Hyppää sisältöön

ASP-järjestelmän muutokset voimaan – Valtiokonttorin ASP-sivusto on päivitetty

ASP-järjestelmään tuli 1.1.2023 alkaen voimaan lukuisia uudistuksia: säästämisen yläikäraja nousi, kahden asuntosäästäjän yhdessä hankkiman asunnon ASP-lainan enimmäismäärää korotettiin 50 prosentilla, ja ASP-lainan valtiontakaukseen tuli korotus. Valtiokonttori on päivittänyt ASP-palvelusivustonsa vastaamaan uutta sääntelyä.  

ASP-järjestelmän tavoitteena on kannustaa asuntosäästämiseen ja parantaa ensimmäisen omistusasunnon hankintamahdollisuuksia. ASP-järjestelmä on maksutonta valtion tukea, joka koostuu useasta elementistä: hyvästä korosta ja lisäkorosta asuntosäästöille, muita ensiasuntolainoja alhaisemmasta korosta ASP-lainalle, valtion korkotuesta kymmeneksi vuodeksi sekä valtiontakauksesta ASP-lainalle.

Valtiokonttori neuvoo pankkeja ja asunnonostajia ASP-säädösten soveltamisessa käytännön tilanteisiin. Valtiokonttori on päivittänyt ASP-säästämistä ja ASP-lainaa koskevat osuudet verkkosivuiltaan ja uudistanut ASP-järjestelmää koskevat usein kysytyt kysymykset. Erityisesti pankkien käyttöön laadittu yksityiskohtaisempi ASP-ohjeistus on myös päivitetty.

Korot nousivat nopeasti vuonna 2022, mikä tekee ASP-järjestelmästä ja ASP-lainaan sisältyvästä korkosuojauksesta erityisen ajankohtaisen. Valtio maksaa korkotukea, jos ASP-lainan korko ylittää 3,8 prosenttia.

”Etenkin korkojen nousun myötä ASP-järjestelmän edut lainansaajalle ovat hyvät. Voimaan tulleilla muutoksilla on pyritty parantamaan ASP-järjestelmän toimivuutta, ja että yhä useamman on mahdollista säästää ja hankkia omistusasunto”, luottopäällikkö Soile Karttunen sanoo.

ASP-lainalla ostetun asunnon tulee olla omassa käytössä

Valtiokonttorin uutena tehtävänä on vuoden 2023 alusta alkaen valvoa, että ASP-korkotukilainaa käytetään lainsäädännön mukaisiin tarkoituksiin. ASP-järjestelmällä valtio tukee ensiasunnon hankintaa. Siksi ASP-lainan kohteena olevan asunnon on tultava lainansaajan omaan käyttöön.

ASP-lainalla ostettu asunto voidaan erityisestä syystä vuokrata enintään kahdeksi vuodeksi. Yli kaksi vuotta kestävä vuokraus ei ole sallittua edes perustelluista syistä. ASP-lainaan maksetaan korkotukea ensimmäisen kymmenen vuoden ajan, ja kun korkotuki päättyy, myös vuokrausta koskevat rajoitukset päättyvät.

Myös valvontatehtävä on ajankohtainen nyt, kun korkotukia aletaan vuonna 2023 maksaa merkittävästi enemmän kuin moneen vuoteen. Valtiokonttori on lisännyt palvelusivustolleen uuden ASP-valvontaa koskevan osion, jossa kuvataan Valtiokonttorin menettely sekä lainansaajan ja rahalaitosten velvollisuudet. Käytännössä ASP-lainansaajan on huolehdittava osoitetietojensa ajantasaisuudesta ja rahalaitoksen niiden säännöllisestä, sähköisestä tiedonsiirrosta Valtiokonttorille. Näin valvonta voidaan toteuttaa tehokkaasti rekisteritietoja hyödyntämällä.

Lue lisää: ASP-säästäminen ja ASP-laina

Kohderyhmä: Henkilöasiakkaat Pankit ja rahoituslaitokset

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset