Hyppää sisältöön

Valtiontakaukset sähköyhtiöiden maksuvalmiuden tukemiseksi – Valtiokonttorin sivuilta lisätietoa

Laki sähköenergialaskujen maksuajan pidentämisestä ja sähköyhtiöiden maksuvalmiuden väliaikaisesta tukemisesta (276/2023) astui voimaan 6.3.2023. Lain myötä Valtiokonttori voi myöntää sähkön vähittäismyyntiä harjoittaville sähköyhtiöille valtiontakauksen sähkölaskusaatavien maksunlykkäyksistä aiheutuvan maksuvalmiusvajeen kattamista varten otettavalle lainalle.

Sähkölaskujen maksuaikojen pidennyksellä tuetaan kotitalouksia ja yrityksiä talvikuukausien sähkölaskujen maksamisessa. Maksuaikojen pidennys johtaa siihen, että sähkön vähittäismyyjät saavat saatavansa viiveellä. Tämä voi aiheuttaa sähkön myyjille likviditeettivajausta. Yritysten maksuvalmiutta tuetaankin myöntämällä valtiontakauksia maksuvalmiuslainoille. Valtion takaaman lainan lainanmyöntäjänä voi olla luottolaitos tai työeläkevakuutusyhtiö.

Valtioneuvosto on antanut torstaina 23.3.2023 asetuksen (362/2023) haettavan valtiontakauksen keskeisistä ehdoista. Takaukseen sovelletaan EU:n tilapäisiä kriisitukipuitteita. Euroopan komissio on antanut hyväksynnän toimien käyttöön.

Valtiokonttorin verkkosivuilta löytyy sähköyhtiöiden valtiontakauksia koskien lisätietoa ja ohjeet valtiontakauksen hakemiseksi.

Yhteystiedot Valtiokonttorissa: sähköyhtiöiden valtiontakauksiin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä osoitteeseen valtiontakaukset@valtiokonttori.fi tai puhelimitse 029 550 2270

Lisätietoja:

Lait takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä ja sähkölaskujen maksuaikojen pidentämisestä voimaan ensi viikolla (työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 2.3.2023)

Asetus tarkentaa sähköyhtiöille myönnettävien valtiontakausten ehtoja (valtioneuvoston tiedote 23.3.2023)

Komissio hyväksyi sähköhyvityksen (työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 23.3.2023)

Kohderyhmä: Yritykset ja yhteisöt

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset