Päivittyvä raportti yritysten kustannustuesta

Edellisen päivän tiedot päivittyvät alla olevaan raporttiin joka arkipäivä. Raportissa ilmoitetaan viimeisimmän päivityksen ajankohta.

Raportista löytyy tietoa hakemusten määrästä, käsittelytilanteesta ja tehdyistä päätöksistä.

Valtiokonttori tuottaa tilastoja korvaus- ja vahinkopalveluista. Tilastojen tarkemmat tiedot löytyvät kuvioiden oikeassa yläreunassa olevan Enemmän vaihtoehtoja -näppäimen takaa (…). Tiedot voi myös sieltä siirtää Exceliin tai tallentaa csv-muotoon. Jos tilastoupotus ei näy selaimellasi, katso Pikaohje Power BI -evästeistä.

Tietoa kustannustukihakemuksista ja -päätöksistä

Yritysten määräaikaisten kustannustuen sähköinen asiointi aukesi 7.7.2020.

Hakemuksia tuli ensimmäisenä päivänä yli 1 000 kappaletta.

28.7. mennessä hakemuksia on saapunut 6 083, ja niistä on ratkaistu 5 598. Keskimääräinen käsittelyaika on suurimmassa osassa päätöksiä muutaman päivän. Enemmän työvaiheita vaativien hakemusten käsittelyaika on noin viikko. Kustannustukea on maksettu noin 27 miljoonaa euroa.

Myönnetyt kustannustuet ovat asiakkaan tilillä noin kahden päivän kuluessa.

Miksi hakemuksia hylätään?

Valtiokonttori myöntää kustannustukea laissa määriteltyjen edellytysten perusteella.

Suurin osa hylätyistä hakemuksista on tähän mennessä hylätty siksi, että maksettava summa olisi jäänyt alle 2 000 euron. Lain mukaan pienin maksettava tuki on 2 000 euroa.

Osa hakemuksista on hylätty siksi, että tukea hakevan yrityksen toimiala ei asetuksen mukaan kuulu tuen piiriin, eivätkä nämä yritykset ole esittäneet perusteluja hakemukselleen. Jos yrityksen toimiala ei asetuksen mukaan kuulu tuen piiriin, tuki voidaan lain mukaan myöntää vain yrityksen osoittamista erityisen painavista, koronapandemiaan liittyvistä syistä.

Osa tukea hakeneista yrityksistä on saanut tukea muulta taholta. Lain mukaan osa muiden toimijoiden maksamista tuista vähennetään kustannustuesta, jolloin kustannustukea ei välttämättä jää maksettavaksi. Osassa hakemuksia korvausta on haettu sellaisten kulujen perusteella, jotka eivät lain mukaan ole korvattavia kiinteitä kuluja.