Hyppää sisältöön

Logistiikan asiantuntijoita kutsutaan kehittämään alan digitaalisia toimintatapoja (Peppol)

Peppol-standardi on ollut aikaisemmin tuttu lähinnä hankintasanomien puolella. Hankintasanomien käyttö laajenee nopeasti. Myös valtio ottaa käyttöön 1.4.2024 alkaen Peppol-muotoiset tilaussanomat ja tilausvahvistussanomat hankinnoissaan.

Peppol laajenee logistiikka-alalle

Nyt Peppolin kehityksessä on alkamassa uusi vaihe. Suunnitteilla on täysin uusi logistiikkakokonaisuus, johon kuuluu alustavasti:

  • Lähetys- ja vastaanottoilmoitus (BIS for Despatch Advice Advanced)
  • Kuorman painoilmoitus (BIS for Weight Statement)
  • Kuljetuksen suunnittelu (BIS for Transport Execution Plan)
  • Kuljetuksen tilannetieto (BIS for Transportation Status)
  • Rahtikirja (BIS for Waybill)

(BIS = Business Interoperability Specification, jolla määritellään prosessin kulku. BIS määritykset sisältävät yhden tai useamman asiakirjan)

Kokonaisuus on laaja ja tavoitetaso korkealla. Projekti alkaa 15.2. Ensimmäisiä julkaisuja on odotettavissa kesän tienoilla, mutta työ itsessään jatkuu paljon pidempään.

Perustamme oman mirror-ryhmän logistiikan asiantuntijoille

Valtiokonttori hakeutui viime vuonna kansalliseksi Peppol-viranomaiseksi. Tehtävänämme on muun muassa edistää ja valvoa Peppol-verkon käyttöä Suomessa. Kansallisena Peppol-viranomaisena osallistumme myös Peppolin logistiikkakokonaisuuden kehittämiseen. Perustamme projektille suomalaisen mirror-ryhmän, jonne toivomme mahdollisimman laajasti osallistujia sellaisilta tahoilta, joilla on kokemusta logistiikan prosessien parissa toimimisesta.

Mirror-ryhmän toimintaan osallistuaksesi et tarvitse aiempaa kokemusta standardointityöstä tai Peppolin tuntemusta. Päätät itse, millaisella panoksella haluat osallistua. Meille tärkeää tietoa on esimerkiksi:

  • Prosessien kulku logistiikassa tällä hetkellä
  • Mitä asiakirjoja käytetään tai millaisia asiakirjoja pitäisi käyttää
  • Millaisia tietoja logistiikan asiakirjoilla tulee olla
  • Mitä osapuolia prosesseissa tulee olla mukana

Tavoitteenamme on keskustella mirror-ryhmässä suomalaisten organisaatioiden logistiikkakokonaisuuteen liittyvistä tarpeista, kerätä yhteiset ideat ja mielipiteet yhteen ja välittää ne varsinaiseen Peppolin standardointiryhmään.

Nyt on hyvä hetki vaikuttaa siihen, miltä Peppolin logistiikkakokonaisuus tulee näyttämään. Mitä aikaisemmassa vaiheessa saamme näkemyksemme esille, sitä todennäköisemmin se saadaan läpi projektissa. Yhdessä pystymme vaikuttamaan työryhmän toimintaan paremmin. Järjestimme vastaavan mirror-ryhmän Peppolin Advanced Ordering -projektissa viime vuonna. Silloin saimme yhdessä vietyä tärkeiksi näkemiämme asioita eteenpäin ja suurin osa ehdotuksistamme hyväksyttiin projektissa.

Mirror-ryhmä kokoontuu Teamsissa kahden viikon välein parillisen viikon keskiviikkona klo 13-14. Ilmoittaudu mukaan ryhmän toimintaan kirjoittamalla vapaamuotoinen sähköposti osoitteeseen peppol@valtiokonttori.fi .

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja:
Hannu Kivinen
johtava asiantuntija

Valtiokonttori, Suomen Peppol-viranomainen
Sähköposti: hannu.kivinen@valtiokonttori.fi
Matkapuhelin: 050 463 34 34

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset