Miten eri rajoitukset vaikuttavat tapahtumatakuun korvauksiin?

 

Rajoitusten tulee vaikuttaa tapahtuman enimmäiskapasiteettiin, jota verrataan takuussa kirjattuun suunniteltuun osallistujamäärään. Kysynnän laskeminen tai tapahtuman taloudellisen kannattavuuden lasku rajoitusten vuoksi ei yksistään ole riittävä peruste tapahtuman perumiseen niin, että korvausta tapahtumatakuun perusteella voisi hakea.

  1. Aluehallintovirastojen määräykset koskien yleisötapahtumia ja yleisiä kokouksia tartuntatautilain (1227/2016) mukaan: Jos tapahtuman osallistujamäärää joudutaan rajoittamaan osallistuja kokoontumista koskevien rajoitusten tai turvavälien vuoksi niin, että tapahtumaan voisi osallistua enintään 85% suunnitellusta osallistujamäärästä, tapahtuma voidaan perua ja korvausta hakea, jos rajoitus on rajoittanut osallistujamäärää enintään 85%:iin suunnitellusta osallistujamäärästä (joka on kirjattu takuupäätökseen). Hakijan tulee ilmoittaa, kuinka moni paikka katsomossa on jouduttu määräysten vuoksi jättämään tyhjäksi vaadittavien turvavälien saavuttamiseksi, tai muuten selvittää miten rajoitus on vaikuttanut tapahtuman osallistujamäärään.
  1. Aluehallintoviraston päätös yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksista tartuntatautilain (1227/2016), jossa vaaditaan lohkominen:  Jos lohkominen johtaa siihen, että tapahtumaan voi osallistua vain 85% suunnitellusta osallistujamäärästä, voi hakija perua tapahtuman tähän määräykseen vedoten ja hakea korvausta tapahtumatakuusta.
  2. Ravintoloihin kohdistuvat rajoitukset: Jotta pelkkään ravintolan aukioloaikaan perustuva rajoitus olisi hyväksyttävissä korvauksen perusteeksi, tulee rajoituksen vaikuttaa tapahtuman suunniteltuun osallistujamäärään. Esimerkiksi, että tapahtumaan myydään lippuja porrastetusti eri aikoihin, ja jos ravintolan aukioloaikaa rajoitetaan, ei viimeisiä ryhmiä voida ottaa sisään ja osallistujamäärää joudutaan rajoittamaan. Jos aukioloaikojen rajoitus vaikuttaa tapahtumaan niin, että järjestäjä joutuu peruuttamaan esiintyjän ja rajoittamaan tapahtuman kestoa, voitaisiin hakijalle korvata tapahtumatakuun perusteella tappiosta 85%, jos ohjelman supistaminen rajoittaa osallistujamäärää laissa säädetyllä tavalla vähintään 85%:iin suunnitellusta.

Huomioitavaa pienempänä järjestetyissä tapahtumissa on se, että korvausta voidaan maksaa ainoastaan tappion perusteella.

Jos tapahtuma-alue on ravintolarajoitusten piirissä (esimerkiksi tapahtuman anniskelualuetta), voi asiakaspaikkojen rajoitus olla pätevä syy tapahtuman perumiseen, jos rajoitukset vaikuttavat osallistujamääriin (eli tapahtumaan voi osallistua enintään 85% suunnitellusta määrästä).

Pelkästään se, että tapahtuman luonne muuttuu rajoitusten vuoksi ei ole yksistään hyväksyttävä syy perua tapahtumaa. Takuun perusteella maksettava korvaus edellyttää, että rajoitukset vaikuttavat osallistujamäärään laissa todetulla tavalla.

  1. Matkustusrajoitukset: Tapahtuman peruminen matkustusrajoitusten perusteella voi olla mahdollista tapahtumatakuuseen oikeuttavalla tavalla. Tällöin esimerkiksi matkustusrajoitusten vuoksi supistuneen ohjelman tulisi vaikuttaa olennaisesti osallistujamäärään (enintään 85% suunnitellusta määrästä kirjattuna takuupäätökseen). Rajoitus voisi olla hyväksyttävä peruste myös silloin, jos enintään 85% lipun ostaneista asiakkaista voisi saapua maahan matkustusrajoitusten vuoksi.
  1. Etätyösuositus ym. : Pelkästään esimerkiksi etätyösuosituksen vuoksi tapahtuman alentunut kysyntä ei oikeuta korvaukseen, vaikka tapahtuma olisikin tappiollinen. Rajoituksen on tullut vaikuttaa negatiivisesti osallistujamäärään rajoittamalla tapahtuman osallistujakapasiteettia.
  1. Kiertueet ym. suuremmat kokonaisuudet: Tapahtumatakuu on pääasiassa myönnetty kiertueille niin, että jokaiselle kiertueen osalle on myönnetty oma tapahtumatakuu. Tästä johtuen, jos yhtä kiertueen keikkaa rajoitetaan, ei tapahtumanjärjestäjällä ole mahdollisuutta perua koko kiertuetta ja saada korvausta tapahtumatakuusta.

Aiheeseen liittyvät sisällöt