Valtiokonttorin tunnistuspalvelun kautta voit kirjautua ekstranetteihin ja muihin sähköisiin asiointipalveluihimme. Tunnistuspalvelu on sähköinen tunnistautumisen ja käyttäjähallinnan palvelu, jolla hallitaan sovellusten käyttäjä- ja roolitietoja.

Tunnistuspalvelu mahdollistaa ekstranettiemme virkamieskäytön käyttäjätunnus–salasana-, toimikortti– ja Virtu-tunnistuksella. Käyttäjätunnus-salasana-tunnistuksen käyttö edellyttää, että pääkäyttäjä on antanut käyttäjälle käyttäjätunnuksen ja salasanan käyttäjähallintasovelluksessa ja aktivoinut tunnistustavan käyttäjälle sovelluskohtaisesti.

Virtu-tunnistus liitettiin rinnakkaiseksi tunnistustavaksi käyttäjätunnus–salasana -tunnistustavalle 23.9.2015 alkaen. Jos käyttäjällä on käyttäjätunnus–salasana -tunnistus sallittuna, Virtu-tunnistautuminen lisätään hänelle automaattisesti. Jos tunnistustapaa ei ole, se voidaan lisätä käsin jälkeenpäin.

Huom. Osaan sovelluksista pääsee vain toimikorttitunnistuksella. Kun sovellukseen pääsee vain toimikortilla, ei Virtulla kirjautuminen sovellukseen onnistu. Virtu-tunnistus ei ole vahvaa tunnistusta, vaan vastaa lähinnä käyttäjätunnus–salasanakirjautumista.

Huom. Näillä Valtiokonttorin kotisivuilla olevat virkamiehille tarkoitetut sisällöt ovat Virtu-tunnistautumisen takana.

Toimikortti-tunnistuksen käyttö edellyttää, että käyttäjällä on Valtiokonttorin hyväksymä toimikortti ja PIN-koodi, toimikortinlukija ja kortinlukijaohjelmisto. Lisäksi käyttö edellyttää, että pääkäyttäjä on aktivoinut tunnistustavan käyttäjälle sovelluskohtaisesti.

Tunnistuspalvelun sovellusportaali on osoitteessa https://tunnistus.valtiokonttori.fi/.

Lisätietoja ja Tunnistuspalveluun liittyvät ongelmatilanteet, sähköposti: tunnistuspalvelu (at) valtori.fi

Ohjeet

Tunnistuspalvelun ohjeista löydät hyödyllisiä vinkkejä tunnistuspalvelun käytöstä. Sivuille on koottu mm. animaatio, joka helpottaa palvelun käyttöä sekä neuvoja sovellusportaalin osoitteen lisäämisestä selaimen suosikkeihin.

Tunnistuspalvelun loppukäyttäjän ohje >

Toimikortilla ekstranetteihin

Osa Valtiokonttorin sähköisistä palveluista edellyttää ns. vahvaa tunnistautumista eli kirjautumista virkamiehen asiointikortilla (esim. Tahti). Kortti on käyttäjäkohtainen sirulla varustettu toimikortti. Toimikortissa on Väestörekisterikeskuksen myöntämä virkavarmenne, jota käytetään sähköisessä asioinnissa. Kortissa olevalle sirulle on tallennettu kortin käyttäjän virkasähköpostiosoite.

Kortin hankkiminen

Toimikortilla kirjautuminen edellyttää toimikortin, kortin lukijalaitteen sekä kortinlukijaohjelman hankkimista. Toimikortin voi tilata Väestörekisterikeskuksesta. Viiden vuoden kortti maksaa yhteensä n. 75 euroa. Jokainen organisaatio huolehtii itse asiointikorttien hankinnasta Väestörekisterikeskukselta.

Toimikortin ja kortinlukijalaitteen ohjelmistoineen tilaa yleensä esimies. Korttia ei voi tilata itselleen, sillä tilauksen yhteydessä tulee tarkistaa kortin saajan henkilöllisyys. Rekisteröintiä varten tarvitaan hakijalta tieto voimassa olevan passin tai henkilökortin numerosta tai vuoden 1990 jälkeen myönnetyn ajokortin myöntämispäivä ja ajokortin myöntänyt poliisilaitos. Kortin lukijalaitteita myyvät useat eri verkkokaupat.

Lisätietoja toimikortista:

www.fineid.fi >
Tietoa virkamiehen asiointikortista >

Jos sinulla on jo toimikortti

Voit kirjautua kaikkiin Valtiokonttorin kirjautumista vaativiin palveluihin samalla toimikortilla. Toimikorttia käyttäessäsi vältyt käyttäjätunnus-salasana-yhdistelmän edellyttämältä salasanan vaihtamiselta, sillä tunnuksena toimii aina kortin PIN-tunnusluku.

Jos sinulla on ongelmia kirjautumisessa, otathan yhteyttä joko käyttämäsi järjestelmän pääkäyttäjään tai osoitteeseen tunnistuspalvelu (at) valtori.fi