Hyppää sisältöön

Valtiokonttori ja digipostipalvelu Kivra yhteistyöhön

Valtion virastojen laskut voi yhteistyön myötä vastaanottaa sähköisesti myös digipostina Kivraan.

Valtiokonttori ja digipostipalvelu Kivra ovat solmineet yhteistyösopimuksen laskujen toimittamisesta sähköisesti digipostina. Kivra tulee uudeksi valtion laskujen sähköiseksi vastaanottamisen kanavaksi e-laskun ja muiden sähköisten kanavien rinnalle.

Valtion virastojen laskuja toimitettiin vuonna 2022 yli 9,1 miljoonaa kappaletta, joista noin 42% välitettiin sähköisesti. Valtion virastoja ovat esimerkiksi Traficom, Digi – ja väestötietovirasto, Maanmittauslaitos ja kymmenet muut virastot. Paperilaskujen osuus valtion laskutuksessa on edelleen merkittävä ja Valtiokonttori tekee aktiivisesti toimenpiteitä paperitse toimitettavien laskujen vähentämiseksi edistämällä mm. hallitusohjelman mukaista digitaalista ensisijaisuutta viranomaisviestintään sekä mahdollistamalla kansalaisille modernit sähköiset kanavat laskujen vastaanottamiseen.

“ Valtiokonttori palvelee valtionhallintoa, kansalaisia, kuntasektoria, yhteisöjä ja yrityksiä. Meille on tärkeää tarjota kansalaisten arkeen sopivia sähköisiä kanavia valtion virastojen laskujen välittämiseen. Yhteistyö digipostipalvelu Kivran kanssa mahdollistaa kansalaisille uuden kanavan laskujen vastaanottamiseen ja maksamiseen”, kertoo maksuliikepäällikkö Tarja Tapio Valtiokonttorista.

Digipostina toimitetut laskut ovat nopeasti, todennettavasti ja turvallisesti perillä ilman paperilaskuista syntyviä kustannuksia ja ympäristöhaittoja. Jos kaikki 5,4 miljoonaa vuonna  2022 paperilla toimitettua laskua toimitettaisiin sähköisesti, syntyisi ilmastopäästöjä 40,8 t Co2e verran vähemmän vuodessa, joka vastaa puissa laskettuna yli tuhatta täysikasvuista puuta.

“Olemme iloisia, että Valtiokonttorin kanssa tehdyn sopimuksen myötä kansalaiset voivat vastaanottaa jatkossa valtion virastojen laskut sähköisesti digipostina Kivraan. Suomi on monissa asioissa digitalisaation edelläkävijä, mutta digipostin kehityksessä olemme jääneet  yhteiskunnassamme pohjoismaisessa vertailussa jälkeen. Toimiva ja laajasti kansalaisten arkea kokoava digiposti nopeuttaa digitalisaatiota ja tuo laajoja hyötyjä yhteiskuntaan. Valtiokonttorin kanssa tehdyn yhteistyösopimuksen myötä kansalaisilla on jatkossa mahdollisuus koota jälleen askeleen laajemmin yksityisen ja julkisen sektorin laskut digipostina samaan sähköiseen palveluun, yhden turvallisen kirjautumisen taakse ”, kertoo Kivran toimitusjohtaja Ilari Abdeen 

Digipostipalvelu Kivra otetaan käyttöön valtion myyntilaskuaineistojen välityksessä vaiheittain vuoden 2024 aikana. Valtiokonttori ja Palkeet tiedottavat kirjanpitoyksiköitä sekä virastoja käyttöönottoaikataulusta.

Lisätietoja: verkkolaskutus@valtiokonttori.fi

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset