Ohje valtionapuviranomaisille rahoitettujen, peruuntuneiden, keskeytyneiden ja takaisinperittyjen hankkeiden raportointiin ja seurantaan RRP-järjestelmässä.
Taustaa
RRP-lain (537/2022) 12 § mukaan tukiviranomaisen on osana tuen käytön seurantaa ja valvontaa tallennettava käyttämäänsä tietojärjestelmään seuraavat tiedot sekä ilmoitettava ne salassapitosäännösten estämättä Valtiokonttorille elpymis- ja palautumissuunnitelman toimeenpanon keskitettyä kansallista seurantaa ja valvontaa varten: tuen hakemista, myöntämistä, maksamista, seurantaa, maksamisen lopettamista, palauttamista, tarkastuksia, takaisinperintää ja muita jälkitoimia koskevat tiedot sekä tukivälineasetuksen 2 artiklan 6 alakohdassa tarkoitetun ”ei merkittävää haittaa” -periaatteen toteutumisen arviointia ja seurantaa koskevat tarvittavat tiedot.
RRP-lain (537/2022) 7 § mukaan Valtiokonttorin tehtävänä on tuottaa valtiovarainministeriölle, valtiovarain controller -toiminnolle sekä toimivaltaisille Euroopan unionin toimielimille, elimille ja laitoksille tietojärjestelmän tietojen perusteella tai muutoin niiden lakisääteisten tehtävien hoitamisen edellyttämät tiedot ja selvitykset.
Valtiovarain controller-toiminnon tarkastusyksikön tehtäviin kuuluu tuottaa tarkastusyhteenvetoraportti, joka toimitetaan komissiolle Suomen maksupyyntöjen yhteydessä. Tarkastuksissa hyödynnetään RRP-tietojärjestelmään tallennettuja tietoja, jonka vuoksi järjestelmissä olevien tietojen on oltava ajantasaisia ja oikein.
Tämä ohje on tarkoitettu yleisohjeeksi tietojen tallentamiseksi RRP-järjestelmään. Tukiviranomaiset noudattavat oman organisaationsa käytäntöjä rahoitusprosessissa.
Peruuntuneet hankkeet
Peruuntuneessa hankkeessa tuensaajalle on myönnetty RRF-rahoitusta, mutta hanke on peruuntunut, sen toteutus ei ole alkanut eikä tuensaajalle ole maksettu RRF-rahoitusta. Kaikki peruuntuneet hankkeet raportoidaan RRP-järjestelmässä riippumatta siitä, vaikuttavatko ne maksupyynnöllä olevan (väli)tavoitteen toteutumiseen tai sen todentamiseen.
Peruuntuneiden hankkeiden rahoitus on yleensä jaettu uudelleen ja rahoitus on myönnetty jollekin muulle tuensaajalle huomioiden kuitenkin talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjaus 29.2.2024. Linjauksen mukaan mahdolliset elpymis- ja palautumissuunnitelman investointien ja uudistusten (väli)tavoitteiden saavuttamisen jälkeen käyttämättömät kansalliset määrärahat tulisi jättää käyttämättä ja palauttaa budjettiprosessissa. Näissä tapauksissa tukiviranomaisten tulee olla yhteydessä valtiovarainministeriöön.
Peruuntunut hanke merkitään RRP-järjestelmän tukikohdeosiossa merkitsemällä ruksi kohtaan ”hanke on peruuntunut tai keskeytynyt”. Tämän jälkeen avautuvaan kenttään kirjoitetaan lyhyt perustelu sille, miksi hanke on peruuntunut. Lisäksi ilmoitetaan peruuntumisen havaitsemisen ajankohta.
Jos peruuntuneesta hankkeesta on tehty erillinen päätös tai siitä on jokin muu vastaava asiakirja, jolla peruuntuminen todennetaan, asiakirja tallennetaan RRP-järjestelmään käyttämällä liitetiedostotyyppiä ”muu liite”. Asiakirjasta olisi hyvä käydä ilmi hankkeen peruuntumisen syy sekä päivämäärä/ajankohta, jolloin hanke on peruuntunut.
Keskeytyneet ja keskeytetyt hankkeet
Rahoitettu hanke voi myös keskeytyä tai se voidaan keskeyttää erilaisista syistä. Keskeytyneellä tai keskeytetyllä hankkeella tarkoitetaan sitä, että hanke voi olla tilapäisesti keskeytynyt. Mikäli hanke ei jatku keskeytyksen jälkeen, se katsotaan peruuntuneeksi. Kaikki keskeytyneet tai keskeytetyt hankkeet raportoidaan RRP-järjestelmässä riippumatta siitä, vaikuttavatko ne maksupyynnöllä olevan (väli)tavoitteen toteutumiseen tai sen todentamiseen.
Keskeytynyt tai keskeytetty hanke merkitään RRP-järjestelmän tukikohdeosiossa merkitsemällä ruksi kohtaan ”hanke on peruuntunut tai keskeytynyt”. Tämän jälkeen avautuvaan kenttään kirjoitetaan lyhyt perustelu sille, miksi hanke on keskeytynyt tai keskeytetty. Lisäksi ilmoitetaan keskeytymisen havaitsemisen ajankohta. Jos keskeytyneen tai keskeytetyn hankkeen toteuttaminen jatkuu, ruksi poistetaan järjestelmästä.
Jos keskeytyneestä tai keskeytetystä hankkeesta on tehty erillinen päätös tai siitä on jokin muu vastaava asiakirja, jolla keskeytyminen todetaan, asiakirja tallennetaan RRP-järjestelmään käyttämällä liitetiedostotyyppiä ”muu liite”. Asiakirjasta olisi hyvä käydä ilmi hankkeen keskeytymisen tai keskeyttämisen syy sekä päivämäärä/ajankohta, jolloin hanke on keskeytynyt tai keskeytetty.
Mikäli keskeytyneeseen hankkeeseen liittyy takaisinperintä, RRP-järjestelmään tallennetaan takaisinperintäpäätös käyttämällä liitetiedostotyyppiä ”takaisinperintäpäätös” sekä tallennetaan maksutapahtumatietoihin takaisinperitty euromäärä käyttämällä maksutapahtuman tyyppiä ”takaisinperintä”. Takaisinperitty euromäärä syötetään järjestelmään positiivisena lukuna. Takaisinperittyihin eurosummiin sisällytetään mahdollisen koron määrä, jonka tukiviranomaiset määrittävät itse omiin rahoitusehtoihinsa tai lainsäädäntöön perustuen.
Takaisinperinnät
Mikäli tuensaajan toteuttamaan hankkeeseen kohdistuu takaisinperintä joko kokonaan tai osittain, RRP-järjestelmään tallennetaan takaisinperintäpäätös käyttämällä liitetiedostotyyppiä ”takaisinperintäpäätös” sekä tallennetaan maksutapahtumatietoihin takaisinperitty euromäärä käyttämällä maksutapahtuman tyyppiä ”takaisinperintä”.
Takaisinperitty euromäärä syötetään järjestelmään positiivisena lukuna. Takaisinperittyihin eurosummiin sisällytetään mahdollisen koron määrä, jonka tukiviranomaiset määrittävät itse omiin rahoitusehtoihinsa tai lainsäädäntöön perustuen.
Kuittausmenettely
Mikäli tukiviranomaiset käyttävät ns. kuittausmenettelyä myöntämiensä tukien takaisinperinnässä, noudattavat tukiviranomaiset organisaationsa omia käytäntöjään kuittausten tekemisessä. Kuittaus olisi kuitenkin suotavaa tehdä aina rahoitetun hankkeen seuraavan maksatuksen yhteydessä. RRP-järjestelmään tallennetaan kuittausmenettelyihin liittyvät asiakirjat käyttämällä liitetiedostotyyppiä ”muu liite” sekä maksutapahtumatietoihin tallennetaan kuitattu euromäärä käyttämällä maksutapahtuman tyyppiä ”takaisinperintä”.
Takaisinperitty (kuitattu) euromäärä syötetään järjestelmään positiivisena lukuna. Takaisinperittyihin eurosummiin sisällytetään mahdollisen koron määrä, jonka tukiviranomaiset määrittävät itse omiin rahoitusehtoihinsa tai lainsäädäntöön perustuen.
Maksetun tuen palautus
Rahoitetuissa hankkeissa voi tulla eteen myös tilanne, jossa palautetaan liikaa maksettua tukea. Palautus tapahtuu yleensä tuensaajan aloitteesta, jolloin tuensaaja palauttaa tukiviranomaiselle liikaa maksetun tukea maksamalla osan myönnetystä tuesta takaisin tukiviranomaiselle. RRP-järjestelmään tallennetaan päätös tai vastaava asiakirja liikaa maksetusta tuesta käyttämällä liitetiedostotyyppiä ”muu liite” sekä tallennetaan maksutapahtumatietoihin tuen palautuksen euromäärä käyttämällä maksutapahtuman tyyppiä ”maksetun tuen palautus”. Palautettu euromäärä syötetään järjestelmään positiivisena lukuna.
Seuranta
Tukiviranomaisten tulee seurata myöntämiinsä tukiin kohdistuneita takaisinperintöjä, kuittauksia ja maksettujen tukien palautuksia. Tukiviranomaisten vastuulla on ilmoittaa em. tiedot Valtiokonttorin RRP-järjestelmään. Tukiviranomaiset vastaavat tietojen oikeellisuudesta.
Kaikissa edellä mainituissa tapauksissa on hyvä olla yhteydessä Valtiokonttorin asiointiosoitteeseen rrp@valtiokonttori.fi ja varmistaa, miten tiedot tulee raportoida järjestelmään.