Hyppää sisältöön

Tutki valtion taloushallintoa

Miten taloushallinnon tehtävissä työskennellään tulevaisuudessa? Valtion taloushallinnon tietoja kootaan nyt ensikertaa yhteen ja valtionhallinnossa työskentelevät pääsevät tutustumaan niihin Tutkihallintoa.fi-palvelussa.

Valtion taloushallinnon raportilta pääsee tarkastelemaan muun muassa sähköisten myyntilaskujen ja tilaukseen perustuvien valtion ostolaskujen osuuksia sekä taloushallinnon raportoitua työmäärää henkilötyövuosissa suhteutettuna valtion kokonaishenkilötyövuosiin. Raporteilta saa tietoa myös digitalisaation ja automatisaation etenemisestä.

Valtiolla kohti täysin digitaalista taloushallintoa

Ennusteiden mukaan vuonna 2030 valtion taloushallinnon tehtävissä työskenteleviä on noin kaksikolmasosaa vähemmän verrattuna vuoteen 2022. Valtion taloushallinnossa on päästävä täysin digitaalisiin prosesseihin, joihin on sisäänrakennettuina riittävät automaattiset ja virheitä ehkäisevät tarkistusmenettelyt. Yhteiset taloushallinnon prosessit, niille asetetut tavoitteet ja tavoitteiden toteutumisen seurantaa tukemaan tunnistetut mittarit tukevat prosessiohjausta, varmistavat yhteisen etenemisen suunnan ja mahdollisuuden reagoida poikkeamiin.

Raportille kerätään tietoa myös kirjanpitoyksiköiden sisäisen valvonnan toimivuudesta ja sen kehittymisestä vuosittain. Tämän osalta raportointitiedot perustuvat Valtiontalouden tarkastusviraston vuosikertomukseen, joka annetaan eduskunnalle joka syksy.

Hallinnon läpinäkyvyys tavoitteena

Palvelun tavoitteena on parantaa valtion taloushallinnon ohjaajien, kehittäjien ja valtiolla työskentelevien mahdollisuuksia saada tietoa valtion taloushallinnosta. Päätöksentekijät voivat hyödyntää palvelun tarjoamia tietoja myös organisaationsa taloushallinnon johtamisessa ja kehittämisessä. Raporttien katselu vaatii Virtu-kirjautumisen.

Tutustu raportteihin Tutkihallintoa.fi-palvelussa

Valtiokonttorin ohje: Valtion taloushallinnon mittaritietojen kerääminen ja julkaisu (pdf)

Lisätietoja:
laskentatoimi(at)valtiokonttori.fi

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset