Hyppää sisältöön

Valtion ehdollisten vastuiden tunnistaminen kestävän taloudenhoidon edellytys

Pohjoismaiden laskentapäälliköt sekä joukko taloushallinnon asiantuntijoita ja johtajia tapasivat Helsingissä 11.–13. syyskuuta. Tänä vuonna oli Suomen eli Valtiokonttorin vuoro isännöidä vuosittaista kokoontumista, jossa keskusteltiin valtion kirjanpidosta ja tilinpäätöksestä, Pohjoismaiden taloustilanteesta ja eri maissa käynnissä olevista uudistuksista. Taloushallintoon liittyvien aiheiden lisäksi tutustuttiin myös NATO-raportointiin.

Töölönlahti on verhoutunut syysaamun kosteaan sumuun, kun Pohjoismaiden laskentapäälliköt kollegoineen saapuvat Pikku Finlandialle. Kolme päivää kestävän konferenssin asialistalla on joukko talousraportointiin liittyviä kysymyksiä, jotka yhdistävät eri maissa työskenteleviä laskentatoimen asiantuntijoita. Tunnelma on odottava – mitä kaikkea opimme kollegoiltamme ja miltä maailmantilanteen talouteen heijastuvat haasteet näyttävät muissa Pohjoismaissa?

Kansantalouden katsauksen ohella valtiontalouden ehdolliset vastuut ja niihin liittyvät riskit on aihe, jota on pohdittu kaikissa osallistujamaissa. Ehdollisia vastuita ovat muun muassa valtion takaukset, joista voi aiheutua tietyissä tilanteissa menoja valtiolle.

– Taloudellisten riskien hallinta on tärkeää finanssipolitiikan ja talouden ohjauksen kannalta erityisesti, kun talouden kasvunäkymät ovat pysyneet maltillisina ja taloudelliset vastuut ovat kasvaneet voimakkaasti, Valtiokonttorin laskentapäällikkö Jaana Tiimonen kertoo.

Valtion tilinpäätös laajenee useissa Pohjoismaissa

Ehdollisten vastuiden lisäksi valtion tilinpäätöksen laajentaminen ja automaation vahvempi käyttö tilinpäätöstietojen toimittamisessa sai aikaan vilkasta keskustelua. Tiimonen kertoo, että yhteistyö tulee myös jatkumaan näiden aiheiden parissa.

– Meillä on paljon yhteisiä asioita, vaikka kaikki emme olekaan Euroopan unionin jäsenvaltioita. On suuri rikkaus vaihtaa ajatuksia esimerkiksi automatisaation tuomista mahdollisuuksista. Illallispöydässä innostuimme myös keskustelemaan Euroopan yleisen tietosuoja-asetuksen GDPR:n tulkintaan liittyvistä haasteista, apulaisjohtaja Tanja Wistbacka jatkaa.

Uusia ajatuksia ja välitöntä yhteistyötä yli valtiorajojen

Pohjoismailla on useita yhteistyöfoorumeita, joissa jaetaan tietoa ajankohtaisista teemoista, esimerkiksi taloushallinnon tai maksuliikkeen saralla. Keväällä 2023 Oslossa kokoonnuttiin maksuliikepäiville pohtimaan muun muassa eri maiden jatkuvuussuunnittelua, rahanpesun torjuntaa, sanktioita ja pakotekysymyksiä.

– Tilaisuudet antavat perspektiiviä siihen, miten muut Pohjoismaat hoitavat vastaavantyyppisiä laskentatoimen ja maksuliikkeen kysymyksiä.  Meillä Pohjoismailla on pitkä ja kunnioitettava yhteistyöperinne, hyvin paljon samaa mutta myös joitain eroavaisuuksia kansallisissa lähestymistavoissa – näistä voimme oppia toisiltamme. Vapaamuotoiset keskustelut ovat aina erittäin antoisia ja avartavia, kertoo, laskentapäällikkö- ja maksuliikepäiville osallistunut toimialajohtaja Lasse Skog kertoo.

Konferenssin viimeisten puheenvuorojen jälkeen laskentapäällikköpäivien perinteinen viestikapula ojennetaan Islannin edustajalle. Vielä pienen hetken Pikku Finlandian honkien koristamasta salista kuuluu iloinen puheensorina, mutta pian on pohjoismaisten tuttujen aika lentää takaisin kotiin. Ensi vuonna matka vie tulivuorien ja kuumien lähteiden saarelle, kun Islanti vastaa tapahtuman järjestelyistä.

Lisätietoja:
laskentatoimi(at)valtiokonttori.fi

 

 

 

Kuva
Valtiokonttori

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset