Hyppää sisältöön

VTV: Kustannustuki kohdistui tarvitseville muita koronatukia paremmin

Valtiontalouden tarkastusvirasto on tarkastanut yrityksille vuonna 2020 myönnettyjä koronatukia. Valtiokonttorin jakama ensimmäisen vaiheen kustannustuki kohdistui tarvitseville muita tarkastuksen kohteena olleita koronatukia paremmin. Niitä olivat Business Finlandin ja ELY-keskusten kehittämishankkeisiin jakama tuki. 

Kustannustukea jaettiin ensimmäisen kierroksen aikana noin 126 miljoonaa euroa, kehittämistukia noin 1,3 miljardia euroa.  

Toimialarajaus auttanut kohdentumisessa 

VTV:n tarkastuksen mukaan kustannustuki kohdistui muita tukia paremmin tukea tarvitseville yrityksille, sillä kustannustuen hakijan oli osoitettava, että yrityksen liikevaihto oli tippunut koronapandemian vuoksi. Kehittämistuet puolestaan kohdistuivat tuleviin, tietystä hankkeesta aiheutuviin menoihin, eikä akuuttiin kassakriisiin. VTV:n selvitys osoittaakin, että kehittämistukia maksettiin runsaasti myös sellaisille yrityksille, jotka eivät kärsineet taloudellisesti koronakriisistä.  

”Kustannustuen ensimmäisellä kierroksella käytössä oli tiukka toimialarajaus. Se auttoi tukea kohdistumaan juuri kriisialoille”, toteaa toimialajohtaja Jyri Tapper Valtiokonttorista. 

Asiakasajattelu mahdollisti tasapuolisen kohtelun 

VTV:n tarkastus paljastaa myös, että kustannustuen hakijoita kohdeltiin tasapuolisemmin kuin kehittämistukien hakijoita. Näistä syistä Valtiokonttorin kustannustuki kohdistui VTV:n selvityksen mukaan paremmin tukea tarvitseviin yrityksiin, ja siten se korjasi kehittämistukia paremmin koronapandemian talousvaikutuksia.  

”Tasapuolinen kohtelu onnistui asiakaslähtöisesti suunnitellun digitaalisen palveluprosessimme ansiosta. Pääsimme vaikuttamaan lainsäädäntöön asiakasajattelun ja –tarpeen sekä digitaalisten mahdollisuuksien kautta. Hankkeen keskiössä oli koko ajan asiakas, ja onnistumisestamme kertoo myös ensimmäisen kustannustuen saama Vuoden Paras Asiakasteko 2020 –tunnustus”, Tapper Valtiokonttorista toteaa.  

Voit lukea lisää tarkastuksesta VTV:n tarkastuskertomuksesta Koronapandemian johdosta myönnetyt suorat yritystuet – Tukien kohdentuminen ja hallinnointi epidemian alkuvaiheessa.

Lisätietoja 

Jyri Tapper, toimialajohtaja,  puh. +358 295 502 950

 

◄ Kaikki uutiset