Valtiokonttori on Suomen Peppol-viranomainen
Valtiokonttori on virallinen OpenPeppol-yhdistyksen jäsen. Jäsenyyden myötä
Valtiokonttoriin perustettiin syksyllä 2022 Peppol-viranomaistoiminto.
Valtiokonttori on virallinen OpenPeppol-yhdistyksen jäsen. Jäsenyyden myötä
Valtiokonttoriin perustettiin syksyllä 2022 Peppol-viranomaistoiminto.
Peppol on kaikille avoin verkosto, jonka kautta eri toimijat voivat välittää sähköisiä liiketoiminta-asiakirjoja toisilleen standardisoidulla, toimialariippumattomalla tavalla. Sähköisiä liiketoiminta-asiakirjoja ovat esimerkiksi katalogit, tilaukset ja tilausvahvistukset. Peppol-verkostoon liitytään Peppol-palveluntarjoajien välityksellä. Valtaosa Suomen merkittävimmistä kauppakumppanimaista edistää Peppolin käyttöä alueellaan.
OpenPeppol AISBL on Belgiaan rekisteröity ja Belgian lain mukainen voittoa tavoittelematon kansainvälinen yhdistys, johon kuuluu sekä julkisen että yksityisen sektorin jäseniä. OpenPeppol-yhdistys vastaa Peppol-verkoston määrittelyjen, toimintamallin ja palveluiden kehittämisestä, ylläpidosta sekä toteutuksesta.
Valtio vaatii toimittajiltaan Peppolin laajennetun tilausprosessin (Advanced Ordering) mukaisia liiketoiminta-asiakirjoja 1.4.2024 alkaen. Lue lisää laajennetusta tilausprosessista.
Suomen Peppol-viranomainen on Valtiokonttori, joka
Peppol verkostossa on määritelty:
Access Point: palveluntarjoajan rooli, joka kytkee loppukäyttäjät infrastruktuuriin, jotta ne voivat välittää dokumentteja keskenään.
SML (Service Metadata Locator): infrastruktuurin keskitetty osoitehakemisto, josta löytyy tieto, onko kysytty osoite rekisteröity Peppol-verkostoon ja mistä hajautetusta SMP:stä löytyy kyseisen loppukäyttäjän tarkemmat tiedot.
SMP (Service Metadata Provider) on uudelta nimeltään ACL (Address and Capability lookup): hajautettu hakemisto, josta löytyvät loppukäyttäjän kyvykkyydet, eli mitä sanomia loppukäyttäjä pystyy käsittelemään, sekä fyysisen tietoliikenneyhteyden tiedot
Jos haluat osallistua Peppol-yhteisön työryhmiin ja/tai kansallisen Peppol-viranomaisen organisoiman seurantaryhmän työhön, ota yhteyttä: peppol@valtiokonttori.fi
Valtiokonttori on mukana Yrityksen digitalous -hankkeessa, joka järjestää muun muassa webinaareja ja koulutuksia Peppolista. Osallistu ja pysyt ajan tasalla. Yrityksen digitalous -hankkeen tapahtumat
Yritykset ovat vuosikymmeniä käyttäneet erilaisia sähköisiä asiakirjoja toimiala- ja yrityskohtaisissa ratkaisuissa. Esimerkiksi päivittäistavarakaupan keskusliikkeet, teollisuuden yritykset ja maahantuojat ovat hyödyntäneet hankintasanomia tavarantoimittajiensa kanssa. Näiden sähköisten asiakirjojen vaihto on kuitenkin perustunut kahdenvälisiin yhteyksiin, joiden rakentaminen on työlästä, eikä kustannustehokasta kaikille organisaatioille.
Peppolissa tiedonvaihto perustuu verkostomaiseen malliin, jossa yhdellä yhteydellä organisaatio on yhteydessä kaikkiin Peppol-verkkoon liittyneisiin organisaatioihin. Tämä malli mahdollistaa sähköisten asiakirjojen kustannustehokkaan käyttöönoton koko yrityskentällä ja julkisella sektorilla. Liiketoiminnan asiakirjojen digitalisaatio on välttämätön edellytys suomalaisille yrityksille toimia kilpailukykyisesti pohjoismaisten ja eurooppalaisten toimijoiden kanssa.
Yrityksen digitalous -hanke tekee Proof of Concept -kokeiluja yritysten ja palveluntarjoajien kanssa Peppolin hyödyistä. Tuloksista kerrotaan hankkeen työn edetessä.
Rakennusteollisuus testasi Peppol-hankintasanomia keväällä 2023. Tutustu PoCin tuloksiin täältä.
Tarkemmat käytännön toimintaohjeet verkostoon liittymisestä saat Peppol palveluntarjoajaltasi. Tutustu listaan kaikista Peppol-palveluntarjoajista.
Peppol-viranomainen ohjaa ja valvoo Suomessa toimivia palveluntarjoajia.
Suomalaisten organisaatioiden tulisi käyttää Peppol-verkoston varsinaisena osoitteena niin sanottua OVT-tunnusta, jonka muoto on 0216:003712345678ABCDE, jossa:
Esimerkki-Erkki Oy:
Y-tunnus: 1234567-8
OVT tunnus: 003712345678
Peppol-osoite 0216:003712345678
Esimerkki-Enni Oy:
Y-tunnus: 8765432-1
OVT tunnus: 003787654321ENNI1
Peppol-osoite 0216:003787654321ENNI1
Peppol-palveluntarjoajasi huolehtii Peppol-osoitteesi ilmoittamisesta osoitereksiteriin.
Kaikkien maiden maakohtaiset vaatimukset löytyvät Peppolin sivuilta.
Peppol-palveluntarjoajia ovat kaikki tahot, jotka välittävät loppukäyttäjien sähköisiä asiakirjoja Peppol-verkon kautta ylläpitämällä Peppol-yhteyspistettä (Access Point) tai ylläpitävät osaa osoite- ja kyvykkyysrekisteristä (ACL).
Peppol-palveluntarjoajaksi ryhtymiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Suomen Peppol-viranomaiseen sähköpostitse osoitteessa peppol@valtiokonttori.fi.
Peppol-verkon toiminta perustuu nelikulmamalliin. Tällä tarkoitetaan sitä, että loppukäyttäjät ovat Peppol-verkkoon yhteydessä palveluntarjoajiensa välityksellä, Palveluntarjoajat siirtävät loppukäyttäjien sähköiset liiketoiminta-asiakirjat yhteyspisteidensä kautta toiselle osapuolelle. Peppolin ratkaisussa käytetään eDelivery verkkoa.
Palveluntarjoajat saavat veloittaa vain omaa asiakastaan asiakirjan välityksestä. Palveluntarjoajien välinen liikenne on maksutonta.
Peppol-verkon osoitteisto on hajautettu palveluntarjoajien ylläpidettäväksi. Tällaista osaa osoiterekisteristä kutsutaan ACL:äksi tai vanhalta nimeltään SMP:ksi (Service Metadata Publisher). ACL:ssä ylläpidetään loppukäyttäjien Peppol-osoitteita ja tietoa sähköisten asiakirjojen vastaanottokyvykkyydestä.
OpenPeppol-yhdistys hallinnoi lisäksi SML (Service Metadata Locator) nimistä komponenttia, joka kokoaa yhteen tiedon siitä, missä ACL-rekisterissä kunkin loppukäyttäjän osoitetiedot ovat. Peppol-yhteyspisteet hyödyntävät näitä palveluita, kun ne välittävät sähköiset Peppol-asiakirjat oikeisiin osoitteisiin.
Tutustu ACL rekisterin määrittelydokumenttiin
Peppol on listannut sivuillaan ohjelmistopaketteja, joita voi käyttää Peppol ACL-rekisterin rakentamiseen.
Jotta voi ryhtyä Peppol-palveluntarjoajaksi, täytyy läpäistä Peppolin asettamat vaatimukset. Tätä varten Peppol ylläpitää testipenkkiä, jonka testit tulee läpäistä saadakseen virallisen Peppol-palveluntarjoaja statuksen ja Peppolin myöntämän tuotantosertifikaatin.
Tutustu Peppolin sivuilta löytyvään ohjeeseen tarvittavien testien läpäisemisestä
Suomessa toimivan Peppol-palveluntarjoajan tulee solmia palveluntarjoajasopimus Suomen Peppol-viranomasen eli Valtiokonttorin kanssa.
Vakiomuotoinen sopimus on saatavissa Peppolin Confluense sivuilta.
Kansallinen, muiden Pohjoismaiden kanssa yhteentoimiva yritysten digitalouden ekosysteemi.