorin ja pankkien välinen yhteistyö selkeytyy, kun sähköisestä tiedonsiirtotavasta tulee pankeille pakollista. Korkotuen lainmukaisuuden valvonta siirtyy kunnilta Valtiokonttoriin. ASP-lainsäädännön muutokset tulevat voimaan vuoden 2023 alusta.

Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä uudistuu. ASP-järjestelmän muutoksilla halutaan edistää erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten mahdollisuuksia omistusasumiseen. Keskeiset muutokset ovat:

  • ASP-säästösopimuksen teon yläikäraja nousee 39 vuodesta 44 vuoteen
  • Yhteisen asunnon hankkiminen helpottuu siten, että kahden ASP-tilin käyttäminen yhteisen asunnon hankintaan nostaa myös lainan enimmäismäärää. Jatkossa korkotukilainaa voidaan myöntää 50 prosenttia enemmän silloin, kun molemmat asunnonhankkijat käyttävät kauppaan omat ASP-tilinsä
  • ASP-lainaan kuuluvan maksuttoman valtiontakauksen enimmäismäärä nousee 60 000 €:n (oli aikaisemmin 50 000 €).

Muutokset tulevat voimaan 1.1.2023.

Sähköinen tiedonsiirtotapa tulee pankeille pakolliseksi, lainvalvonta keskitetään Valtiokonttoriin

Valtiokonttori hallinnoi valtion myöntämiä korkotukia, kuten ASP-korkotukia. Tehokas hallinnointi edellyttää, että Valtiokonttori saa pankeilta säännöllisesti kaikki tiedot ASP-sopimuskokonaisuuksista, kuten avatuista ASP-tileistä, myönnetyistä lainoista, lainojen kohteista, laina-ajoista, vakuuksista, saldotiedoista ja maksuviivästyksistä.

Tiedon eheys on tärkeää paitsi tehokkaan hallinnoinnin, myös valtion vastuiden kokonaiskuvan kannalta. ASP-lainojen suosio on kasvussa.

Sähköinen tiedonsiirtotapa tulee lakimuutosten myötä pankeille pakolliseksi.

Myös korkotuen lainmukaisuuden valvonta yksinkertaistuu. Kunnat vapautetaan lainvalvontatehtävästä, ja lainvalvonta keskitetään Valtiokonttoriin

Tavoitteena tiivis dialogi pankkien kanssa

Valtiokonttori on varautunut uusiin tehtäviin järjestelemällä toimintojaan uudestaan. Antolainauksen yksikössä aloitti keväällä uusi ryhmä, ASP-luotot ja takaukset, joka keskittyy henkilöasiakkaiden korkotuki- ja valtiontakauslainakannan hallinnointiin. Uuden ryhmän esihenkilönä toimii Soile Karttunen.

Ryhmän tavoitteena on rakentaa tiivistä ja toimivaa dialogia pankkien kanssa, konkreettisesti esimerkiksi tarjoamalla pankeille koulutusta.

Lue lisää:
ASP-säästäminen ja ASP-laina
Rahoitus- ja lainapalveluiden yhteystiedot

Kohderyhmä: Henkilöasiakkaat Pankit ja rahoituslaitokset

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset