Hyppää sisältöön

Valtiokonttori avittaa asuntosäästäjiä ja ensiasunnonostajia ASP-järjestelmän kiemuroissa

”ASP tarjoaa rahanarvoisia etuja ensimmäisen omistusasunnon hankintaan. Etenkin nyt kun korot ovat nousseet, haluamme ensiasuntoa pohtivien tietävän näistä”, Valtiokonttorin apulaisjohtaja Sanna Pälsi kertoo.  

Kuvituskuva Facetime-puhelusta.
Kannattaako avata ASP-tili, vaikka asunnonhankinta ei olisi vielä yhtään ajankohtaista? Mitkä ASP-lainan hyödyt ovat tavalliseen asuntolainaan nähden? Voiko ASP-lainaan saada korkosuojausta, entä lyhennysvapaata? Entä jos parin vuoden sisään suunnitelmissa on muutto yhteen puolison kanssa – voiko ASP-lainan siirtää uuteen asuntoon? 

Ensiasunnon hankintaa pähkäilevillä on paljon kysymyksiä, joihin haetaan vastauksia ystäviltä, omasta pankista – tai sosiaalisen median keskusteluista. Silloin tällöin näissä keskusteluissa jopa vertaisneuvotaan kääntymään Valtiokonttorin puoleen. Valtiokonttori ohjeistaa pankkeja ja yksityishenkilöitä ASP-säädösten soveltamisessa käytännön tilanteisiin.  

Palvellakseen tätä kohdeyleisöä suoraan ja paremmin Valtiokonttori on tänään lanseerannut #ASP-avittaja -kampanjan. Kampanjan tavoitteena on auttaa ensiasuntoa varten säästäviä tai ensiasunnon hankintaa harkitsevia tekemään oman tilanteensa kannalta parhaat päätökset.  

Kampanja koostuu lyhyistä videoista, joissa Valtiokonttorin omat asiantuntijat vastaavat pinnalla oleviin ASP-kysymyksiin. Videoiden käsikirjoituksissa on hyödynnetty paitsi tiimin omaa tuntumaa päivittäisestä asiakaspalvelutyöstä, myös sosiaalisen median alustoja, etenkin Jodelia. Kampanjasivustolta löytyy myös ASP-laskureita, joista toinen havainnollistaa valtion korkotuen suuruutta eri lainamäärillä ja korkotasoilla, ja toinen auttaa hahmottamaan ASP-korkotukilainan enimmäismääriä, jotka ovat erilaiset eri puolilla maata ja jotka myös joustavat aikaisempaa paremmin elämäntilanteen mukaan. 

Korkojen nousu on mutkistanut ensiasunnon hankintaa 

#ASP-avittaja-kampanjalla Valtiokonttori nostaa esiin etenkin kahta asiaa, luottopäällikkö Soile Karttunen kertoo. Ensinnäkin, vaikka korkojen nousu on kokonaisuutena mutkistanut ensiasunnon hankintaa, ASP:n edut ovat nyt entistä relevantimmat. 

“ASP on maksutonta valtion tukea, joka sisältää esimerkiksi korkosuojauksen valtion korkotuen muodossa kymmeneksi vuodeksi. Järjestelmän uudistuksilla, kuten säästämisen yläikärajaa nostamalla ja pariskunnan yhteisen ASP-lainan enimmäismäärää kasvattamalla on haluttu huolehtia siitä, että ensiasunnon ostaminen olisi näinäkin aikoina mahdollista mahdollisimman monelle, jotka siitä haaveilevat”, Karttunen sanoo.  

Toinen asia on se, että valtiolla ollaan palveluammatissa. Asuntosäästämisen aloittamiseen tai ensiasunnon hankintaan liittyvät asiat voivat olla monimutkaisia, mutta Valtiokonttori haluaa osaltaan yrittää tehdä ainakin ASP-palasta helposti omaksuttavan.  

“Omilla kasvoilla ja reaalimaailman kysymysten ympärille rakennetulla viestinnällä haluamme viestiä sitä, että täällä on töissä ihmisiä, jotka avittavat mielellään. Organisaatio, jonka nimessä on “valtio” ja “konttori” ei välttämättä ole kaikkein lähestyttävin tai tälle yleisölle lainkaan edes tuttu, mutta tätä haluamme muuttaa”, Karttunen sanoo.  

Lisätietoja:  

apulaisjohtaja Sanna Pälsi, Valtiokonttori, p. 0295 502 210
luottopäällikkö Soile Karttunen, Valtiokonttori, p. 0295 503 313 

Tausta: ASP-järjestelmä  

ASP-järjestelmän tavoitteena on kannustaa asuntosäästämiseen ja parantaa ensimmäisen omistusasunnon hankintamahdollisuuksia. ASP-järjestelmä on maksutonta valtion tukea, joka koostuu useasta elementistä: hyvästä korosta ja lisäkorosta asuntosäästöille, muita ensiasuntolainoja alhaisemmasta korosta ASP-lainalle, valtion korkotuesta kymmeneksi vuodeksi sekä valtiontakauksesta ASP-lainalle. 

ASP-tilien määrä ja ASP-lainakanta on kasvanut tasaisesti koko 2010-luvun. Järjestelmään on viime vuosina tehty useita parannuksia: ASP-lainojen enimmäismäärät nousivat v. 2021, ja vuoden 2023 alussa voimaan tuli useita muutoksia, muun muassa se, että kahden asuntosäästäjän yhdessä hankkiman asunnon ASP-lainan enimmäismäärää korotettiin 50 prosentilla. 

Valtiokonttori neuvoo pankkeja ja asunnonostajia ASP-säädösten soveltamisessa käytännön tilanteisiin sekä vastaa ASP-valvonnasta. Valtiokonttori julkaisee verkkosivuillaan kattavia ASP-tilastoja: https://www.valtiokonttori.fi/tilastot-ja-raportit/tilastoja-rahoitus-ja-lainapalveluista/  

Kohderyhmä: Henkilöasiakkaat Pankit ja rahoituslaitokset

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset