Hyppää sisältöön

Kuittien digitalisaatio vauhdittaa reaaliaikaiseen talouteen siirtymistä

Valtio siirtyy sähköiseen kuittiin 2025 mennessä

Mies nojaa seinään ja tutkii kännykkäänsä.Verkkolaskutus ja sähköinen lasku ovat valtiolla arkipäivää – nyt sähköinen palvelu halutaan ulottaa myös kuitteihin. Reaaliaikatalous, johon sisältyy verkkolaskutus, eKuitit eli sähköiset kuitit ja maksujärjestelmän automatisointi, toisi valtiolle kymmenien miljoonien eurojen vuotuiset säästöt.

Ensimmäiset eKuitti-pilotit alkavat valtionhallinnossa syksyllä 2019. Pilottien tarkoituksena on saada varmistus eKuitin toimivuudesta. Pilottien avulla eKuitista on tarkoitus tehdä osa taloushallinnon arkea ensin valtionhallinnossa ja myöhemmin myös kunnissa ja yrityksissä.

Kuittien sisältämä tieto tuotteista ja toimittajista on vielä toistaiseksi taloushallinnon näkökulmasta hukattua informaatiota. eKuitti voi kuitenkin olla ratkaisu, joka mahdollistaisi tiedon siirron automaattisesti esimerkiksi verottajan ja ostajan välillä. Se tarjoaisi myös kuluttajalle mahdollisuuden ostoskorinsa hiilijalanjäljen laskemiseen.

Jotta tämä voisi toteutua, kuitit ja laskut tarvitaan sähköisessä muodossa. Tiedon täytyy olla rakenteisessa muodossa sovitulla tietosisällöllä. Näin erilaiset taloushallinnon järjestelmät ja data-analytiikkaohjelmat voivat hyödyntää sitä.

Toimintamallit eKuitin käyttöönottoa varten ovat olemassa. Suurin eKuittiin liittyvä haaste onkin se, kuinka nopeasti kauppiaat ja yritykset ottavat sähköisen eKuitin käyttöönsä. Kuittien automatisointi eli eKuitin käyttöönotto nopeuttaisi kirjanpitoa ja auttaisi kuluttajan taloudenhallintaa ja mahdollistaisi myös tiedon hyödyntämisen laajasti esimerkiksi hiilijalanjälkeä laskettaessa.

Vuoteen 2025 mennessä eKuitista on määrä tulla valtion yhteinen ja pakollinen ratkaisu, jolloin kaikki valtion kanssa toimivat käyttäisivät eKuittia. Viranomaisten sähköisiin palveluihin panostaminen luo samalla myös pohjaa yritysten uusille innovaatioille ja vähentää yritysten kustannuksia. Lue lisää eKuitista Valtiokonttorin verkkosivuilta.

Sähköisen kuitin käyttöönottoa edistetään pohjoismaisella tasolla Nordic Smart Government -hankkeessa (NSG). Suomessa NSG-hanketta vetää Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) yhteistyössä Valtiokonttorin ja Verohallinnon kanssa. NSG-hankkeen tavoitteena on automatisoida taloustiedon kulku yritysten välillä Pohjoismaissa.

NSG-hanketta rahoittaa pohjoismaisen ministerineuvoston yhteydessä toimiva Nordic Innovation.
Lue lisää hankkeesta PRH:n verkkosivuilta.

eKuitti – eroon paperikuiteista

  • eKuitti on digitaalisessa muodossa oleva kuitti.
  • Valtio tarjoaa eKuittia -pilotti alkaa lokakuussa.
  • eKuitti tarjoaa hyötyjä koko yhteiskunnalle, ja lisäksi se on ilmastoystävällinen valinta.
  • eKuitti säästää vuositasolla noin 800 miljoonaa euroa yritysten työkustannuksia.
  • eKuitissa on mahdollisuus vientituotteeksi: yhteiset standardit mahdollistavat markkinoinnin koko Euroopassa.

Eurooppalaisen reaaliaikatalouden luominen on kriittisessä kehitysvaiheessa – eKuitti on nousemassa kehityksen kulmakiveksi

Lisätietoja:

Valtiokonttorin verkkolasku- ja eKuitti-hanke:

maksuliikepäällikkö Keijo Kettunen
puh. 0295 50 2408, keijo.kettunen[at]valtiokonttori.fi

taloushallinnon johtava asiantuntija Pirjo Ilola
puh. 0295 50 2081, pirjo.ilola[at]valtiokonttori.fi

Nordic Smart Government -hanke:

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH)
tiimiesimies Franck Mertens
puh. 029 509 5212, franck.mertens[at]prh.fi

Verohallinto (Vero)
valvontapäällikkö Sanna Esterinen
sanna.esterinen[at]vero.fi

Kohderyhmä: Viranomaiset Yhdistykset ja järjestöt Yritykset ja yhteisöt

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset