Hyppää sisältöön

Valtiontakaukset sähköyhtiöille

 • Valtiontakauksen hakuaika on päättynyt 31. heinäkuuta 2023.

  Valtiokonttori voi myöntää sähkön vähittäismyyntiä harjoittaville sähköyhtiöille valtiontakauksen sähkölaskusaatavien maksunlykkäyksistä aiheutuvan maksuvalmiusvajeen korvaamista varten otettavalle lainalle.

  Valtion takaamaa lainaa voidaan käyttää sähköyhtiön maksuvalmiuden tukemiseen sähkölaskusaatavien maksuaikojen pidentämisen johdosta.

  Valtion takaamaa lainaa ei saa käyttää sähköyhtiön olemassa olevan rahoituksen ennenaikaiseen tai maksusuunnitelmasta poikkeavaan takaisinmaksuun, tai jo olemassa olevan rahoituksen tai vakuuksien järjestelyyn muullakaan tavoin.

 • Valtiontakauksen ehdot

  Valtion takaaman lainan lainanmyöntäjänä voi olla luottolaitos tai työeläkevakuutusyhtiö. Valtiontakaus on luonteeltaan omavelkainen. Valtiontakaus kattaa 90 % päävelan kulloinkin voimassa olevasta pääomasta.

  Valtiontakausta ei voida myöntää, mikäli on ilmeistä, että sähköyhtiö ei kykene suorittamaan valtion takaamasta lainasta johtuvia maksuvelvoitteita.

  Valtiontakauksen yrityskohtainen ehdoton enimmäismäärä on sähkölaskusaatavien maksuaikapidennyksistä yhtiölle koituva arvioitu maksuvalmiustarve.

  Valtiontakauksen ehdoista säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksessa. Tutustu Valtiokonttorin ohjeeseen sähköyhtiöiden valtiontakauksen keskeisistä ehdoista.

 • Valtiontakauksen takausmaksu

  Valtiontakaus on maksullinen. Takausmaksu on kertaluontoinen, ja se peritään takauspäätöksen yhteydessä koko myönnetystä määrästä. Takausmaksun perimisestä huolehtii Valtiokonttori.

  Takausmaksun määrä on 0,25 prosenttia myönnetyn takausvastuun määrästä pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä. Muulta kuin edellä tarkoitetulta pieneltä tai keskisuurelta yritykseltä perittävän takausmaksun suuruus on 0,5 prosenttia myönnetyn takausvastuun määrästä.

  Takausmaksusta säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksessa.

 • Valtiontakauksen hakeminen

  Valtiontakausta haetaan kirjallisesti Valtiokonttorista viimeistään 31. heinäkuuta 2023. Takaushakemukset ratkaistaan hakemusjärjestyksessä.

  Löydät valtiontakausten hakuohjeen täältä.

  Tarvittaessa voitte olla asiasta yhteydessä asiakaspalveluumme.