Hyppää sisältöön

Tuija ja Eero aloittavat ison ”putkiremontin” Valtiokonttorin lainanhallinnalle

Antolainaus-yksikön ydinjärjestelmä uudistetaan kokonaan. Laina-asiakkaille ja lainoja myöntäville sidosryhmille uudistus tulee näkymään helpompana asiointina ja parempana tiedonvaihtona, projektipäälliköt Tuija Käckman ja Eero Karjalainen lupaavat.  

Kaikki antolainauksen tehtävät liittyvät tavalla tai toisella lainojen hallinnointiin. Tuija ja Eero pääsevät uudistamaan yhden yksikön tärkeimmistä työvälineistä syksystä alkaen, kun kilpailutusvaihe on ohi ja toteutus alkaa valitun kumppanin kanssa.

Tuija Käckman ja Eero Karjalainen uudistavat Valtiokonttorin lainanhallinnan.

Uudistus tehdään, jotta lainanhallinta saadaan vihdoin nykyaikaan: työvälineen on ominaisuuksiltaan tuettava tämän päivän työskentelytapoja ja keskusteltava avoimin rajapinnoin muiden Valtiokonttorin sisäisten ja ulkoisten järjestelmien kanssa. Kun oma työ muuttuu sujuvammaksi, näkyy se ennen pitkää asiakkaillekin helpompana asiointina ja sidosryhmille tehokkaampana tiedonvaihtona.

– Yksi tärkeimpiä muutoksia tulee olemaan se, että pystymme tekemään lainoihin muutoksia nykyistä helpommin. Muutokset voivat koskea esimerkiksi hoitosuunnitelmia tai asiakkaan kanssa sovittuja maksusuunnitelmia, Eero kuvaa.

– Ja ennen pitkää uusi järjestelmä mahdollistaa paljon modernimman version asiakkaiden sähköisestä asiointipalvelusta. Mutta se on oma projektinsa, Tuija kertoo.

Paperiton, tietoturvallinen ja tehokas (etä)työ ajaa IT-uudistuksia

Lainanhallinta uudistetaan kokonaan. Uudistus koskee Valtiokonttorin hallinnoimia suoria lainoja, joita ovat pääasiassa Business Finlandin yrityksille myöntämät tutkimus- ja kehitysprojektilainat, aravalainat ja Maanmittauslaitoksen tai Ely-keskusten myöntämät maaseutuluotot. Keväällä 2021 lainakanta oli noin 4,7 miljardia euroa ja koostui lähes 14 000 lainasta.

Kuten putkiremontissa, uudistuksessa ensin avataan, sitten rakennetaan uudestaan kaikki lainanhallinnan ydinprosessit sopimus- ja tuotehallinnasta reskontraan. Ehkä siksi tuleva ratkaisu on työnimetty Ressuksi. Taustalla on keväällä valmistunut hyvä esiselvitys sekä tuore, onnistunut kokemus ketterästä kehittämisestä.

Kokonaisuus on haastava, mutta Tuija ja Eero odottavat projektilta paljon. Valmista tuotetta ei ole eikä voikaan olla, sillä millään pankilla tai rahoituslaitoksella ei ole vastaavia lainatuotteita kuin valtiolla.

– On luottavainen fiilis, että saadaan hyvä järjestelmä, vaikka hanke onkin iso, Tuija sanoo.

Tuijalla on 20 vuoden kokemus Valtiokonttorin antolainauksen tehtävistä. Hän työskentelee vuokrataloyhteisöjen talouden tervehdyttämistoimien parissa, mutta on koko uransa ollut kiinnostunut myös järjestelmäkehityksestä. Tuija on jo monesti aiemmin ollut isossa roolissa uudistamassa antolainausyksikön järjestelmiä, viimeisimpänä asiain- ja asiakirjahallintaa.

Eero siirtyi veroasiantuntijan tehtävistä Valtiokonttoriin vuonna 2016 niin ikään talouden tervehdyttämistoimien pariin. Työtehtävät ovat koko ajan laajentuneet ja seuranneet Eeron omia kiinnostuksia raportoinnin ja järjestelmäkehityksen suuntaan.

Kummankin kokemus on, että kun kiinnostusta ja ideoita riittää, Valtiokonttorissa pääsee mukaan tekemään isoja järjestelmäuudistuksia. Se on samaan aikaan työn suola ja haaste.

– Vaikuttamaan ehdottomasti pääsee, jos vain on motivoitunut. Toisaalta kehitettävää on niin paljon, että kaikkeen ei ehdi osallistumaan, jotta uudistukset myös valmistuvat, Eero sanoo.

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset