• Palvelukuvaus

  Ajoneuvolla tulee aina olla voimassa oleva liikennevakuutus, ellei ole ilmoittanut Traficomille liikennekäytöstä poistoa. Tämä koskee myös ajokelvottomia ajoneuvoja. Myös esimerkiksi mopot ja moottorikelkat on vakuutettava.

  Ajoneuvon omistajan tai haltijan on vakuutettava ajoneuvo. Jos olet laiminlyönyt ajoneuvon lakisääteisen liikennevakuutuksen ottamisen, sinulle määrätään vakuuttamattomuusmaksu (vakuutusmaksua vastaava maksu + laiminlyöntimaksu) siltä ajalta, jonka ajoneuvosi on ollut vakuuttamaton. Maksut määrätään ensisijaisesti ajoneuvon pysyvälle haltijalle.

 • Missä ajassa liikennevakuutus on otettava?

  Liikennevakuutus on otettava seitsemän vuorokauden kuluessa ajoneuvon hankinnasta. Jos olet ottanut liikennevakuutuksen vuorokauden vaihduttua vasta kahdeksantena päivänä tai myöhemmin, on ajoneuvo vakuuttamaton ja sinulle määrätään vakuuttamattomuusmaksu. Liikennevakuutus on otettava määräajassa, vaikka omistajanvaihdosta ei olisi vielä rekisteröity.

  Liikennevakuutus on otettava heti hankintapäivänä, jos hankit ajoneuvon väliomistajalta eli henkilöltä, joka ei ole täyttänyt omaa vakuuttamisvelvollisuuttaan. Ajoneuvon uuden omistajan ja haltijan tulee ottaa selvää ajoneuvon rekisterimerkinnöistä ja vakuuttamisvelvollisuudesta jo ennen hankintaa. Yksityisten välisissä ajoneuvokaupoissa kannattaa olla erityisen valppaana ja seurata Traficomin nettisivuilta löytyvää ohjeistusta, joka löytyy täältä https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/ajoneuvon-omistajanvaihdos .

 • Mitä laiminlyönnistä seuraa?

  Jos poliisi tai Traficom havaitsee, ettei sinulla ole voimassa olevaa liikennevakuutusta, ne ilmoittavat vakuutuksen puuttumisesta Liikennevakuutuskeskukselle (LVK), joka lähettää sinulle asiaa koskevan tiedustelun. Sinulle varatun vastausajan jälkeen LVK tekee Valtiokonttorille esityksen vakuuttamattomuusmaksun määräämiseksi. Maksut voidaan määrätä kulumassa olevalta ja viideltä viimeksi kuluneelta kalenterivuodelta.

  Valtiokonttori tekee päätöksen vakuuttamattomuusmaksun määräämisestä. Päätöksen mukana et saa vielä laskua, vaan LVK lähettää sinulle laskun ja huolehtii maksun perinnästä.

  Vakuuttamattomuusmaksuilla korvataan vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamia liikennevahinkoja. Perityt maksut eivät riitä kattamaan korvattavia vahinkoja.

  Vakuuttamaton ajoneuvo on käyttökiellossa, kunnes vakuutus on asianmukaisesti hoidettu. Poliisi voi poistaa vakuuttamattoman ajoneuvon rekisterikilvet.

 • Minkä suuruinen vakuuttamattomuusmaksu on?

  Vakuuttamattomuusmaksu koostuu vakuutusmaksua vastaavasta maksusta ja laiminlyöntimaksusta. Se voi tapauksesta riippuen nousta jopa tuhansiin euroihin.

  Vakuutusmaksua vastaava maksu on suurempi kuin vakuutusyhtiöstä otetun liikennevakuutuksen vakuutusmaksu. Vakuutusmaksua vastaava maksu määräytyy Liikennevakuutuskeskuksen (LVK) maksuperusteen mukaisesti (Liikennevakuutuslaki 20 § 1-2 mom). Maksuperuste perustuu LVK:n tekemään riskimaksututkimukseen.

  Vakuutusmaksua vastaavan maksun vähimmäismaksu on kevytperävaunuilta 20 euroa ja muilta ajoneuvoilta 35 euroa.

  Laiminlyöntimaksu voi olla jopa kolme kertaa vakuutusmaksua vastaavan maksun suuruinen riippuen esimerkiksi laiminlyöntiajan pituudesta ja siitä, onko ajoneuvoa käytetty liikenteessä.

 • Tietämättömyys ei vapauta laiminlyöntimaksusta

  Laiminlyöntimaksua ei voida jättää määräämättä esimerkiksi sillä perusteella, että

  • et ole tiennyt vakuuttamisvelvollisuudesta
  • olet unohtanut ottaa vakuutuksen
  • maksuhäiriömerkintä viivästytti vakuutuksen saamista
  • vakuuttamaton aika on lyhyt
  • ajoneuvo on epäkunnossa/ajokelvoton
  • ajoneuvoa ei ole käytetty liikenteessä